Luksushotellet som «forsvant»: Vekker oppsikt

Det var feriested for fiffen og verdens første av sitt slag. Så gikk det flytende luksushotellet under radaren i flere tiår - før det dukket opp i Nord-Korea.

EGEN TENNISBANE: Den italienske forretningsmannen Doug Tarca investerte svimlende 45 millioner dollar på drømmeprosjektet sitt. Her er hotellet avbildet i 1988. Foto: NTB
EGEN TENNISBANE: Den italienske forretningsmannen Doug Tarca investerte svimlende 45 millioner dollar på drømmeprosjektet sitt. Her er hotellet avbildet i 1988. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I 1988 ankret verdens første flytende hotell opp i korallrevet Great Barrier Reef utenfor østkysten av Australia.

Luksusresorten kunne tilby velstående turister eksklusive overnattinger med nattklubb, to restauranter, et bibliotek og tennisbane som trekkplastre - midt i dykkerparadis.

Den italienske forretningsmannen Doug Tarca hadde investert svimlende 45 millioner dollar, om lag 100 millioner dollar justert for inflasjon, i sitt drømmeprosjekt - døpt «The Four Seasons Barrier Reef Resort».

Alt lå til rette for en eventyrlig suksess. Spoler man 33 år fram i tid er virkeligheten en helt annen.

- Måtte krabbe på alle fire

I dag er fartøyet, med sin mystiske forhistorie, registrert ved en havn i Nord-Korea. Ifølge CNN skal det falleferdige hotellet etter planen styres mot opphogging.

- Det var et femstjerners hotell, og det var ikke billig. Det hadde en kapasitet på 350 gjester. Hotellet hadde til og med en liten butikk der du kunne kjøpe dykkerutstyr, samt en tennisbane - selv om de fleste tennisballene trolig havnet i Stillehavet, sier Robert de Jong, som er kurator ved sjøfartsmuseet Maritime Museum of Townsville til CNN.

For det var i sin tid et imponerende skue, ifølge mennesker tett på institusjonen.

FÅTT KULTSTATUS: Four Seasons Barrier Reef var et eksklusivt femstjerners hotell lokalisert utenfor Australia og fløt over verdens største korallrev. Så falt alt i grus. Foto: NTB
FÅTT KULTSTATUS: Four Seasons Barrier Reef var et eksklusivt femstjerners hotell lokalisert utenfor Australia og fløt over verdens største korallrev. Så falt alt i grus. Foto: NTB Vis mer

- Jeg husker så mange fantastiske dager på det hotellet. Fisketurer, fester med crewet, dykking under hotellet, at vi fikk pizza flydd inn av et helikopter ... Det var et imponerende syn, fortalte den tidligere taxibåtsjåføren Belinda O’Connor til ABC News i 2018.

Veien fra luksusopplevelser til marerittscener viste seg imidlertid å være usannsynlig kort. Først festet naturkreftene grepet.

- Dersom det var uvær og du måtte inn til byen for å rekke et fly, kunne ikke helikopteret frakte deg. Katamaranene kunne heller ikke seile. Det skapte store utfordringer, fortsetter Jong.

En tidligere ansatt har beskrevet forholdene om bord når været herjet som verst:

- For å komme seg fra den ene siden av båten til den andre, måtte du krabbe på alle fire, fortalte eks-servitør Larissa Kilcullen til ABC News i 2018.

- Forsvant i stillhet

Undervurderte værforhold, utfordrende transportmuligheter og sjøsyke gjester ble starten på slutten for Tarcas livsprosjekt. Kort tid etter at hotellet ble sjøsatt, forsvant det nærmest sporløst fra kartet.

- Det forsvant i stillhet, fortsetter Jong til CNN.

Ifølge internasjonale medier, deriblant Vice, har fartøyet - hvis navn er «Hotel Haegumgang» i dag - lagt bak seg et seilas på tusenvis av nautiske mil, samt flere navnebytter - og en tragedie siden slutten av 80-tallet.

Det var til syvende og sist bortfall av gjester og krympende økonomi som førte til at de opprinnelige eierne solgte hotellet: Først til et selskap i Vietnam som hadde et formål om å tiltrekke seg turister. Blodrødt regnskap førte til nok en fiasko, og fartøyet ble igjen solgt - denne gang til Nord-Korea.

Skutt og drept

Tross en bekmørk merittliste var målet å skape en turistattraksjon, ifølge Vice. En tragedie satte stopper for alt og forseglet hotellets skjebne i 2008.

«En soldat fra Nord-Korea har skutt og drept en 53-årig kvinnelig turist fra Sør-Korea som forvillet seg inn i et militærområde», skrev nyhetsbyrået Reuters den gang.

YACHT: Familien klarer ikke å kontrollere seilbåten, så de krasjer rett inn i den enorme yachten til Andrey Melnichenko. Vis mer

Hendelsen fant sted på det populære nordkoreanske feriestedet Kumgang, der hotellet altså ligger til havn. Feriestedet ble åpnet i 1998 som et symbol på vennskap mellom Nord- og Sør-Korea.

I kjølvannet av den dramatiske episoden, ble området stengt ned.

Nord-Korea ville lenge gjenoppta turisttrafikken, i og med at det var en svært lukrativ inntektskilde. Slik gikk det ikke.

- Katastrofeområde

Så seint som i 2019 besøkte Nord-Koreas leder Kim Jong-un feriestedet, og varslet at han ønsket å satse på moderne utbygging ved Kumgang.

- Disse bygningene er bare et sammensurium, uten noen form for nasjonal karakter, uttalte Jong-un, ifølge Reuters, før han sammenliknet arkitekturen med «provisoriske telt i katastrofeområder eller isolasjonsavdelinger» på et sykehus.

Ifølge flere medier har ikke den nordkoreanske lederen gjort alvor av de varslede grepene foreløpig. Dermed er det flytende hotellet fortsatt låst til havna.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer