«Norient Express»:

Luksustog på vei - Vy bekymret

«Norient Express» skal ha fått grønt lys til drift i Norge. Vy frykter det vil gå utover vanlige togreisende. - Analysert det grundig, sier «Norient Express»-sjefen.

LUKSUSTOG: Det koster flere titalls tusen kroner for seks dager og fem netter med Norient Express. Foto: Norientexpress.com / Caroline Smedsvig, Vikanes & Bungum Arkitekter
LUKSUSTOG: Det koster flere titalls tusen kroner for seks dager og fem netter med Norient Express. Foto: Norientexpress.com / Caroline Smedsvig, Vikanes & Bungum Arkitekter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med brask og bram ble «Norient Express», Norge og Nordens svar på Orientekspressen, introdusert i juni i år.

Planen er luksustog som inneholder spa, treningsrom, luksuskupeer og restauranter man kan nyte - samtidig som man ruller sakte gjennom vill, norsk natur på Hardangervidda.

Ideen kommer fra gründeren av Matkanalen Øivind Lindøe.

- Slike tog mangler i Norden. Og vi får mange henvendelser, spesielt fra Danmark og Tyskland - aviser og reisebyråer. Om ikke annet så har vi alle fall truffet en nerve. Folk er ekstremt nysgjerrige på dette, sier Lindøe til Børsen.

Foreløpig har ikke selskapet formelt fått grønt lys til å rulle på norske skinner.

- Grønt lys

I et brev til Jernbanetilsynet ber selskapet «Norient Express» om status for søknaden om det helt nye prosjektet, skriver TV 2.

Samtidig sier Bane Nor til kanalen at selskapet vil få grønt lys.

Vy frykter imidlertid at det vil gå ut over passasjerene på normale persontog, dersom luksusplanene får tommel opp.

- Vi er naturligvis bekymret for at punktligheten blir påvirket negativt, og at det er større risiko for innstillinger, dersom enda en togoperatør skal kjøre her, sier Erik Røhne, konserndirektør for Vy tog til TV 2.

Norient Express mener bekymringen fra Vy var ventet, og Lindøe sier til kanalen at det «kan være at Vy og andre operatører er misunnelige».

Til Børsen føyer han til:

- Dette er viktig å være saklig og ryddig rundt. Vi har analysert dette grundig og brukt flere eksperter - sveitsiske eksperter - på å finne tider som ikke forstyrrer øvrig trafikk, sier han.

- Togopplevelser i sakte film

Allerede høsten 2024 er målet at det nye konseptet frakter gjester fra Bergen til Trondheim på noen av verdens mest spektakulære togstrekninger. SJ Norge og flere av Norges beste hoteller er med på laget, skriver Tog24.

- Dette blir togopplevelser i litt sakte film. Her er det ikke farten som betyr noe, men mer det at folk skal få tid til å oppleve alt det vakre vi kan tilby i Norge. Og så er det jo ganske bærekraftig at gamle elektriske togsett får en ny renessanse. Noen vil til og med si at togene er vakrere enn dagens, sa SJ-direktør Rikke Lind til tog-bloggen.

Lindøe påpeker at enkelte av etappene er ganske korte.

- Over Finse er fartsgrensa 40 kilometer i timen. Det går an å gå saktere. Men igjen må vi passe oss så det ikke kommer et godstog bak.

- De kan gå i opp mot 160 kilometer i timen hvis de må, forsikrer han.

Prisen for seks dager og fem netter er 60 000 kroner, ifølge Lindøe.

- Nå er valutaen fordelaktig for utenlandske turister. Det finnes dyrere turer. Hvis det er en spesiell anledning, for eksempel en bryllupsreise, kan dette passe, sier han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer