Michelin-elefanten i rommet: - Et kjempeproblem

Norske Michelin-kokker lager mat i verdensklasse, men har ikke nødvendigvis råd til å spise på de samme restaurantene.

FORBAUSET: Bak Michelin-stjernene ligger det gjerne flere tusen timers arbeid. Den anerkjente kokken Arne Brimi er blant flere som reagerer på lønnsnivået i bransjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORBAUSET: Bak Michelin-stjernene ligger det gjerne flere tusen timers arbeid. Den anerkjente kokken Arne Brimi er blant flere som reagerer på lønnsnivået i bransjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det drysset stjerner over Norge da den prestisjetunge Michelin-utdelingen ble avholdt i Trondheim denne uka. For enkelte restauranter ble uvirkelige ambisjoner innfridd. For andre var tida moden for et tostjerners jubelbrøl.

Bak en av de gjeveste utmerkelsene innen kokkekunst, ligger derimot beintøft arbeid. Mange bruker et usannsynlig antall timer bak kjelene for å oppnå kulinarisk perfeksjon. Det gir ikke nødvendigvis uttelling på lønnsslippen.

Tar man utgangspunkt minstelønnssatsene fra april 2018, får faglærte kokker utbetalt en startlønn på 28 292 kroner i måneden. Med 10 års praksis på baken, ser man en beskjeden økning til 30 709 kroner per måned.

- Nå er det på tide med et kraftig lønnshopp. Det gjøres et fenomenalt grunnarbeid der ute, og det må kokkene belønnes for, sier Helge Johansen, president i Norske Kokkers Landsforening, til Børsen.

- Elefant i rommet

Den anerkjente tv-kokken Arne Brimi (62) er samstemt med Johansen, og mener det generelle lønnsnivået for kokker i Norge er for lavt.

- I Norge sliter vi voldsomt med rekruttering til faget. En av de store elefantene i rommet, heter lønn, sier Brimi til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.