Skilsmisseoppgjør:

Milliardær filleristet: - Forkastelig

Rikmannen Frederick Barclay prøvde seg på en skilsmisse-finte. Det endte med rødt kort fra dommeren.

BRÅK: Sir Frederick Barclay (t.v.) fikk passet påskrevet av en dommer denne uka, etter at ekskona gikk til krig for manglende utbetalinger i skilsmisseoppgjøret. Foto: Kirsty O'Connor / NTB
BRÅK: Sir Frederick Barclay (t.v.) fikk passet påskrevet av en dommer denne uka, etter at ekskona gikk til krig for manglende utbetalinger i skilsmisseoppgjøret. Foto: Kirsty O'Connor / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 34 års ekteskap gikk den britiske investoren og Daily Telegraph-eier Frederick Barclay (86) fra sin kone, Lady Hiroko Barclay (78), for to år siden.

86-åringen er en av Storbritannias mest profilerte forretningsmenn. Sammen med sin tvillingbror, den nå avdøde mediemogulen Sir David Barclay, hadde brødrene en anslått formue på 48 milliarder norske kroner i 2018.

Med andre ord: Rikelig til salt i grøten.

BYGGET MILLIARDIMPERIUM: Sir David Barclay (t.v.) avbildet med tvillingbroren Sir Frederick. Sammen investerte de i eiendom, media og detaljhandel. Førstnevnte gikk bort i januar i år. Foto: Michael Stephens / NTB
BYGGET MILLIARDIMPERIUM: Sir David Barclay (t.v.) avbildet med tvillingbroren Sir Frederick. Sammen investerte de i eiendom, media og detaljhandel. Førstnevnte gikk bort i januar i år. Foto: Michael Stephens / NTB Vis mer

Beholdt yacht-penger

Å dele av godene, har investoren riktignok lite til overs for. Som en del av skilsmisseoppgjøret, som startet i 2019, ble Barclay beordret til å punge ut 100 millioner pund til Hiroko.

Det skriver The Guardian.

For å oppfylle kravet, måtte han imidlertid frigjøre kapital og dermed kvitte seg med en privat luksusyacht. Salget ble i sin tid gjennomført, men ekskona så aldri snurten av pengene.

KRIG MOT EKSMANNEN: Lady Hiroko Barclay (t.v.) tok saken til retten da eksmannen ikke betalte ut det hun hadde krav på. Fot0: Kirsty O'Connor / NTB
KRIG MOT EKSMANNEN: Lady Hiroko Barclay (t.v.) tok saken til retten da eksmannen ikke betalte ut det hun hadde krav på. Fot0: Kirsty O'Connor / NTB Vis mer

I stedet for å betale ut henne, beholdt milliardæren fortjenesten. Dermed tok ekskona saken videre i rettssystemet.

- Forkastelig

Skilsmisse-finten til Barclay fikk den britiske dommeren, Justice Cohen, til å se rødt. I retten onsdag denne uka gikk han i strupen på 86-åringen.

- En del av Barclays tilgjengelige eiendeler var en luksusyacht som skulle selges. Jeg ga ordre som var ment å kontrollere salget, og bruken av inntektene. Han ignorerte mine ordre fullstendig, solgte yachten, og tok pengene selv. Jeg anser denne måten å opptre på som forkastelig, sa Cohen, ifølge The Guardian.

I rettens avgjørelse kommer det fram at Barclay må betale ekskona 50 millioner pund innen tre måneder, og det resterende beløpet seinest innen utgangen av neste år.

Gigantoppgjør

Saken til Frederick Barclay og Lady Hiroko Barclay er ikke den eneste i sitt slag som har rullet opp i Storbritannia.

Et annet skilsmisseoppgjør som også har generert bred medieomtale i landet den siste tida, er mellom den russiske oligarken Farkhad Akhmedov (65) og ekskona Tatiana Akhmedova (45).

Førstnevnte har i likhet med Barclay forsøkt å unngå å betale penger til sin ekskone. Ekteparet skilte seg i 2016. Da ble det bestemt at Tatjana skulle sitte igjen med 41,5 prosent av mannens formue på drøyt 11,5 milliarder.

Mangel på utbetalinger sendte imidlertid eksparet inn i det britiske rettssystemet. Der ble Tatiana nylig tilkjent et monsterbeløp i det som skal være Storbritannias største skilsmisseoppgjør noensinne.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer