Milliardær tok skrekk­grep på datteras date

Norske myndigheter på kundelista: - Forventer at min far er i stand til å gjøre helt syke ting.

MEKTIG: Milliardær John Catsimatidis er en velkjent figur i New York. Nå uttaler han seg om sine erfaringer rundt den omstridte appen Clearview AI. Foto: NTB Scanpix
MEKTIG: Milliardær John Catsimatidis er en velkjent figur i New York. Nå uttaler han seg om sine erfaringer rundt den omstridte appen Clearview AI. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Enkelte fedre er som regel overbeskyttende når det kommer til døtre og potensielle kjærester. En som trygt kan sies å ha gitt begrepet en dypere mening, er den amerikanske milliardæren John Catsimatidis (71).

Forretningsmannen har tjent seg søkkrik som eier og administrerende direktør i supermarkedkjeden Gristedes Foods. Ved siden av selskapet, har 71-åringen i tillegg slått seg opp som eiendomskonge i New York, med en anslått formue på 3,3 milliarder dollar, ifølge Forbes.

For to år siden begynte Catsimatidis også å snuse på teknologi-bransjen, og inngikk et testprosjekt med Clearview AI. Selskapet står bak en særdeles omstridt app som gjenkjenner ansikter basert på bilder fra sosiale medier. Ved eventuelle treff, skal det også dukke opp lenker til hvor personen er å finne.

Skal ha enorm database

Ifølge New York Times var målet med testprosjektet å identifisere butikktyver i matvarekjeden. Så falt milliardæren for fristelsen om å bruke teknologien på privaten.

I oktober 2018 befant Catsimatidis seg på den eksklusive italienske restauranten Cipriani på Manhattan. Brått dukket dattera hans opp - sammen med en fremmed mann.

Grepet av nysgjerrighet, ba 71-åringen en servitrise å ta et bilde i skjul av paret. Deretter foretok milliardæren et søk med ansiktsgjenkjenning i Clearviews database på mobiltelefonen. Den inneholder angivelig mer enn tre milliarder bilder, hentet fra nettsteder som Facebook, YouTube, Venmo og liknende.

- Jeg ville forsikre meg om at han ikke var en sjarlatan, sier Catsimatidis til New York Times om det drastiske grepet.

Artikkelen fortsetter under:

KUNSTIG INTELLIGENS: Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua har ansatt to nye reportere til staben sin: to roboter, som skal lese opp nyhetene til det kinesiske folk. Video: Xinhua News Agency. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Sykt

Ifølge avisa fant 71-åringen ut at mannen som dattera var på date med, kom fra San Francisco og jobbet innen finans. Deretter sendte Catsimatidis denne informasjonen til dattera.

Milliardærarvingen forklarer at verken hun eller hennes utkårede kunne begripe hvordan faren hadde klart å identifisere ham så raskt.

- Jeg forventer at min far er i stand til å gjøre helt syke ting. Han er veldig teknisk anlagt. Daten min ble svært overrasket, sier Andrea Catsimatidis til avisa.

FAR OG DATTER: Milliardærarving Andrea Catsimatidis, sammen med sin far, forretningsmann John Catsimatidis. Foto: NTB Scanpix
FAR OG DATTER: Milliardærarving Andrea Catsimatidis, sammen med sin far, forretningsmann John Catsimatidis. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Og det er kanskje ikke så rart. Avanserte systemer for ansiktsgjenkjenning har vært et tabuområde for de store nettselskapene fordi de innebærer en kraftig innskrenkning av personvernet, skriver NTB.

Spionere på privatpersoner

Selskapet bak appen har imidlertid framhevet at verktøyet i all hovedsak brukes av amerikanske politiorganer. Samtidig skal kundebasen være mer utbredt enn som så.

Da Clearview jobbet med å hente inn penger til å finansiere utviklingen av bedriften, ble tilgang til appen angivelig brukt som et lokkemiddel. Dermed fikk investorene anledning til å bruke appen til helt andre formål - som å spionere på uvitende enkeltpersoner, ifølge New York Times.

Polititjenestemenn avisa har snakket med sier de har begrenset kunnskap om hvordan Clearview virker og hvem som står bak. Samtidig informeres det at appen er blitt brukt til å oppklare saker som omfatter butikktyveri, identitetstyveri, kredittkortsvindel, drap og overgrep mot barn.

Krevde svar om Norge

Nylig skrev avisa Buzzfeed at også norske myndigheter er blant kundene til selskapet bak Clearview AI.

Stortingsrepresentant Solveig Schytz (V) sendte derfor i begynnelsen av mars et skriftlig spørsmål til justisminister Monica Mæland (H). Der krever Schyts svar på hvorvidt norske justismyndigheter benytter nevnte app.

- Kan statsråden bekrefte at norske justismyndigheter benytter seg av Clearview AI, og hva brukes de i så fall til? lyder det.

Schytz påpeker at bruken av teknologien kan true personvernet, som er grunnlovsfestet i Norge.

Testet av Kripos-ansatt

I sitt svar påpeker Mæland at ustyret politiet bruker må være testet og godkjent av Politiets IKT-tjenester.

- Ifølge Politidirektoratet er ikke Clearview AI installert i politiets systemer, skriver Mæland.

Likevel skriver Mæland at en Kripos-ansatt registrerte seg hos selskapet for en prøvelisens høsten 2019, og at lisensen ble brukt av politietaten.

- Denne ble benyttet i et begrenset omfang innenfor lisensens varighet på 30 dager. Lisensen er ikke lenger aktiv, skriver Mæland.

Én person i Kripos har også kontaktet Clearview AI og bedt om mer informasjon om tjenesten.

Henvendelsen er ikke blitt besvart, ifølge justisministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer