Milliardær vil kvitte seg med slott: «Dundrende fiasko»

Slottet har gått med underskudd i flere år på rad, ifølge danske medier. Så kom coronakrisa.

TIL SALGS: Eiendomsmilliardæren Mikael Goldschmidt håper å få solgt Kokkedal Slot, som ligger nord for København. Foto: Peer Lauritzen / norfoto / NTB Scanpix
TIL SALGS: Eiendomsmilliardæren Mikael Goldschmidt håper å få solgt Kokkedal Slot, som ligger nord for København. Foto: Peer Lauritzen / norfoto / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«En yngleplass for de rike og vellykkede i København-området.» Slik beskrev Dagbladet luksuriøse Kokkedal Slot i 2014.

Bare ett år tidligere hadde den danske eiendomsmilliardæren Mikael Goldschmidt (62) overtatt det historiske slottet, som siden 2011 har fungert som luksuriøst slottshotell. Her kan gjestene på et av hotellets 62 rom og suiter kose seg med spa, middag i Slotskælderen eller en runde golf på nabotomta.

«Eventyrlig på utsida, imponerende og elegant inne og med en fantastisk beliggenhet midt i et mykt, bølgende landskap med skog, hav, strand, åpne vidder og grønne enger rundt», heter det i innsalget til potensielle gjester.

- Unikt konsept

Milliardæren som eier tomta omtaler selv slottet som et helt unikt «high end-konsept», men kjøpet i 2011 har ifølge danske medier ikke vist seg å være noen stor økonomisk suksess, ifølge den danske avisa Finans.

«Kokkedal Slot ser idyllisk ut, men har vært en dundrende fiasko for rikmannen Mikael Goldschmidt. I hvert fall rent økonomisk», skriver danske BT i dag.

For drømmen om inntekter som står i stil med hotellets luksuriøse ytre har stoppet akkurat der - med drømmen. Finans har tidligere omtalt hvordan slottet konsekvent har gått med underskudd siden Goldschmidt overtok i 2013.

«Dundrende fiasko»: «Kokkedal Slot ser idyllisk ut, men har vært en dundrende fiasko for rikmannen Mikael Goldschmidt. I hvert fall rent økonomisk», skriver BT. Foto: Ramblersen / Wikimedia Commons
«Dundrende fiasko»: «Kokkedal Slot ser idyllisk ut, men har vært en dundrende fiasko for rikmannen Mikael Goldschmidt. I hvert fall rent økonomisk», skriver BT. Foto: Ramblersen / Wikimedia Commons Vis mer

Derfor var det heller ikke et stort sjokk da det i fjor høst ble kjent at mangemilliardæren ønsket å selge tapsprosjektet. For den nette sum av 150 millioner danske kroner, eller i underkant av 220 millioner norske kroner, kan du bli den neste eieren av det som omtales som en av Danmarks best kjente eiendommer.

- Vi kommer til å være meget tålmodige i denne prosessen, ettersom vi vil være helt sikre på at en eventuell ny eier vil videreføre dette slik at man fortsatt vil merke den helt spesielle magien som i dag kjennetegner slottet, uttalte Goldschmidt i en pressemelding da salgsplanene ble kjent, ifølge Ekstra Bladet.

Ifølge ferske regnskapstall fra Slotshotellet ApS, som drifter det ærverdige bygget, er planen fortsatt å selge både eiendommen og driftsselskapet.

- Det er fortsatt stort fokus på vår visjon om et slottshotell med en luksus-standard på femstjernersnivå, med spennende opplevelsesmuligheter, skriver ledelsen i sin årsberetning.

STIV PRIS: Hvis du har 35 millioner til gode på konto så har du nå muligheten til å kjøpe milliardær Frederik Mohns eiendom i Bergen. Video: Silje Holte / Trond Reksten / Invisio. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet. Vis mer

Frykter corona-tap

Tapene har også fortsatt. Ifølge regnskapet var underskuddet i 2019 på 10,3 millioner norske kroner. Utsiktene for 2020 kan heller ikke sies å være spesielt lystige.

- På grunn av coronakrisen er det ledelsens forventning at slottet i det kommende året vil oppnå betydelig lavere inntekter og et lavere resultat enn i 2019, uttaler ledelsen.

Selskapet opplyser at de har benyttet seg av den danske regjeringens krisepakker i «størst mulig omfang». Videre understrekes det også at Goldschmidt er klar til å bistå med økonomisk støtte i det omfang som måtte være nødvendig.

Det herskapelige bygget som ligger ved Mikkelborg, en halvtimes kjøretur unna den danske hovedstaden, har en historie som strekker seg så langt tilbake som til 1746. Det ble den gang oppført som et landsted og sommerbolig for lensgreve Christian August von Berckentin.

KJØPE?: En boligannonse i Sydney har tatt verden med storm den siste tida, og nei, det er ikke det flotte badebassenget som er årsaken. Video: LJ Hooker. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer