Mørk historie: Selger luksusvilla

- Det er ikke Grini fangeleir vi snakker om her, kontrer eiendomsmegleren.

BER OM 27 MILLIONER: Tre år etter at «Balders Have» fikk ny eier, er herskapsboligen igjen lagt ut for salg. I løpet av åra har eiendommen huset en rekke profilerte personer innen norsk næringsliv. Foto: Inviso
BER OM 27 MILLIONER: Tre år etter at «Balders Have» fikk ny eier, er herskapsboligen igjen lagt ut for salg. I løpet av åra har eiendommen huset en rekke profilerte personer innen norsk næringsliv. Foto: Inviso Vis mer
Publisert

- Det er en utrolig spennende eiendom, med mye historikk i veggene og stort potensial, sier oppdragsansvarlig Carl Fredrik Solli i PrivatMegleren Solli & Partnere til Børsen.

Tre år etter at luksusvillaen «Balders Have» sist skiftet eiere, er boligen nok en gang lagt ut for salg på det åpne markedet.

Eiendommen, som ligger usjenert til ved Larviksfjorden, byr blant annet på en egen øy med utsikt over vannet - og rommer en tomt på cirka tolv mål.

HERSKAPELIG: Ifølge prospektet ble eiendommen oppført i 1879 av tobakksfabrikanten Johan W. Falch. Foto: Inviso
HERSKAPELIG: Ifølge prospektet ble eiendommen oppført i 1879 av tobakksfabrikanten Johan W. Falch. Foto: Inviso Vis mer

Ifølge eierskiftehistorikken betalte nåværende eier 16 millioner kroner for objektet i 2017. I denne omgang er prisantydningen satt til 27 millioner kroner.

- Dette er en vanskelig eiendom å sette en pris på, da den er såpass spesiell og det er lite å sammenlikne med. Men her har du en kjempestor eiendom, og ikke minst din egen havn som kan huse massevis av båter. Mulighetene er mange, mener Solli.

EGEN BRYGGE: Eiendommen ligger like utenfor Larvik sentrum og har blant annet utsikt over fjorden. Foto: Inviso
EGEN BRYGGE: Eiendommen ligger like utenfor Larvik sentrum og har blant annet utsikt over fjorden. Foto: Inviso Vis mer

Historisk sus

Tidligere har «Balders Have» huset en rekke profilerte familier innen norsk næringsliv, blant andre Treschow-slekta. Iver Bugges rederi ved Jan Bugge har også hatt befatning med boligen, før eiendomsinvestor Trygve Bøe kjøpte prakttomta på midten av 2000-tallet.

Ifølge salgsoppgaven opplyses nåværende eiere å være Haavard Lien og Dorthe Huse.

PROFILERE EIERE: Farfaren til den avdøde godseieren Mille-Marie Treschow, Fritz Michael Treschow, er blant dem som tidligere har eid herskapshuset. Foto: Inviso
PROFILERE EIERE: Farfaren til den avdøde godseieren Mille-Marie Treschow, Fritz Michael Treschow, er blant dem som tidligere har eid herskapshuset. Foto: Inviso Vis mer

- Hva er bakteppet for at nåværende eiere ønsker å selge?

- Det var opprinnelig én som kjøpte boligen for tre år siden, men det er nå to personer som bor i huset. De har vurdert fram og tilbake, og har gitt uttrykk for at det ikke har vært en enkel avgjørelse. Det er en helt naturlig overgang, der man nå vurderer å kikke videre.

- Okkupert

Selv om superlativene henger løst i salgsoppgaven, er det ikke til å komme unna at boligen har en spesiell forhistorie. Under andre verdenskrig ble villaen okkupert av tyskerne, der den skal ha blitt brukt som kommandosentral for området.

Ifølge megler vil man fortsatt vil finne spor etter krigen på tomta.

- Det er noen gamle, hemmelige steder på eiendommen, men det får man først se når man kommer ut på visning.

Artikkelen fortsetter under:

- Objektet er blant annet omtalt som et «nazi-reir». Er forhistorien en fordel eller ulempe når man nå forsøker å selge?

- Det er mange eiendommer i Norge som ble okkupert av tyskerne under krigen. Dette er ikke et sted hvor noen ble holdt fanget. Det er ikke Grini fangeleir vi snakker om her. Jeg tror det vil oppleves som en historisk finurlighet, framfor noe negativt.

Eiendomsmegleren opplyser at nåværende eiere ikke har hastverk med å selge, og er innforstått med at et salg kan ta tid.

- Man vet aldri. Et salg kan gå raskt, men det kan også ta tid.

- Bare det siste døgnet den har vært ute, har vi imidlertid registrert en del interesse, der enkelte har spurt om å få komme på visning allerede. Sånn sett må vi kunne si at boligen har markert seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer