Møtt av sjokksyn: - Alvorlig

Eieren hadde fått grønt lys på fasadeendring, men ikke til riving av hytta. Så møtte dette synet kommunen.

BARE VEGGEN IGJEN: Kommunen krevde umiddelbar stans i arbeidene på denne fritidseiendommen i Tønsberg. Foto: Tønsberg kommune
BARE VEGGEN IGJEN: Kommunen krevde umiddelbar stans i arbeidene på denne fritidseiendommen i Tønsberg. Foto: Tønsberg kommune Vis mer
Publisert

I august havnet en hytteeier i Tønsberg på krigsstien med kommunen etter å ha foretatt seg drastiske tiltak i strandsonen.

Bakteppet var en bekymringsmelding fra publikum om mulig ulovlig rivningsarbeid ved fritidstomta.

Ifølge Tønsbergs Blad, som først omtalte saken, har eieren tidligere fått grønt lys til å endre fasaden på hovedhytta, men rødt lys til riving. Vedkommende fikk imidlertid tillatelse til å rive anneks og uthus.

Krav om stans

Overraskelsen ble derfor stor da tilsynsmyndigheten, på bakgrunn av varselet, foretok en befaring i midten av august. Der ble de møtt med bare stumpene av fritidsboligen; En enkeltstående vegg fastbundet til et tre og et gjerde.

RISIKERER SMELL: Det var dette synet som møtte byggesaksavdelingen i Tønsberg kommune forrige måned. Eiendommen ligger i strandsonen, og ved det som skal være et populært turområde. Foto: Tønsberg kommune
RISIKERER SMELL: Det var dette synet som møtte byggesaksavdelingen i Tønsberg kommune forrige måned. Eiendommen ligger i strandsonen, og ved det som skal være et populært turområde. Foto: Tønsberg kommune Vis mer

Ifølge tilsynsrapporten var hytta nær fullstendig revet «og sortert i container». Annekset sto på sin side fremdeles.

Oppdagelsen førte til pålegg om stans i arbeidet med umiddelbar virkning.

«Tilsynsmyndigheten kan ikke ut fra den dokumentasjon her, se at det foreligger tillatelse til riving av eksisterende hytte (...). Arbeidene som er utført og igangsatt vedrørende riving av hytte er ikke omsøkt eller gitt tillatelse til», heter det i kommunens vurdering.

- Alvorlig

Reglene i strandsonen er tydelige. Skal man foreta endringer innenfor 100-metersbeltet, kreves det som regel dispensasjoner fra byggeforbudet.

- I utgangspunktet ser vi på dette som alvorlig. Dette er en prioritert sak, sier saksbehandler Stefan Jeppsson i Tønsberg kommune til TB.

Pålegget fra kommunen ble fulgt opp etter kort tid, der hytteeieren, i et brev til byggesaksavdelingen dagen etter tilsynet, bekreftet at arbeidet var blitt stanset. Nå må vedkommende eventuelt søke om etterhåndsgodkjenning for tiltakene som er gjort. Kommunen kan også kreve at arbeidet blir tilbakeført.

«Ved en ulovlighetsoppfølging vil kommunen benytte de virkemidler som følger av plan- og bygningsloven herunder bl.a. pålegg og ileggelse av tvangsmulkt og forelegg dersom forholdet ikke blir rettet», skriver kommunen i tilsynsrapporten.

- Var ikke meningen

Advokat Daniel Wikstøl i Zenit advokater representerer hytteeieren og håndterer dialogen med kommunen. Overfor Børsen understreker Wikstøl at hytta vil bli oppført etter gjeldende tillatelser.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Ombygging av hytta var godkjent av kommunen og ville blitt gjennomført som på de godkjente tegningene. At det ble revet mer enn tillatelsen ga adgang til var ikke meningen, men når hytta står ferdig vil den se akkurat ut som det som opprinnelig ble godkjent, sier han.

Wikstøl fortsetter:

- At det er revet for mye handler først og fremst om at kommunen ved gjenoppbygging nok vil stille krav til ansvarlige foretak for å sikre at bygningstekniske krav blir oppfylt. Dette vil min klient naturligvis sørge for at er på plass.

Stefan Jeppsson i Tønsberg kommune har ikke besvart Børsens henvendelse onsdag.

Jakter ulovligheter

En rekke kommuner har satt bygging i strandsonen høyt på agendaen de siste åra. Byggeforbudet har blant annet som formål å sikre allemannsretten.

Børsen har tidligere skrevet om den mye omtalte Tjøme-saken, som omfatter et stort antall omstridte byggetillatelser i strandsonen på Tjøme.

I fjor ble det klart at også Oslo kommune skjerper jakten på ulovlige tiltak. Bakgrunnen er at nye ulovlige brygger, gjerder og badehus hvert år dukker opp på kommunens flyfoto over strandsonen.

- Vi ser at strandsonen blir mer og mer privatisert fra det ene året til det neste. Ulovlige brygger, badehus og diverse innretninger kommer opp uten at det er søkt om tillatelse, og som gjør at strandsonen oppleves mer privat enn den er, fortalte byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen til Børsen den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer