Nordmenn gambler på selgers død

Forestill deg at du kjøper en vare der prisen stiger for hver dag selgeren fortsatt er i live.

FRANSK DRØM: Drømmer du om en leilighet langs strandpromenaden i Nice, kan du sjekke ut om en helt spesiell fransk måte å kjøpe bolig på gjør at du får råd til å realisere drømmen. Valery Bareta / Shutterstock / NTB scanpix
FRANSK DRØM: Drømmer du om en leilighet langs strandpromenaden i Nice, kan du sjekke ut om en helt spesiell fransk måte å kjøpe bolig på gjør at du får råd til å realisere drømmen. Valery Bareta / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg tror det er land der denne ordningen er forbudt, fordi man ikke skal vedde på noens død, sier seniorrådgiver i franske Europimmo Consulting, Frédéric Massé, til Finansavisen.

Har du noen gang kommet over drømmeboligen, men så viser det seg at den er okkupert av noen andre? I Frankrike finnes det en spesiell ordning som likevel kan sikre deg retten til eiendommen.

Det er derimot én hake: Eieren må i grava før du kan overta. På fransk kalles den noe absurde salgsmetoden for viager. I et intervju med Finansavisen uttaler Massé seg om fenomenet - som ikke bare brer om seg blant landets innbyggere.

NY BOLIGREKORD: I august ble det solgt rekordmange boliger, viser tall fra Eiendom Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi har hatt nordmenn som kjøper på denne måten. Det smarteste er å kjøpe tre-fire eiendommer, hvis man har råd til det, for da sprer man risikoen, forklarer Massé til avisa.

Selger med borett

Viager-ordningen går kort og godt ut på at man gambler på hvor lenge det er sannsynlig at selger vil leve. Ifølge FN-sambandet er forventet levealder i Frankrike 82 år. Jo nærmere nevnte alder, jo «sterkere kort» har man i prinsippet på hånda.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger som perler på en snor i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Ordningen går i korthet ut på at kjøper betaler et større engangsbeløp, dog godt under antatt salgsverdi. Deretter betales en fast månedlig sum til selger, som beholder boretten fram til sin død.

Neppe noe for Norge

Administrerende direktør Henning Lauridsen i bransjeorganisasjonen Eiendom Norge er usikker på om en tilsvarende ordning ville slått an her i Norge.

- Det ligger temmelig rotfestet i mange nordmenn at man ønsker å overlate så mye man kan til neste generasjon. Du skal overlate gården til odelsgutten eller odelsjenta i bedre stand enn du selv overtok den. Så dette handler nok litt om kulturelle forskjeller, vil jeg tippe, sier han til Børsen.

NEPPE: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge ser ikke helt hvordan bolig-gambling på selgers død vil kunne slå an i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix
NEPPE: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge ser ikke helt hvordan bolig-gambling på selgers død vil kunne slå an i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix Vis mer

- Har vi i det hele tatt noe som ligner?

- Den norske varianten av viager er seniorlån, eldrelån eller pensjonistlån. Altså at du tar opp et lån med sikkerhet i egen bolig, og bruker av lånet til å definansiere din egen alderdom. Det er nok det nærmeste vi kommer.

- Ser du et mulig fremtidig produkt for norske eiendomsmeglere og selgere her?

- Jeg har ikke så veldig stor tro på at dette er noe det vil være særlig stor etterspørsel etter, så lenge vi har mulighetene som seniorlån gir.

Har du benyttet deg av viager-ordningen? Ta kontakt med Børsens journalist her.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer