Nordmenn gambler på selgers død

Forestill deg at du kjøper en vare der prisen stiger for hver dag selgeren fortsatt er i live.

FRANSK DRØM: Drømmer du om en leilighet langs strandpromenaden i Nice, kan du sjekke ut om en helt spesiell fransk måte å kjøpe bolig på gjør at du får råd til å realisere drømmen. Valery Bareta / Shutterstock / NTB scanpix
FRANSK DRØM: Drømmer du om en leilighet langs strandpromenaden i Nice, kan du sjekke ut om en helt spesiell fransk måte å kjøpe bolig på gjør at du får råd til å realisere drømmen. Valery Bareta / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg tror det er land der denne ordningen er forbudt, fordi man ikke skal vedde på noens død, sier seniorrådgiver i franske Europimmo Consulting, Frédéric Massé, til Finansavisen.

Har du noen gang kommet over drømmeboligen, men så viser det seg at den er okkupert av noen andre? I Frankrike finnes det en spesiell ordning som likevel kan sikre deg retten til eiendommen.

Det er derimot én hake: Eieren må i grava før du kan overta. På fransk kalles den noe absurde salgsmetoden for viager. I et intervju med Finansavisen uttaler Massé seg om fenomenet - som ikke bare brer om seg blant landets innbyggere.

- Vi har hatt nordmenn som kjøper på denne måten. Det smarteste er å kjøpe tre-fire eiendommer, hvis man har råd til det, for da sprer man risikoen, forklarer Massé til avisa.

Selger med borett

Viager-ordningen går kort og godt ut på at man gambler på hvor lenge det er sannsynlig at selger vil leve. Ifølge FN-sambandet er forventet levealder i Frankrike 82 år. Jo nærmere nevnte alder, jo «sterkere kort» har man i prinsippet på hånda.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer