Nordmenn med jule­gjeld: - Hårreisende

- Bedre å sløse med kjærlighet enn penger i jula.

PROBLEMATISK: Silje Sandmæl mener det er både sjokkerende og hårreisende at enkelte nordmenn tar opp lån eller pådrar seg kredittgjeld for at jula skal gå rundt. Det har hun råd for å unngå. Foto: Morten Eik
PROBLEMATISK: Silje Sandmæl mener det er både sjokkerende og hårreisende at enkelte nordmenn tar opp lån eller pådrar seg kredittgjeld for at jula skal gå rundt. Det har hun råd for å unngå. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange begynte julegavehandelen allerede på Black Friday, og det er ikke mange ukene igjen før alt må være på plass - pakket inn under treet. Nordmenn bruker enorme summer på gaver, 58 milliarder i fjor, som var en økning på tre prosent fra 2017.

Det er derimot ikke alle som har råd til å være med på kjøpefesten. Rundt 170 000 nordmenn ser seg nødt til å ta opp lån for å få jula til å gå rundt, kunne TV 2 melde nylig. Tallene er hentet inn av Respons analyse, på vegne av Sparebank 1.

Faktisk er det regnet at den gjennomsnittlige nordmannen bruker alt fra 11 000 til 13 300 kroner på jula totalt, en sum som for enkelte kan virke uoppnåelig. Tallene fra DNB og Virke spriker noe, men summen er fortsatt skyhøy.

Tall fra Ipsos viser på sin side at det er de over 60 som bruker mest på gaver, med et gjennomsnittlig bruk på 9369 kroner. De yngre bruker noe mindre, men det er fortsatt snakk om mange tusenlapper - penger ikke alle har.

Inkasso-økning

Flere enn én av tre bruker mer på jula enn de har råd til, mens en av fire bekymrer seg for om de har råd til å kjøpe julegaver, viser en undersøkelse som Lindorff står bak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer