Nordmenn med jule­gjeld: - Hårreisende

- Bedre å sløse med kjærlighet enn penger i jula.

PROBLEMATISK: Silje Sandmæl mener det er både sjokkerende og hårreisende at enkelte nordmenn tar opp lån eller pådrar seg kredittgjeld for at jula skal gå rundt. Det har hun råd for å unngå. Foto: Morten Eik
PROBLEMATISK: Silje Sandmæl mener det er både sjokkerende og hårreisende at enkelte nordmenn tar opp lån eller pådrar seg kredittgjeld for at jula skal gå rundt. Det har hun råd for å unngå. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange begynte julegavehandelen allerede på Black Friday, og det er ikke mange ukene igjen før alt må være på plass - pakket inn under treet. Nordmenn bruker enorme summer på gaver, 58 milliarder i fjor, som var en økning på tre prosent fra 2017.

Det er derimot ikke alle som har råd til å være med på kjøpefesten. Rundt 170 000 nordmenn ser seg nødt til å ta opp lån for å få jula til å gå rundt, kunne TV 2 melde nylig. Tallene er hentet inn av Respons analyse, på vegne av Sparebank 1.

Faktisk er det regnet at den gjennomsnittlige nordmannen bruker alt fra 11 000 til 13 300 kroner på jula totalt, en sum som for enkelte kan virke uoppnåelig. Tallene fra DNB og Virke spriker noe, men summen er fortsatt skyhøy.

Tall fra Ipsos viser på sin side at det er de over 60 som bruker mest på gaver, med et gjennomsnittlig bruk på 9369 kroner. De yngre bruker noe mindre, men det er fortsatt snakk om mange tusenlapper - penger ikke alle har.

Inkasso-økning

Flere enn én av tre bruker mer på jula enn de har råd til, mens en av fire bekymrer seg for om de har råd til å kjøpe julegaver, viser en undersøkelse som Lindorff står bak.

Inkassoselskapet opplyser overfor Børsen de generelt har flere inkassosaker hos dem i første kvartal av nye år enn i månedene før jul. De siste åra har det ligget på rundt fem prosent flere saker, men i starten av 2019 skjedde det noe. Da var økningen på hele 12 prosent.

DYR HOBBY: Silje Sandmæl får hakeslepp når hun får høre at Marius Olsen underveis i programmet vil kjøpe en ny bil til drøye 340.000 kroner. Video: TV3 Vis mer

Sverre Stenseng, kommunikasjonssjef i inkassoselskapet, sier til Børsen at mange pådrar seg høy gjeld på grunn av jula. «Det bekymrer», konstaterer han.

Nordmenn er på verdenstoppen i forbrukslån og gjeld. Tall fra Finanstilsynet, der 35 banker og finansieringsforetak som tilbyr forbrukslån ble kartlagt, viser at disse foretakene hadde lånt ut rundt 117 milliarder kroner til nordmenn ved utgangen av første kvartal i år. Det tilsvarer BNPen til et lite land.

Det er anslått at dette er rundt 90 prosent av det totale antall forbrukslån som nordmenn har. Ved utgangen av fjoråret var det nesten 473 000 inkassosaker tilknyttet forbrukslån her til lands. Det er hos de eldste antall saker øker mest, ifølge Finanstilsynet. Jula er høysesong.

UMODENT PENGEBRUK: Silje og Edvard blir konfrontert av Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen. De to skylder over 200 000 kroner i inkassosaker. Video: TV 3. Vis mer

- Ikke tape ansikt

Professor Anders Gustafsson ved BI har i en årrekke forsket på forbrukervaner, markedsføring og handel. Han sier til Børsen at folk trolig tar opp lån i jula for å tilfredsstille andre.

- Det handler om det romantiske bildet man har av den harmoniske jula der alle får det som de vil. Det er det bildet som pushes på oss hele tida, gjennom reklame, tv, sosiale medier og det hele, sier han, og fortsetter:

- Man vil ikke havne i dårlig lys, så da gjør man det man tror andre gjør. Vi liker ikke å tape ansikt. Om man får en gave, rører man ved balansen i et forhold. Man har lyst til å kompensere, og siden gaver i prinsippet er hemmelige, overkompenserer mange. Dermed får noen også gjeld, mener professoren.

Han forteller at han ikke har sett sifre for de siste åra, men han er sikker på at nordmenn, i likhet med andre nasjonaliteter, bruker mer penger på jul enn før. Det viser statistikken.

Vi er også glade i å kjøpe dyre julegaver, noe som har sine fallgruver.

- Vi liker å kjøpe det beste av det beste, fordi det kommer med høy status. Vi vil vise at vi har det veldig bra. Når du ser noen i en BMW eller med dyr jakke, ser du status. Man ser derimot ikke gjelden de muligens har, forklarer han.

- Hårreisende

«Luksusfellen»-ekspert og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, sier til Børsen at det er summen av alt som bekymrer henne.

- Mange føler på et kjøpepress. Bildet jeg har av nordmenns julefeiring etter å ha undersøkt det år på år, er at vi bruker mer og mer på jula. Det er litt paradoksalt, for vi ser at flere ønsker en gavefri jul, men samtidig føler flere på et sterkt kjøpepress. Handlingene motstrider det ytrede ønsket, forklarer hun.

- IKKE GJØR DET: Silje Sandmæl er klar i sin tale. - Ikke ta jula på krita, sier hun bastant. Foto: NTB scanpix
- IKKE GJØR DET: Silje Sandmæl er klar i sin tale. - Ikke ta jula på krita, sier hun bastant. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sandmæl siterer forskning på at gaver kommer langt ned på nordmenns liste over hva som er viktigst for dem i jula. Faktisk setter vi julesanger og avslapning høyere enn gaver, forteller hun. Likevel eksisterer kjøpepresset i beste velgående.

Artikkelen fortsetter etter faktaboksen.

Sandmæls juletips

Silje Sandmæl har tre råd for hvordan du som forbruker kan komme unna jula uten gjeld eller dårlig råd.

1. Skriv en gaveliste. Her kan du bli enig med de rundt deg om dere skal kutte noen. Trenger barna som har blitt over 18 år å få gaver? Samtidig er det greit å være åpen om nettopp dette, slik at ingen blir skuffet.

2. Sett et maksbeløp på gavene. Det bør du også bli enig med de rundt deg om. Hvor mange gaver det er snakk om, bør også bestemmes på forhånd.

3. Det er bedre å sløse med kjærlighet enn penger i jula.

- Det er for meg sjokkerende og hårreisende at folk tar jula på krita. Det skal man ikke gjøre. Ikke bruk penger du ikke har. Det er et generelt råd, men gjelder særlig i jula. Jeg vil anbefale deg å være åpen med de rundt deg om at du for eksempel ikke har råd til gaver. Man trenger ikke late som, mener hun.

Har du ikke råd til noe, må du spare. Det er Sandmæls generelle råd. Likevel presenterer høytida et prekært problem for folk flest:

SKATTEMELDINGEN: Årets skattemelding er klar, og i den forbindelse hjelper Hallgeir Kvadsheim fra «Luksusfellen» deg med å finne ut hva du må se etter. Video: Hallgeir Kvadsheim. Redigering: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Det er mye penger i omløp i jula, og gaveønskene er nok dyrere enn før. Mange i Norge har god råd, og kjøper ting ettersom man trenger det. Derfor står ikke votter igjen på ønskelista, men heller elektroniske gjenstander som ny Iphone eller elsparkesykkel. Dette kan koste både en halv og en hel månedslønn for noen, forklarer hun, og fortsetter:

- Men man trenger ikke innfri disse ønskene. Man bør snakke med de det gjelder om forventninger, og dysse disse ned. Lær barna hvor mange arbeidstimer en ny telefon eller Mac er, og om hva man heller bør bruke penger på før den dyre gave, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer