Norwegian innfører betaling for kabinkoffert

Får ikke bagasjen plass under setet, må man belage seg på å betale ekstra.

ENDRINGER: Norwegian innfører endringer og sier de vil begynne å ta betalt for håndbagsje som ikke får plass under setene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ENDRINGER: Norwegian innfører endringer og sier de vil begynne å ta betalt for håndbagsje som ikke får plass under setene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Som vi har sagt tidligere jobber vi med å oppdatere vårt håndbagasjeregelverk for å sikre at alle våre reisende får en så behagelig flytur som mulig og at flyene går i rute. De endringene vi nå planlegger å innføre vil bidra til dette, sier informasjonsdirektør i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, i en uttalelse til Dagbladet.

- Norwegians forretningsmodell er tuftet på valgfrihet, og det ligger også til grunn for det nye regelverket.

De nye endringene trer i kraft fra februar, skriver den danske reise- og luftfartsavisa Check-in.dk.

Begrensninger

Norwegian har til nå operert med en raus regel for håndbagasje: Hver passasjer har kunnet ta med seg inntil ti kilo bagasje gratis inn i kabinen.

Det har blant annet betydd at man har kunnet ta med seg en vanlig trillekoffert inntil maksgrense, dersom man plasserer den i hattehylla, et tilbud som også har vært mulig på de aller billigste billettypene, «low fare»-billettene.

En rekke flyselskap har for lengst begrenset dette tilbudet, blant dem lavpriskonkurrenten Ryanair. Nå kommer de samme begrensningene hos Norwegian, skriver Flysmart24, som omtalte saken først.

- Må få plass under setet

Det skal fortsatt være mulig å ta med seg inntil ti kilo håndbagasje i kabinen, men den må være så beskjeden i omfang at den får plass under stolsetet foran deg.

De som tar med seg en trillekoffert som skal plasseres i hattehylla, må betale ekstra som følge av endringene.

- Alle som reiser med oss kan fortsatt ta med seg håndbagasje, uansett billettype. Hvis du bare trenger en bag eller veske som det er plass til under setet foran, velger du den aller billigste billettypen vår uten tilleggskostnader, sier Sandaker-Nielsen.

- De som ønsker å ha med seg en liten trillekoffert som legges i hattehylla om bord, kan betale litt ekstra for dette eller velge en annen billettype.

Flere endringer

Den varslede innføringen av betaling for håndbagasje er imidlertid ikke den eneste endringen Norwegian vil foreta seg, opplyser selskapet.

- Vektbegrensningen på innsjekket bagasje øket fra 20 til 23 kilo, samt at kunder med fleksibel billett kan ha med seg 15 kilo i stedet for ti kilo håndbagasje, sier informasjonsdirektøren.

På spørsmål om selskapet tror kundene tilfredsstilles med at de leter etter flere inntekter fra dem, ønsker ikke Norwegian å kommentere.

- Målet er å innføre det nye regelverket snart og vi vil naturligvis sørge for at kundene våre får god informasjon i forkant, sier Sandaker-Nielsen.

Han sier at kunder som kjøper billetter før endringene innføres, ikke vil påvirkes av dem.

Fikk medhold i klager

I desember skrev Norwegian ut gebyr på mellom 650 og 750 kroner til passasjerer som hadde hatt med seg håndbagasje som angivelig var over flyselskapets vekt- eller størrelsesgrense om bord.

Den 19. desember ga Transportklagenemnda for flyreiser seks passasjerer medhold i deres klager på gebyrene. Nemnda mente at flyselskapet ikke hadde vært i stand til å bevise at bagasjen faktisk var over den tillatte størrelse eller vekt for passasjerene som klaget, og anbefalte derfor Norwegian å betale tilbake gebyrene.

Norwegian innrømmet i høst at de har håndhevet regelverket for vekt og størrelse for håndbagasje for strengt, etter at flere passasjerer reagerte på gebyrene de ble ilagt.

- Vi har vært altfor firkantet ute på flyplassen. Det er det vi har fått tilbakemeldinger om at kundene reagerer på, sa informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Nettavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer