Ny rikingtrend har nådd Norge

Punger ut for å unngå andre.

SMITTEVERN: Reiserestriksjoner og karantenebestemmelser hindrer de fleste fra å dra på årets store utenlandsreise. Det drar norsk næringsliv nytte av. Foto: NTB Scanpix
SMITTEVERN: Reiserestriksjoner og karantenebestemmelser hindrer de fleste fra å dra på årets store utenlandsreise. Det drar norsk næringsliv nytte av. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- For gjester oppfyller dette alle krav innen det man er opptatt av akkurat nå, sier hotelleierne Dan DeVito og Alex Azcona til nettstedet Travel and Aviation.

Da coronapandemien brøt ut, ble en global hotellbransje tvunget ned i knestående. Selv om mange aktører nå har begynte å sette dørene på gløtt for overnattingsgjester, kommer det med forbehold om strenge smittevernhensyn.

Opp av coronaasken stiger imidlertid en ny luksustrend, som definitivt sikrer rikelig med avstand og privatliv.

PERLER: Flere private øyer ligger til salgs for privatpersoner. Noe for deg? Video: CNN. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

- Tatt vare på

Ifølge CNBC er det en bølge med hoteller og resorter som nå har kastet seg på et såkalt buyout-konsept.

Her får gjester muligheten til å disponere eksklusive overnattingssteder verden over - helt uforstyrret. Bookingen inkluderer tilknyttede restauranter, svømmebasseng, spa og mer.

- Folk er først og fremst opptatt av trygghetsfaktoren, så kommer servicen. Folk ønsker å bli tatt vare på og føle seg komfortabel. Samtidig dreier det seg om privatliv, som er den største form for luksus i dag, fortsetter DeVito og Azcona.

De eier South Harbor Inn - et lite, men luksuriøst overnattingssted med fire rom på Long Island, New York. I likhet med andre aktører, har duoen kastet seg på trenden i kjølvannet av coronakrisen.

Skyhøy sluttsum

Et slikt gode er riktignok ikke for alle lommebøker.

CNBC tar blant annet utgangspunkt i et slott i Irland. Der kan en gruppe på 26 personer sikre seg praktbygget - med rosehage, golfbane, basseng og spa - for 7000 euro per natt. Det tilsvarer 76 000 norske kroner - eventuelt 456 000 for ei uke.

I tropeparadiset Belize tilbyr et resort å leie en privat øy med sju villaer og egen butler for 13 300 euro natta. Det er nærmere 870 000 norske kroner per uke etter dagens kurs.

Ønsker man derimot eksklusiv tilgang til en privat øy på Maldivene, bør en være forberedt på å bla opp 338 000 kroner for ei natt.

TROPEPARADIS: Cayo Espanto er en øy utenfor kysten av Belize i Det karibiske hav. Også her tilbys full utleie til privatpersoner - såfremt man kan bla opp pengene. Foto: Mike's Birds / Creative Commons
TROPEPARADIS: Cayo Espanto er en øy utenfor kysten av Belize i Det karibiske hav. Også her tilbys full utleie til privatpersoner - såfremt man kan bla opp pengene. Foto: Mike's Birds / Creative Commons Vis mer

Flere av virksomhetene har åpnet for internasjonale gjester. For de fleste gjelder imidlertid reiserestriksjonene fortsatt, noe som innebærer sterkt reduserte flytilbud.

Ifølge CNBC må potensielle turister dermed sørge for å ta seg fram til enkelte destinasjoner ved bruk av privatfly, yacht eller ved selv å chartre et fly. Man står også personlig ansvarlig for å overholde karantenebestemmelsene ved retur.

PERLE: Den private øya Niyama på Maldivene er blant stedene man kan nyte i full i full ensomhet. Foto: NTB Scanpix
PERLE: Den private øya Niyama på Maldivene er blant stedene man kan nyte i full i full ensomhet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Egen «smittevernsone»

Luksustrenden er derimot ikke forbeholdt internasjonale aktører. Også her til lands tilbyr flere hoteller full utleie - deriblant Villa Terminus i Bergen.

- Dette er et tilbud som vi har skapt i kjølvannet av coronasituasjonen. Vi tenker at det for mange kan ligge en ekstra verdi i å ha sin egen «smittevernsone», sier administrerende direktør for hotellkjeden De Bergenske, Kjetil Smørås, til Børsen.

SKJERMET: Kjetil Smørås opplyser at både privatpersoner og bedrifter har latt seg lokke av sin egen «smittevernsone» når de har booket hele Villa Terminus. Foto: Åke E:son Lindman
SKJERMET: Kjetil Smørås opplyser at både privatpersoner og bedrifter har latt seg lokke av sin egen «smittevernsone» når de har booket hele Villa Terminus. Foto: Åke E:son Lindman Vis mer

Han opplyser at den ferske ordningen foreløpig er blitt godt mottatt. Prisen for å leie hele hotellet, med 18 rom, er 12 000 kroner per natt. Da kommer egen frokostkokk og tilgang til hagen med på kjøpet.

- Både privatpersoner og bedrifter, særlig med strenge smitteverntiltak, ser dette som en god mulighet. Her kan man sove, spise og ha et hyggelig, sosialt lag i trygge og skjermede omgivelser.

Smørås mener coronasituasjonen har tvunget næringslivet til å tenke annerledes, og er selv klokkeklar på at denne trenden er kommet for å bli.

- Vi ser at det finnes et marked for dette. At nordmenn liker kvalitet, og at man i større grad er villig til å bruke ressurser på gode opplevelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer