Over 300 000 dropper jobbfest. Årsak: Fyll

Årsaken er at kolleger drikker for mye, viser ny undersøkelse.

IKKE GJØR DETTE: Advokatfullmektig i Advokatfirmaet Hjort, Trygve Harlem Losnedahl, har gått gjennom en del dommer fra norske domstoler. På bakgrunn av disse har han laget en liste over hva du ikke bør gjøre på årets julebord, dersom du er glad i jobben din og kollegaene dine. Dommene det vises til er fra Agder, Borgarting, Eidsivating, og Gulating lagmannsrett. Den eldste dommen er fra 2004, den nyeste fra 2012. Ikke alle disse sakene endte med oppsigelse. - Etter arbeidsmiljøloven må arbeidsgiver ha såkalt saklig grunn for å si opp en arbeidstaker, og terskelen er generelt sett høy. For enkeltstående overtramp på julebord, må overtrampet være ganske alvorlig for at en oppsigelse vil være saklig. Hvis arbeidstaker derimot gjentar overtramp etter tidligere advarsler, vil terskelen være lavere, forklarer Harlem Losnedahl. Disse eksemplene er basert på ekte hendelser som har kommet til domstolene, men stort sett havner ikke julebordsaker her. - De håndteres som oftest intern, enten direkte mellom kollegaer, eller også ved å inkludere arbeidsgiver. Saker som dette løses ofte best med sosiale sanksjoner, ikke lovenes sanksjoner. Sånn bør det etter mitt syn fortsatt være, sier Harlem Losnedahl. Han oppfordrer samtidig folk til å følge listen hans av hensyn til kollegaer og arbeidsgiver. - Om du får sanksjoner fra arbeidsgiver, er det som regel som følge av at du har krysset grenser for hva som er greit i et arbeidsmiljø. Video/grafikk: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julebordsesongen er rett rundt hjørnet, og mange bruker anledningen til å slippe seg litt «ekstra» løs når arbeidsplassen inviterer til den årlige festen.

Men ikke alle er like glad i å feste.

Tall fra en ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser at 12 prosent av oss dropper julebordet eller andre jobbfester på grunn av andre kollegers fyll. I rene tall er det nøyaktig 330 600 ansatte i norske virksomheter.

Undersøkelsen er en del av prosjektet «Alkohol og arbeidsliv», som ser blant annet på forskjeller mellom ansatte i ulike bransjer, offentlig og privat sektor, og ansatte med og uten lederansvar.

Direktør i Akan kompetansesenter, som jobber for å forebygge og håndtere rus- og avhengighetsproblematikk i arbeidslivet, Elisabeth Ege, sier til Dagbladet at resultatene forteller at mange virksomheter kan bli mye flinkere til å forebygge problemer som følge av alkoholforbruk.

- Det er behov for økt bevissthet og kunnskap. Dette handler om hvordan vi skal ha det sammen på jobben, i og utenfor arbeidstida.

Disse bransjene drikker mest

I rapporten viser undersøkelsen at det er i bransjekategoriene «kultur/idrett/organisasjoner», «media/reklame/PR» og «forskning», det drikkes mest i jobbsammenheng. De som gjør minst av det er de som jobber i bransjer som involverer omsorg og barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer