På innsiden av Norges dyreste hytter

På tross av skyhøy luksusfaktor, står praktobjektene usolgt.

TUNGSOLGT LUKSUS: For hytteselgere i den øvre prisklassen, gjelder det å smøre seg med tålmodighet. Eksempelvis har denne hytta vært forsøkt solgt fra tid til annen siden 2008. Foto: Oh Shots
TUNGSOLGT LUKSUS: For hytteselgere i den øvre prisklassen, gjelder det å smøre seg med tålmodighet. Eksempelvis har denne hytta vært forsøkt solgt fra tid til annen siden 2008. Foto: Oh Shots Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svømmebasseng, boblebad, vinkjeller, spaavdeling, spektakulære utsikter, og egen strandlinje. Det norske hyttemarkedet står klar til å tilfredsstille ethvert behov - så lenge lommeboka er tykk nok.

Denne uka la Eiendom Norge fram sin årlige fjellhytterapport. Den viser at det i fjor ble satt ny rekord i antall salg for fritidsboliger på fjellet. Samtidig øker den gjennomsnittlige salgstida fra 91 til 101 dager.

- Salgstida er normalt lenger i fritidsboligmarkedet enn i det ordinære boligmarkedet, og gjennomsnittlig salgstid har gått vesentlig ned fra toppen i 2015, men har steget de siste to sesongene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

- Må ikke selge

Det kan bety dårlig nytt for blant andre Norges dyreste hytte for øyeblikket.

Til den nette sum av 39 millioner kroner, kan annonsen friste med «majestetisk landskap omringet av natur i verdensklasse». Med eksklusive løsninger, dobbeltgarasje, basseng, seks soverom og fem bad, kan man i prinsippet invitere til storstilt besøk.

SVØMMEBASSENG: Hytta på Geilo inkluderer blant annet et innendørs basseng. Foto: Oh Shots
SVØMMEBASSENG: Hytta på Geilo inkluderer blant annet et innendørs basseng. Foto: Oh Shots Vis mer
VINKJELLER: Ifølge megler har eieren av hytta brukt betydelig med tid og penger på hytta. Foto: Oh Shots
VINKJELLER: Ifølge megler har eieren av hytta brukt betydelig med tid og penger på hytta. Foto: Oh Shots Vis mer

Tolv år etter at hytta først ble lagt ut for salg, har ingen bitt på agnet. Dette til tross for at selger har dumpet prisen fra totalt 65 til 39 millioner kroner.

- Dette er en unik eiendom, hvor selger har brukt mye penger på å føre opp drømmehytta. Den tekniske verdien er på over det dobbelte av hva den ligger ute for, påstår eiendomsmegler Kristian Karlsrud ved Nordvik Frogner til Børsen.

- Men har du fortsatt troen på et salg?

- He-he, det har jeg naturligvis. Det har vært flere interessenter, og mange trekker opp mot Geilo nå. Selgers motivasjon er at han ikke må bli kvitt den, men at han lar den gå ved en rettferdig pris.

DUMPET PRISEN: Eiendomsmegler Kristian Karlsrud er ikke den første megleren som har hatt ansvar for å selge hytta. Han håper imidlertid på å bli den siste. Foto: Oh Shots
DUMPET PRISEN: Eiendomsmegler Kristian Karlsrud er ikke den første megleren som har hatt ansvar for å selge hytta. Han håper imidlertid på å bli den siste. Foto: Oh Shots Vis mer
STOR INNSATS: Ifølge annonsen brukte nåværende eier to år og 40 000 arbeidstimer på å bygge Skarvegløtt. Foto: Oh Shots
STOR INNSATS: Ifølge annonsen brukte nåværende eier to år og 40 000 arbeidstimer på å bygge Skarvegløtt. Foto: Oh Shots Vis mer

Eies av milliardær

I den norske fjellheimen og langs kysten prydes landskapet også av andre palasser som lengter etter en rettmessig eier.

Den nest dyreste fritidseiendommen på det åpne markedet, befinner seg i Fredrikstad kommune og eies av milliardær Tore Tidemandsen.

Ved å punge ut 38 millioner kroner, kan kjøper nyte en tomt på 62 mål og «cirka 700 meter strandlinje, et enestående hageanlegg og flotte skogsområder med rikt dyreliv».

FORELØPIG INGEN BUD: Milliardær Tore Tidemandsen la ut denne eiendommen for salg i november fjor. Foto: Etcetera
FORELØPIG INGEN BUD: Milliardær Tore Tidemandsen la ut denne eiendommen for salg i november fjor. Foto: Etcetera Vis mer
TRADISJONELL STIL: Hovedhuset er fra 1912, men er gjennomgående oppusset etter 2002, ifølge annonsen. Foto: Etcetera
TRADISJONELL STIL: Hovedhuset er fra 1912, men er gjennomgående oppusset etter 2002, ifølge annonsen. Foto: Etcetera Vis mer

Eiendommen innerst i Hubukta inkluderer både hovedhytte og gjestehytte, i tillegg til egen båtplass. Eiendomsmegler Lars-Ketil Liane forklarer at man ofte må smøre seg med tålmodighet ved salg av slike objekter.

- Det er ikke alle forunt å kunne handle i denne prisklassen, og da tar det naturlig nok mye lengre tid. Det er noe selger også er helt innforstått med, sier Liane i Privatmegleren Fredrikstad til Børsen.

- IKKE ALLE FORUNT: Dette er den nest dyreste fritidseiendommen på det åpne markedet. Foto: Etcetera
- IKKE ALLE FORUNT: Dette er den nest dyreste fritidseiendommen på det åpne markedet. Foto: Etcetera Vis mer

Vanskelig å spå

Han opplyser at objektet ble lagt ut for salg i november i fjor, og at det foreløpig ikke har kommet noen budgivere på banen.

- Det vil være helt naturlig for en eventuell kjøper å ta seg god tid og få en fullstendig opplevelse av eiendommen. Vi har flere konkrete interessenter, hvor det kan resultere i en handel, men ikke spør meg når. Det kan være i dag, og det kan være om et halvt år.

- TROR PÅ SALG: Til den nette sum av 38 millioner kroner, får man blant annet dette boblebadekaret på kjøpet. Foto: Etcetera
- TROR PÅ SALG: Til den nette sum av 38 millioner kroner, får man blant annet dette boblebadekaret på kjøpet. Foto: Etcetera Vis mer
NOE FOR SVIGERS?: I tillegg til hovedhuset, inkluderer eiendommen et lite gjestehus. Foto: Etcetera
NOE FOR SVIGERS?: I tillegg til hovedhuset, inkluderer eiendommen et lite gjestehus. Foto: Etcetera Vis mer

- Meglere mister oppdrag

DNB Eiendoms hyttesjef Tone C. Krange er ekspert på det norske hyttemarkedet. På generelt grunnlag mener hun objekter i det øvre prissjiktet ofte står overfor de samme utfordringene.

- Når det kommer til hytter og fritidsboliger med en prislapp på 30–40 millioner kroner, har man automatisk en litt mindre målgruppe å henvende seg til. Kjøpere i denne prisklassen er ganske bevisst på hva de ønsker, og har som regel ikke dårlig tid, sier hun til Børsen.

FRILUFTSSYKEHUS: Rikshospitalets pasienter får nå et annerledes tilskudd til behandlingen på sykehuset. 8. juni 2018 åpner Friluftssykehuset. Video: Stiftelsen Friluftssykehuset Vis mer

Krange understreker at også «ordinære» hytter kan oppleve at salget går tregt. I likhet med luksusobjekter, handler det om beliggenhet, standard og framkommelighet, med særlig vekt på førstnevnte.

- Et typisk eksempel er perlene langs kysten. Det er knapphetsgoder i mye større grad enn objektene man finner på fjellet. En del av dem som snuser på hytter og fritidsboliger i den øvre prisklassen, er opptatt av unike beliggenheter, hvor man ikke lenger får lov å bygge hytter.

- Kan det også handle om total skivebom på prisantydning?

- Ja, man kan si det. Samtidig er det et sært marked, hvor man har lite å sammenlikne med. Det gjør jobben vanskeligere. For mange selgere er det sterke følelser i omløp, og det kan oppstå urealistiske forventninger. Jeg opplever at meglere som går inn med et realistisk syn på salget, kan miste oppdrag av den grunn.

- Mye penger

Et annet objekt som troner lista over Norges dyreste fritidsboliger, ligger idyllisk til på Skjæløy i Fredrikstad.

For den «unike» strandeiendommen, med flere hus, egen brygge, åtte soverom, svømmebasseng og boblebadekar, skal man derimot grave godt i lommeboka.

- PÅKOSTET: Ifølge megleren har selger brukt opp mot åtte millioner kroner på å oppgradere eiendommen. Foto: Inviso
- PÅKOSTET: Ifølge megleren har selger brukt opp mot åtte millioner kroner på å oppgradere eiendommen. Foto: Inviso Vis mer
- FEIL TIDSPUNKT: Eiendommen på Skjæløy byr blant annet på panoramautsikt mot fjorden, men så langt har ingen budgivere meldt seg. Foto: Inviso
- FEIL TIDSPUNKT: Eiendommen på Skjæløy byr blant annet på panoramautsikt mot fjorden, men så langt har ingen budgivere meldt seg. Foto: Inviso Vis mer

- Det er klart at fritidsboliger til flere titalls millioner kroner ikke er alle forunt. Du skal treffe den rette kjøperen, men samtidig finnes det en del mennesker i Norge som har tilgang til mye penger, sier Petter Birkrem i Privatmegleren Ullevål til Børsen.

Birkrem var også ansvarlig megler for strandeiendommen på Skjæløy da den ble solgt for 3–4 år siden. Da var det i underkant av 19 millioner kroner som skiftet hender, mens prisantydningen nå er satt til 30 millioner kroner.

- Selger har gjort betydelige oppgraderinger både utvendig og innvendig, og har brukt rundt 7–8 millioner kroner på dette.

SATSER PÅ VÅRSALG: Hovedhytta er bygget ny i 2015. Nå håper selger å få valuta for pengene. Foto: Inviso
SATSER PÅ VÅRSALG: Hovedhytta er bygget ny i 2015. Nå håper selger å få valuta for pengene. Foto: Inviso Vis mer
RENOVERT: Eiendommen inkluderer blant annet to hytter og gjestehus med totalt åtte soverom. Foto: Inviso
RENOVERT: Eiendommen inkluderer blant annet to hytter og gjestehus med totalt åtte soverom. Foto: Inviso Vis mer
I BLANKE MESSINGEN: Foruten svømmebasseng og boblebad, byr eiendommen på en utendørsdusj. Foto: Inviso
I BLANKE MESSINGEN: Foruten svømmebasseng og boblebad, byr eiendommen på en utendørsdusj. Foto: Inviso Vis mer

I forrige runde tok det bare en måneds tid før objektet var solgt. Denne gang har eiendommen ligget ute på markedet siden oktober.

- Det var helt feil tidspunkt å markedsføre den på. Den ble regelrett lagt ut for seint, noe vi var innforstått med, men selger ønsket likevel å gi det et forsøk. Planen nå er å kjøre på med visninger mot våren og sommeren, når interessen er større - særlig for sjøeiendommer, forklarer megleren.

Fra den desidert høyeste prisklassen, er det et lite fall ned til øvrige fritidsboliger og hytter. Akkurat nå ligger det et fåtalls objekter ute med en prislapp på mellom 18,5 til 15 millioner kroner. Flere av disse er imidlertid ikke ført opp ennå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer