Punget ut 70 millioner for herregård

Johan H. Andresen betaler 70 millioner for kremeiendom med «eventyrlig beliggenhet», 18-hulls golfbane og plass til 40 hester.

«EVENTYRLIG»: Johan H. Andresen betaler 70 millioner for kremeiendom med «eventyrlig beliggenhet», 18-hulls golfbane og plass til 40 hester. Foto: Koppang landbruk
«EVENTYRLIG»: Johan H. Andresen betaler 70 millioner for kremeiendom med «eventyrlig beliggenhet», 18-hulls golfbane og plass til 40 hester. Foto: Koppang landbruk Vis mer
Publisert

- Jeg vil nesten si at dette er indrefiletenes indrefilet.

Slik beskriver landbruksmegler Ketil Koppang i Koppang Landbruk eksklusive Evje Herregård i Rygge i Østfold.

Denne uka ble gården, som har røtter så langt tilbake som til 1400-tallet, bekreftet solgt og overtatt av tobakksarving og Ferd-gründer Johan H. Andresen og hans familie. Prislappen var på svimlende 70 millioner kroner.

- Den har en eventyrlig beliggenhet inntil Oslofjorden, over 2600 måls tomt og en golfbane som leies ut til en golfklubb, forteller Koppang. Utleien til Evje Golfklubb vil de fortsette med, ifølge megleren.

Evje Herregård er ifølge Store Norske Leksikon kjent siden 1400-tallet. Her er et stabbur som har stått på tomta siden 1800-tallet, ifølge DN. Foto: Koppang landbruk
Evje Herregård er ifølge Store Norske Leksikon kjent siden 1400-tallet. Her er et stabbur som har stått på tomta siden 1800-tallet, ifølge DN. Foto: Koppang landbruk Vis mer

Ifølge Moss Avis, som først omtalte kjøpet, omfatter den 2627 mål store eiendommen 352 mål dyrket mark, 63 mål innmarksbeite, 172 mål veier, gårdsplass og annet, 1435 mål skog og en 18-hulls golfbane.

- Mye følelser

Koppang forteller at de har vært i kontakt med selger i noen år, før det ble aktuelt å gjennomføre salget.

- Det er mye følelser i sving når det gjelder salg av landbrukseiendom som har vært i slekta i mange år, og selgeren måtte gå noen runder med seg selv, sier han.

Megleren forteller at han har hatt kontakt med Kristin Andresen i nær ti år.

- Jeg visste at hun var på jakt etter en spesiell type landbrukseiendom. Hun og datteren var her på befaring og de følte at dette stemte bra.

- UBEHAGELIG: Katharina Andresen regner som en av Norges rikeste. Hos Skavlan snakker hun ut om hvordan hun taklet dette i barndommen. Video: NRK Vis mer

Andresen-familien ble raskt enige med selger om pris og premisser, opplyser Koppang.

- Men det var noen forbehold. De skulle ha ridehall og en del fasiliteter på plass før kjøpet.

- Siden gikk det et godt år fram til det ble søkt konsesjon på onsdag. Da ble det en offentlig sak og ikke lenger mulig å holde kjøpet hemmelig, fortsetter han.

- Vil delta i OL

Det er ingen hemmelighet at flere medlemmer av Andresen-familien er over gjennomsnittet opptatt av hest. Kristin Andresen har lang erfaring innen oppdrett og kjøp og salg av sportshester.

Datteren Alexandra har tidligere også vært klar på egne ambisjoner innen hestesport:

- Målet mitt er å delta i OL og VM, og gjøre det bra. I framtida er drømmen å ha en stall, hvor jeg avler og utdanner egne hester, og det kommer folk fra hele verden for å kjøpe dem. Jeg vil skape min egen bedrift, sa Alexandra til Ferdmagasinet i 2014.

LANDLIG: Eiendommen er på over 2600 mål, og inkluderer blant annet en 18-hulls golfbane. Foto: Koppang landbruk
LANDLIG: Eiendommen er på over 2600 mål, og inkluderer blant annet en 18-hulls golfbane. Foto: Koppang landbruk Vis mer

Siden har hun uttalt at hun har et mål om å delta i OL i Tokyo i 2020.

- Datteren er jo i Europa-eliten. De er mye ute og konkurrerer, derfor ønsket de primært en eiendom nær E6 med kort reisevei ut, sier Koppang om kjøpet.

Ifølge Moss Avis hadde den forrige eieren søkt om - og fått godkjent - bygging av en driftsbygning med bruksareal på 3400 kvadratmeter.

Avisa skriver at det i søknaden vises til et ønske om å legge til rette for oppdrett av varmblods ridehester, pluss produksjon av fôr. Videre heter det ifølge avisa at det skulle bygges et moderne anlegg med plass til mellom 30 og 40 hester, med 25 hestebokser i tillegg til løsdrift for hopper, føll og unghester. Anlegget vil etter planen ha behov for fire heltidsansatte pluss ekstrahjelp, ifølge Moss Avis.

GOD PLASS: Ifølge Moss Avis er det 172 mål med «veier, gårdsplass og annet» på eiendommen. Foto: Koppang landbruk
GOD PLASS: Ifølge Moss Avis er det 172 mål med «veier, gårdsplass og annet» på eiendommen. Foto: Koppang landbruk Vis mer

- En av de beste

- Dette er ikke en type eiendom man ser ofte?

- Nei! Etter å ha solgt snart 1600 eiendommer i løpet av 20 år, så må jeg si at dette er en av de to-tre beste vi har solgt. Det er hevet over enhver tvil. Både fasiliteter, vedlikehold og kvalitet er i en egen klasse, sier Koppang.

Den erfarne landbruksmegleren beskriver handelen som trivelig, og ønsker å gratulere både kjøper og selger.

- Begge parter er fornøyd med handelen?

- Jeg har ikke hørt noe annet, så da formoder jeg at de er det.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer