Venezia

Raser: - Utlendinger i eget hjem

Fastboende i turistmagneten slår grundig alarm. Antall sengeplasser for turister overstiger nå antall fastboende.

TRUER IDYLLEN: Turistene strømmer til Venezia i hopetall. Nå tar byen nye grep. Foto: Jon Even Andersen, Dagbladet
TRUER IDYLLEN: Turistene strømmer til Venezia i hopetall. Nå tar byen nye grep. Foto: Jon Even Andersen, Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myndighetene i den pittoreske kanalbyen Venezia tyr til drastiske grep for å møte den stigende irritasjonen blant fastboende.

Foreløpig som et prøveprosjekt som starter våren 2024, vil byen innføre en ordning med adgangsbilletter på 5 euro for dagsturister. Det skriver The Guardian.

Det skjer samtidig som antall sengeplasser for turister har steget til 49 693, altså et høyere antall enn turistbyens 49 309 fastboende innbyggere.

Trenden har vart lenge. Siden 1950-tallet har antall fastboende i Venezia falt med 120 000 innbyggere.

Flyttetrenden har flere årsaker, men en av de viktigste grunnene er en tung satsing på masseturisme som fører til at byens trange smug og bruer og plasser hver dag oversvømmes av de tilreisende hordene.

Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

I fjor sommer sank antall fastboende for første gang i nyere tid under 50 000.

- Vi føler oss som utlendinger i vårt eget hjem. For når du går på gatene, er vi i mindretall, sier Matteo Secchi, lederen av aktivistgruppa Venessia.com. Gruppa har i flere år kjempet for å bevare Venzias unike kulturarv.

RASER: Borgermester i Venezia Luigi Brugnaro raser på Twitter etter to menn sto på vannski i kanalen. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Twitter. Vis mer

Alarmen har nå også nådd UNESCO, som advarer mot uopprettelige skader som følge av klimaendringer og masseturisme. FN-organisasjonen mener at Venezia muligens må plasseres på verdensarvlistas svarteliste, med mindre myndighetene tar grep for å begrense masseturismen, skriver The Guardian.

Aktivisten Secchi er skeptisk til myndighetenes prøveordning med en dagsturistskatt på 5 euro. Han frykter at det bare vil forsterke trenden og at turister i enda sterkere grad vil se på Venezia som en fornøyelsespark, framfor en levende by.

- Venezia må regulere turiststrømmen, ikke innføre en inngangsbillett, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer