Rykket ut til milliardærpar: - Ulovlig

Fikk beskjed om å stanse arbeidet med øyeblikkelig virkning.

- AVDEKKET BRUDD: For snaue to uker siden var kommunen på tilsyn hos ekteparet Birgitte og Morten Angelil. Bildet fra tilsynet viser masser som er tatt ut av sjøbunnen og lagt på land. Kommunen mener at det pågikk søknadspliktige og dispensasjonsavhengige arbeider utenfor eiendommen. Foto: Færder kommune / Postliste
- AVDEKKET BRUDD: For snaue to uker siden var kommunen på tilsyn hos ekteparet Birgitte og Morten Angelil. Bildet fra tilsynet viser masser som er tatt ut av sjøbunnen og lagt på land. Kommunen mener at det pågikk søknadspliktige og dispensasjonsavhengige arbeider utenfor eiendommen. Foto: Færder kommune / Postliste Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av september rykket representanter fra Færder kommune ut til ekteparet Birgitte og Morten Angelils hytte i Holmsbrekkene på Nøtterøy.

Ifølge kommunen foregikk det ulovlige tiltak i sjøen ved milliardærparets strandeiendom, og det ble beordret øyeblikkelig stans av arbeidet.

«Arbeidene er igangsatt uten nødvendig tillatelse etter plan- og bygningsloven. Arbeidene er derfor en overtredelse av loven, og kommunen har en plikt til å følge opp det ulovlige forholdet», skriver kommunen i et brev til Birgitte Feginn Angelil, som formelt står oppført som eier av hytta.

Det var lokalavisa Øyene som først omtalte saken.

Hadde dykker i sjøen

Kommunen skriver at det blant annet var lagt opp mudder- og leirmasser på stranda ved fritidsboligen. Disse massene var tatt opp fra sjøbunnen med gravemaskin fra land.

«I sjøen utenfor eiendommen pågikk det avdekking av gamle avløpsledninger i sjøbunnen. På tilsynstidspunktet foregikk disse arbeidene manuelt, med dykker i sjøen», heter det.

På spørsmål om det forelå tillatelse til arbeidene, forklarte firmaet på stedet at tiltakshaver hadde opplyst at forholdet var avklart med kommunen som ikke søknadspliktig.

Det er etter kommunens oppfatning feil.

- Det er ikke søkt om tiltaket, og de igangsatte arbeidene anses som ulovlige.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Nødvendig å utbedre

I et tilsvar til kommunen forklarer advokat Egil Jarslett, som oppgir at han representerer Birgitte Feginn Angelil og hennes ektemann Morten Angelil i byggesaken, at det har foregått dreneringsarbeid på eiendommen.

«(...) Det har sammenheng med at det etter at tilsvarende dreneringsarbeider ble gjennomført i 2021, har rent vann inn i hyttas kjeller. Det har derfor vært nødvendig å utbedre dreneringen på eiendommen.»

Jarslett viser deretter til en tilsynsrapport som kommunen utarbeidet i forbindelse med nevnte dreneringsarbeider på samme eiendom i 2021.

«Da arbeidene var sammenliknbare med arbeidene som ble gjennomført i 2021, la Angelil - basert på uttalelsene i tilsynsrapporten av 21. mai 2021 - til grunn at arbeidene ikke var søknadspliktige.»

- Aksepterer ikke kommunens syn

At kommunen nå mener arbeidene med overvannsledningen fra det bakenforliggende jordet er søknadspliktige, tar Angelil «til etterretning», ifølge advokaten.

«Angelil vil komme tilbake til dette og andre spørsmål av betydning for lovligheten av pålegget.»

Ekteparet Angelil reagerer også på saksbehandlingen som har ligget til grunn for pålegget om «stans med øyeblikkelig virkning».

«Det klare utgangspunktet er at slike pålegg bare kan gis etter forutgående varsel.»

Advokaten understreker at de vil komme tilbake med et mer detaljert tilsvar.

«For ordens skyld presiseres det at dette brevet ikke innebærer at Angelil aksepterer kommunens syn på hvilke arbeider som er søknadspliktige eller lovligheten av kommunens pålegg. Angelil vil som nevnt komme tilbake til disse spørsmålene.»

- Ville sikre mer privatliv

Jarslett opplyser at arbeidene med overvannsledningen i sjøen er avsluttet, men at det fortsatt gjenstår en del arbeid på land.

«Det skal blant annet legges nye dreneringsrør rundt hytta, og det skal settes ned en ny kum til erstatning for den gamle. Det er gravd en grøft opp fra stranda, som må fylles igjen for å unngå utvasking. Det legges til grunn at disse arbeidene heller ikke etter kommunens syn er søknadspliktige, jf. tilsynsrapporten av 21. mai 2021, hvor kommunen gjorde det klart at "utskifting av masser, utskifting av dreneringsledninger og etablering av overvannskum som erstatning for tidligere kum, ikke er søknadspliktig eller dispensasjonsavhengig", og at de derfor kan utføres uavhengig av kommunens pålegg.»

Børsen har vært i kontakt med advokat Egil Jarslett, som opplyser at hans klienter ikke har noe å tilføye.

Ekteparet Angelil har to fritidsboliger tett på hverandre på Nøtterøy, hvor familien også tidligere har vært i betent strid med Færder kommune knyttet til den største hytta.

I 2020 betalte paret hele 18 millioner kroner for den aktuelle og beskjedne nabohytta på 115 kvadratmeter. Det var for å sikre seg «litt mer privatliv», ifølge Finansavisen.

Ifølge Kapital er Morten Angelil en av Norges rikeste personer med en anslått formue på 3,9 milliarder kroner. Hans far startet i sin tid strømteknologiselskapet Eltek, som familien solgte i 2008 for 650 millioner.

Morten Angelil har seinere investert tungt i oppstartsbedrifter innen teknologi gjennom investeringsselskapet Eltek Holding.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer