Mikhail Fridman

Sanksjonert oligark raser: - Urettferdig

Britisk politi raidet luksusvillaen til den sanksjonerte oligarken. Nå må de betale ham erstatning.

STORMET: Bevæpnet politi raidet i desember den sanksjonerte oligarken Mikhail Fridmans gods Athlone House. Nå innrømmer britisk politi at ransakingen var ulovlig - og må betale erstatning. Bildet ble tatt da Børsen oppsøkte godset i april i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORMET: Bevæpnet politi raidet i desember den sanksjonerte oligarken Mikhail Fridmans gods Athlone House. Nå innrømmer britisk politi at ransakingen var ulovlig - og må betale erstatning. Bildet ble tatt da Børsen oppsøkte godset i april i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg mener at sanksjonene mot meg og mine partnere er urettferdige og grunnløse. Vi har aldri vært involvert i russisk politikk, og har vært klare på dette, sier den sanksjonerte russiske milliardæren Mikhail Fridman i et intervju med The Times.

Britiske myndigheter har i ti måneder etterforsket oligarken for hvitvasking, omgåelse av sanksjoner, svindel og mened.

Nå er imidlertid etterforskningen stanset etter en kjempetabbe fra britisk politi.

Ulovlig ransaking

I forbindelse med etterforskningen har britisk politi raidet Fridmans overdådige luksusvilla Athlone House i det fasjonable strøket Highgate nord i London, der oligarken angivelig fremdeles bor.

Nå har National Crime Agency (NCA), det britiske motstykket til Økokrim, innrømmet at ransakingen var ulovlig, melder The Times.

Dermed stanses etterforskningen mot oligarken. Det var NCA-enheten Combatting Kleptocracy Cell som etterforsket Fridman. Enheten ble etablert i juli 2022 etter Putins fullskala invasjon i Ukraina, og etterforsker korrupsjon gjennom hvitvasking av verdier i Storbritannia.

London har i en årrekke vært en storfavoritt for investeringer fra russiske oligarker, noe som har gitt byen tilnavnet «Londongrad». Myndighetene har høstet krass kritikk for å ikke gjøre nok for å stanse fenomenet.

SANKSJONERT: Milliardæren Mikhail Fridman raser mot britiske myndigheter i et intervju med The Times. Foto: Pavel Golovkin / pool via AP
SANKSJONERT: Milliardæren Mikhail Fridman raser mot britiske myndigheter i et intervju med The Times. Foto: Pavel Golovkin / pool via AP Vis mer

Britisk politi må nå betale erstatning for ulovlig ferdsel på eiendommen, gi tilbake beslaglagte verdier, og dekke oligarkens advokatutgifter i saken.

Det var i desember i fjor at 50 politibetjenter raidet godset og arresterte Fridman. Ifølge The Times forsøkte betjentene å ta seg over gjerdet før portvakten slapp dem inn på godset.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Hørte skriking

Dagbladet Børsen har ved to anledninger oppsøkt Athlone House. Da Børsens reporter ringte på hos Fridman i vår, var svaret fra portvakta kontant:

- Gå vekk.

Til The Times uttaler Fridman at han hørte skriking og sirener da betjentene tok seg inn.

Fridman har tjent seg søkkrik etter at han var med på å stifte Alfa-Bank, en av Russlands største banker, like etter Sovjetunionens kollaps i 1991.

I likhet med en rekke andre oligarker klarte han å kare til seg enorme verdier i kaoset som preget Russland under Boris Jeltsins presidentperiode.

SANKSJONER: Dagbladet tok en prat med grunnlegger av og direktør for Hermitage Capital Management, Bill Browder i London om hvordan han jobber med jakten på russiske oligarker. Video: Dagbladet TV / Nina Hansen Vis mer

Fordømte krigen

Han gikk tidlig ut og fordømte krigen i Ukraina, og kalte den en tragedie for begge sider. Imidlertid rettet han aldri direkte kritikk mot Vladimir Putin.

Fridmans gods Athlone House er antatt å være verdt 65 millioner britiske pund, som i skrivende stund tilsvarer over 860 millioner norske kroner.

Like i nabolaget finner du også Highgate House og Witanhurst, som tilhører de like sanksjonerte Putin-assosierte milliardærene Alisjer Usmanov og Andrej Gurijev.

Sistnevnte er Storbritannias nest største private eiendom, bare slått av Buckingham Palace. Godset er anslått å være verdt svimlende 300 millioner pund - eller nærmere fire milliarder kroner.

Flyttet ut

Beechwood House-eier Alisjer Usmanov, ofte kalt Putins favorittoligark, har flydd sitt privatfly til fødebyen Tasjkent i Usbekistan - langt unna rekkevidda til Vestens sanksjoner.

Mikhail Fridman, den eneste av dem som fremdeles bor i London, er sanksjonert både i Storbritannia, USA og EU. Han har tidligere klaget sin nød over hvor mye disse sanksjonene kompliserer livet hans i London.

- Jeg kan ikke engang spise på restaurant. Jeg må spise hjemme, uttalte han til den spanske avisa El Pais i fjor.

Han har hevdet britiske myndigheter tillater ham å bruke om lag 2500 pund i måneden.

Mesteparten av hans massive formue er frosset som følge av sanksjonene. Ifølge Bloomberg er han god for 12,2 milliarder dollar, tilsvarende rundt 130 milliarder kroner.

Han er en av flere oligarker som har gått rettens vei mot sanksjonene mot seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer