Selger «et stykke Norge»: - For bemidlede

Giganteiendommen beskrives som svært innholdsrik. Men du må være forberedt på å bla opp.

OVER 30 000 DEKAR: Denne privateide utmarkseiendommen i Nordland blir nå forsøkt solgt. Foto: Kathinka Herbst
OVER 30 000 DEKAR: Denne privateide utmarkseiendommen i Nordland blir nå forsøkt solgt. Foto: Kathinka Herbst Vis mer
Publisert

- Dette er mildt sagt en svært innholdsrik eiendom. Stikkordene er friluftsliv, jakt og fiske, sier eiendomsmegler Marius Berger til Børsen.

Han har fått i oppdrag å selge det som skal være den største privateide utmarkseiendommen i Rana kommune i Nordland. Neste uke starter offisielt jakten på den nye eieren av massive 30 300 dekar, eller 30,3 millioner kvadratmeter med jakt- og friluftsparadis, om du vil.

- Dette er flere tusen dekar med villmark i variert terreng. Du har elv, fiskevann, myr og skog. På eiendommen, ved Øvre Helgåvatnet, har du også et tun med to hytter av god kvalitet, utedo og vedskjul. Det ligger utrolig idyllisk til.

HYTTE: Ifølge eiendomsmegleren følger det tre hytter med på kjøpet. Foto: Kathinka Herbst
HYTTE: Ifølge eiendomsmegleren følger det tre hytter med på kjøpet. Foto: Kathinka Herbst Vis mer

Ikke for hvermannsen

Han fortsetter:

- I tillegg finnes en tredje hytte på andre siden av vannet. Da tar det deg en halvtime med båt fra tunet for å komme seg dit.

- Du selger halve kongeriket her, virker det som. Hvem er målgruppa?

- Denne eiendommen egner seg for mennesker som er veldig glad i friluftsliv, jakt og fiske, og som ønsker å sikre seg et stykke Norge for å kunne utøve sin interesse. Da snakker vi gjerne om at dette er for bemidlede mennesker.

FOR FRILUFTSENTUSIASTER: Du skal være glad i natur og friluftsliv for å investere i denne eiendommen. Foto: Kathinka Herbst
FOR FRILUFTSENTUSIASTER: Du skal være glad i natur og friluftsliv for å investere i denne eiendommen. Foto: Kathinka Herbst Vis mer

Selges av privatperson

Berger opplyser at prisen for den enorme eiendommen er satt til 12 millioner kroner.

- Dersom denne eiendommen hadde ligget i Sør-Norge, ville den hatt en verdi på 30-35 millioner kroner. Jeg solgte en utmarkseiendom på Korgfjellet for noen år siden, som var på 13 500 mål for i underkant av sju millioner kroner. Denne er dobbelt så stor.

For det skal ikke stå på manglende boltreplass. Til sammenlikning er eiendommen større enn blant annet Randaberg kommune i Rogaland fylke.

BER OM 12 MILL.: Ifølge eiendomsmegleren følger det en båt med på kjøpet. Foto: Kathinka Herbst
BER OM 12 MILL.: Ifølge eiendomsmegleren følger det en båt med på kjøpet. Foto: Kathinka Herbst Vis mer
SKOGENS RO: Eiendommen ligger i Rana kommune. Foto: Kathinka Herbst
SKOGENS RO: Eiendommen ligger i Rana kommune. Foto: Kathinka Herbst Vis mer

Berger forklarer at slike eiendommer gjerne videreføres gjennom generasjoner og at det i dette tilfellet er en eldre kvinne som selger.

- Inntil år 2000 var hun medeier i denne eiendommen sammen med tre andre. Hun er delvis oppvokst i området, men bor i Oslo, er blitt 85 år gammel og kan ikke lenger benytte seg av eiendommen.

- Ikke superenkelt

Eiendomsmegleren forklarer at det i utgangspunktet ikke er anledning til å utvikle eiendommen med utbygging. Slenger du tolv millioner kroner på bordet, bør du derfor ha friluftsliv som motivasjon.

- Hvordan er atkomsten?

- Den er ikke superenkel. Jeg vet at flere som kjøper slike eiendommer, gjerne flyr helikopter inn. På vinter er det gjerne snøscooter som gjelder, dersom du har tillatelse. Det får man her. Eventuelt må du ta turen via en skogsvei på fire kilometer, og båt over. Derfra er det 2,5 kilometer til hyttetunet.

- Men her medfører altså båt i salget, så alt ligger til rette for den nye eieren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer