Skrinlagte planer om fritidskjøp i utlandet, lave renter, og svak kronekurs ført til at mange kjøpssterke nordmenn har rettet blikket hjemover. Flere steder i landet meldes det om hyttebonanza, og det har ikke manglet på spesielle objekter.

Hyttekonge: - Lageret er tomt
Men få, om noen, av hyttene som har dukket opp på markedet i sommer har kunnet skilte med en like betydningsfull eier som strandeiendommen i Grundvikveien i Engelsviken, som nylig ble lagt ut for salg.
Det var Fredriksstad Blad som først omtalte saken.
- Slike objekter er sjelden vare. Dette er en unik strandeiendom, med tre hytter, dypvannsbrygge, strandlinje og en ekstra tomt. Utviklingspotensialet er stort, noe som gjenspeiler seg i interessen, sier eiendomsmekler Dag-Rune Kristiansen i Privatmegleren Tjuvholmen til Børsen.

Flittig brukt
«Erling Fjeld» og «Nr. 24». Mannen som var Norges høyest dekorerte borger i sin levetid hadde flere kallenavn. Men over hele Norge var krigshelten Gunnar Sønsteby kanskje først og fremst kjent som «Kjakan».
Etter krigen bodde han 20 år i Halden, hvor han jobbet som salgs- og personalsjef på Saugbrugsforeningen. Det var i denne perioden at han sikret seg hytteperla, som ligger idyllisk til i Engelsviken.
- Meg bekjent kjøpte Sønsteby eiendommen i 1957, og da var det opprinnelig et småbruk. Jeg har forstått at både han og familien brukte eiendommen flittig - i alle fall fram til de seineste åra, sier Kristiansen til Børsen.

- Ikke dårlig tid
Da Sønsteby gikk bort i 2012, 94 år gammel, ble eiendommen overført til kona Anne-Karin Sønsteby. Hun gikk bort på dagen 75 år etter frigjøringen av Norge, 8. mai i år, ifølge Fredriksstad Blad.

Her er milliardærenes hytteparadis
- Hvorfor ønsker man nå å selge eiendommen?
- Nå har både han og hans kone gått bort, og jeg forstår det slik at barna ønsker å kjøpe hvert sitt. Samtidig har de ikke dårlig tid, og tilbringer gjerne en sommer til i Engelsviken. Planen var opprinnelig å selge til neste år, men med tanke på aktiviteten i fritidseiendomsmarkedet i år, velger man å forsøke et salg nå.
I salgsannonsen beskrives hytta som «en helt unik fritidsbolig» med en «særegen beliggenhet rett i vannkanten, egen strandlinje, stor dypvannsbrygge og rikelig med boltreplass både inne og ute».
For den 14 mål store strandeiendommen, med tre hytter, skog, svaberg og brygge, ber selger om 17,5 millioner kroner. Ifølge eiendomsmekler har prisen ikke vært avskrekkende.
- Det har vært en del interesse, både lokalt og fra Oslo. Foreløpig snuser både private aktører og utviklere på tomta.

Spektakulære aksjoner
Krigshelten Gunnar Fridtjof Thurmann Sønsteby ble født 11. januar 1918 og vokste opp på Rjukan.
I 1940 jobbet Sønsteby som revisor i Oslo. Da krigen brøt ut i april sluttet han seg til de norske styrkene. I oktober 1943 ble han aksjonssjef for Milorgs sentralledelse og sabotasjegruppen «Oslogjengen», der han arbeidet sammen med blant andre Max Manus.

Som leder deltok de i en rekke spektakulære sabotasjeaksjoner under Tysklands okkupasjon av Norge. De angrep viktig mål som jernbane, industri og drivstofflagre.
Det var først på slutten av krigen at Gestapo, det offisielle sikkerhetspolitiet i Tyskland, fikk kjennskap til hans egentlige navn.
Som Norges største krigshelt ble han som den første i historien tildelt Hederskorset for sin utrettelige og uavbrutte innsats for Forsvaret og forsvarssaker. Han har også blitt hedret med Politiets hederskors.
I 1945 giftet han seg med sin store kjærlighet, Anne-Karin Jarlsby i Akershus kirke.
«Kjakan»
• Gunnar Fridtjof Thurmann Sønsteby, født 11. januar 1918 på Rjukan.
• Døde 10. mai 2012 - 94 år gammel.
• Kjent som motstandsmann under 2. verdenskrig under navn som Kjakan, Erling Fjeld og Nr. 24. Leder av «Oslogjengen,» med blant andre Max Manus.
• Sønsteby ledet og deltok i en rekke sabotasjeaksjoner i krigens løp.
• Først mot slutten av krigen fikk Gestapo kjennskap til hans virkelige navn.
• Kallenavnet «Kjakan» kommer fra dekknavnet Umulius Kjakabråten, som han kalte seg overfor Oslogjengen.
• I seinere år jobbet han ved Hjemmefrontmuseet. Mye av sin tid brukte han på å holde foredrag for skolebarn.
• Han er Norges høyest dekorerte borger, den eneste som har mottatt Krigskorset med tre sverd.
Kilde: Dagbladets arkiv / Wikipedia