Selger krigsheltens ferieparadis

Feriestedet til krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby selges for snaut 18 millioner kroner.

SELGES: Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby brukte feriestedet sitt i Engelsviken flittig opp gjennom åra. Nå er det lagt ut for salg. Video: Madeleine Liereng // Foto: NTB Scanpix / Kevin Fauske / Privatmegleren Tjuvholmen Vis mer
Publisert

Skrinlagte planer om fritidskjøp i utlandet, lave renter, og svak kronekurs ført til at mange kjøpssterke nordmenn har rettet blikket hjemover. Flere steder i landet meldes det om hyttebonanza, og det har ikke manglet på spesielle objekter.

Men få, om noen, av hyttene som har dukket opp på markedet i sommer har kunnet skilte med en like betydningsfull eier som strandeiendommen i Grundvikveien i Engelsviken, som nylig ble lagt ut for salg.

Det var Fredriksstad Blad som først omtalte saken.

- Slike objekter er sjelden vare. Dette er en unik strandeiendom, med tre hytter, dypvannsbrygge, strandlinje og en ekstra tomt. Utviklingspotensialet er stort, noe som gjenspeiler seg i interessen, sier eiendomsmekler Dag-Rune Kristiansen i Privatmegleren Tjuvholmen til Børsen.

OPPRINNELIG SMÅBRUK: Da Sønsteby kjøpte eiendommen i 1957 var det opprinnelig et småbruk. Foto: Kevin Fauske / Privatmegleren Tjuvholmen
OPPRINNELIG SMÅBRUK: Da Sønsteby kjøpte eiendommen i 1957 var det opprinnelig et småbruk. Foto: Kevin Fauske / Privatmegleren Tjuvholmen Vis mer

Flittig brukt

«Erling Fjeld» og «Nr. 24». Mannen som var Norges høyest dekorerte borger i sin levetid hadde flere kallenavn. Men over hele Norge var krigshelten Gunnar Sønsteby kanskje først og fremst kjent som «Kjakan».

NORGES STØRSTE KRIGSHELT: Gunnar Sønsteby, Norges høyest dekorerte borger, døde i 2012, 94 år gammel. Vis mer

Etter krigen bodde han 20 år i Halden, hvor han jobbet som salgs- og personalsjef på Saugbrugsforeningen. Det var i denne perioden at han sikret seg hytteperla, som ligger idyllisk til i Engelsviken.

- Meg bekjent kjøpte Sønsteby eiendommen i 1957, og da var det opprinnelig et småbruk. Jeg har forstått at både han og familien brukte eiendommen flittig - i alle fall fram til de seineste åra, sier Kristiansen til Børsen.

UTSIKT: Fritidseiendommen som ligger ytterst i Elingaardkilen i Engelsviken har sjøutsikt. Foto: Kevin Fauske / Privatmegleren Tjuvholmen
UTSIKT: Fritidseiendommen som ligger ytterst i Elingaardkilen i Engelsviken har sjøutsikt. Foto: Kevin Fauske / Privatmegleren Tjuvholmen Vis mer

- Ikke dårlig tid

Da Sønsteby gikk bort i 2012, 94 år gammel, ble eiendommen overført til kona Anne-Karin Sønsteby. Hun gikk bort på dagen 75 år etter frigjøringen av Norge, 8. mai i år, ifølge Fredriksstad Blad.

- Hvorfor ønsker man nå å selge eiendommen?

- Nå har både han og hans kone gått bort, og jeg forstår det slik at barna ønsker å kjøpe hvert sitt. Samtidig har de ikke dårlig tid, og tilbringer gjerne en sommer til i Engelsviken. Planen var opprinnelig å selge til neste år, men med tanke på aktiviteten i fritidseiendomsmarkedet i år, velger man å forsøke et salg nå.

I salgsannonsen beskrives hytta som «en helt unik fritidsbolig» med en «særegen beliggenhet rett i vannkanten, egen strandlinje, stor dypvannsbrygge og rikelig med boltreplass både inne og ute».

RASKE PENGER: Nicolai Tangen behøvde ikke jobbe mer enn ti dager for å tjene inn til luksushytta i Blindleia. Oljefondets kontroversielle leder kjøpte naboeiendommen til sin gamle hytte for 20. mill, reiv denne, og satte opp en ny - i Norges dyreste nabolag. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

For den 14 mål store strandeiendommen, med tre hytter, skog, svaberg og brygge, ber selger om 17,5 millioner kroner. Ifølge eiendomsmekler har prisen ikke vært avskrekkende.

- Det har vært en del interesse, både lokalt og fra Oslo. Foreløpig snuser både private aktører og utviklere på tomta.

GJESTEHYTTER: På den 14 mål tomta ligger også to gjestehytter. Foto: Kevin Fauske / Privatmegleren Tjuvholmen
GJESTEHYTTER: På den 14 mål tomta ligger også to gjestehytter. Foto: Kevin Fauske / Privatmegleren Tjuvholmen Vis mer

Spektakulære aksjoner

Krigshelten Gunnar Fridtjof Thurmann Sønsteby ble født 11. januar 1918 og vokste opp på Rjukan.

I 1940 jobbet Sønsteby som revisor i Oslo. Da krigen brøt ut i april sluttet han seg til de norske styrkene. I oktober 1943 ble han aksjonssjef for Milorgs sentralledelse og sabotasjegruppen «Oslogjengen», der han arbeidet sammen med blant andre Max Manus.

KRIGSHELT: Under andre verdenskrig var han leder for «Oslo-gjengen». Her er Sønsteby avbildet under frigjøringsdagen 8. mai 1945. Foto: PRIVAT / Dagbladet
KRIGSHELT: Under andre verdenskrig var han leder for «Oslo-gjengen». Her er Sønsteby avbildet under frigjøringsdagen 8. mai 1945. Foto: PRIVAT / Dagbladet Vis mer

Som leder deltok de i en rekke spektakulære sabotasjeaksjoner under Tysklands okkupasjon av Norge. De angrep viktig mål som jernbane, industri og drivstofflagre.

Det var først på slutten av krigen at Gestapo, det offisielle sikkerhetspolitiet i Tyskland, fikk kjennskap til hans egentlige navn.

Som Norges største krigshelt ble han som den første i historien tildelt Hederskorset for sin utrettelige og uavbrutte innsats for Forsvaret og forsvarssaker. Han har også blitt hedret med Politiets hederskors.

I 1945 giftet han seg med sin store kjærlighet, Anne-Karin Jarlsby i Akershus kirke.

«Kjakan»

• Gunnar Fridtjof Thurmann Sønsteby, født 11. januar 1918 på Rjukan.

• Døde 10. mai 2012 - 94 år gammel.

• Kjent som motstandsmann under 2. verdenskrig under navn som Kjakan, Erling Fjeld og Nr. 24. Leder av «Oslogjengen,» med blant andre Max Manus.

• Sønsteby ledet og deltok i en rekke sabotasjeaksjoner i krigens løp.

• Først mot slutten av krigen fikk Gestapo kjennskap til hans virkelige navn.

• Kallenavnet «Kjakan» kommer fra dekknavnet Umulius Kjakabråten, som han kalte seg overfor Oslogjengen.

• I seinere år jobbet han ved Hjemmefrontmuseet. Mye av sin tid brukte han på å holde foredrag for skolebarn.

• Han er Norges høyest dekorerte borger, den eneste som har mottatt Krigskorset med tre sverd.

Kilde: Dagbladets arkiv / Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer