Skremt etter vinavsløring: - Skandale

Vi har aldri opplevd tilsvarende tidligere, sier Vinmonopolet før prestisjedagen.

STOR INTERESSE: Det fort unna når Vinmonopolet åpner butikkene for sitt Burgund-slipp på torsdag. Her fra 2017, da vinentusiaster kastet seg over flaskene på Aker Brygge. 


Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
STOR INTERESSE: Det fort unna når Vinmonopolet åpner butikkene for sitt Burgund-slipp på torsdag. Her fra 2017, da vinentusiaster kastet seg over flaskene på Aker Brygge. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fredag er julaften, nyttårsaften og 17. mai på én gang for landets vininteresserte. Noen har allerede ligget i kø i flere uker utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge.

Torsdag er det klart for Vinmonopolets årlige Burgund-slipp.

Da skal det kjempes om å være førstemann til å få kloa i vin i titusenkronersklassen, men kvaliteten på de individuelle flaskene er på ingen måte garantert, skrev Finansavisen i helga.

I forkant av årets vinslipp inviterte Vinmonopolet vineksperter fra pressen på vinsmaking. Ifølge avisa melder flere av ekspertene som var til stede om at rundt 15 prosent av flaskene som ble testet var blitt dårlige.

- 15 prosent feil i vinene under pressesmakingen - det er en skandale og uforståelig at ikke produsentene tar korkfeil mer på alvor, sier redaktør i Vinforum, Arne Ronold, til Finansavisen.

Overfor avisa viser han til at det ble åpnet 74 flakser under testen, og at 11 av dem var korket.

- Det er en ganske stor feilprosent. 15 prosent. Nå har man hatt korkproblemet i ganske mange år, men dette var uvanlig. Det er korkprodusentene som burde fikse dette, skriver han i en e-post til avisa.

LUKSUSVIN: Klokken 10 torsdag 7. februar ble noen av klodens mest ettertraktede viner sluppet i Vinmonopolets spesialbutikker. Bjørn Håvard hadde ventet lengst av alle i kø: 16 dager! Video: Kristoffer Løkås. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Ganske tilfeldig

Saken er nok litt mer nyansert enn det, mener mannen som står ansvarlig for både vinsmakingen og Burgund-slippet.

- Jeg tror det var ganske tilfeldig at det dukket opp såvidt mye korkfeil. Vi har aldri opplevd tilsvarende tidligere. Vi har seks årlige slipp, og jeg kan ikke huske å ha opplevd korkfeil slik vi gjorde denne gangen. Det kan bare ha vært «den dagen», sier Per Mæling, senior produktsjef i Vinmonopolet, til Børsen.

Han viser til at de gjennomførte en smaking av den samme vinen for vinmonopolets butikker dagen i forveien.

- Da hadde vi ikke det problemet i det hele tatt. Det kan sikkert være et problem med korkleveranser, men det slo ikke ut systematisk. Jeg tipper det er snakk om en dårlig dag, sier han.

Vin til 50 000 kroner

Dagbladets vinekspert, Robert Lie, mener tallet er oppsiktsvekkende, men lar seg likevel ikke skremme.

- Kvalitetsavviket pleier å ligge på rundt 5 prosent, og da er det hovedsakelig korkfeil. Slikt kan være tilfeldig, og jeg ser ikke for meg at det er noen trend at produsentene sparer inn på kork av dårlig kvalitet til viner på det prisnivået. Dette høres ut som en storm i et vannglass, sier Lie til Børsen.

Han kan imidlertid forstå at nyheten kan oppleves som skremmende for enkelte.

- Hvis du har ligget ute i tre uker for å kjøpe en vin til 50 000 kroner, så viser det seg at du ikke får igjen pengene hvis den er ødelagt ...

Angrerett: Fem år

Vinmonopolet forholder seg til norsk angrerettslov, og lar kunder returnere vinen innen fem år dersom den er ødelagt. Men vinene det kjempes om denne uka, skal neppe drikkes i nær framtid.

- Dersom du får tak i en Romanée Conti til 50 000 kroner, så drikker du ikke den innen fem år. Den trenger minst 20 år før du får noe ut av den, mener Lie.

- Du klarer ikke å fjerne problemet med korket vin uansett hvor mye penger du bruker på dette. At raten er litt høyere.

Krever mye kunnskap

Sammen med kollega Arnt Egil Nordlien, som også kan smykke seg med tittelen produktsjef, har Per Mæling i Vinmonopolet plukket ut vinene som slippes denne uken. Han er på ingen måte bekymret på vegne av kundene som har gledet seg til torsdagens vinslipp.

Han mener dessuten det er viktig å «skille mellom kork og kork».

- En god gammeldags korkfeil tar man lett, men disse slår ut på en annen måte. Man skal ha mye forståelse for å merke at disse vinene har en korkfeil. En god klassisk korkfeil lukter gammel potetkjeller, urent og stygt, og er enkel å ta selv for folk uten trening. Disse moderne korkfeilene merker man ofte ved at frukten reduseres, vinen blir mindre presis, tørrere i midten av smaksbildet og tørr og fruktløs i utgangen. Det er få som vil klare å plukke den typen korkfeil, for det er krevende å ta dem, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer