Slik falt toppmeklerne for hverandre

- Husker jeg at jeg tenkte: «Herregud, for en dust».

RADARPAR: Helene Solberg (34) og Hans Houeland (38) regnes som to av landets mest profilerte eiendomsmeglere. I tillegg er de kjærester, samboere og kolleger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RADARPAR: Helene Solberg (34) og Hans Houeland (38) regnes som to av landets mest profilerte eiendomsmeglere. I tillegg er de kjærester, samboere og kolleger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Første gang vi møttes var Helene faktisk høygravid.

Hans Houeland (38) lener overkroppen bakover og vender hodet ut mot kontorlandskapet. Fem meter unna, på andre siden av glassdøra i DNBs lokaler på Skøyen, sitter kjæresten Helene Solberg (34) midt i en intens budrunde.

- Det tok noen år før vi traff på hverandre igjen. Jeg tror hun opplevde meg som cocky og lite imøtekommende.

Han er ikke fremmed for karakteristikken. Som toppmekler figurerer Hans Houeland jevnlig i spaltene. Ofte fordi penger har skiftet hender i hans profilerte nettverk, men også grunnet friske utspill om utviklingen i eiendomsmarkedet.

- Jeg er nok en litt uortodoks nordmann. Jeg tør å si det jeg mener, og det faller ikke alltid i smak hos andre. Når man stikker seg ut, får folk et elsk-hat-forhold til deg. Det har jeg akseptert.

- Magisk

De blir omtalt som meklerbransjens «superpar». Houeland har med sin brede erfaring solgt luksusobjekter i en årrekke, og fått tilnavn som «Norges heteste eiendomsmekler».

Solberg har fått stjernestempel for sin kometkarriere. I 2016 - knappe to år etter at hun forlot skolebenken - ble 34-åringen DNBs mest innbringende eiendomsmekler på landsbasis.

SUKSESS: Hans Houeland har operert i det øvre sjiktet av eiendomsmarkedet i en årrekke. Helene Solberg ble på sin side DNB Eiendoms toppselger på rekordtid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SUKSESS: Hans Houeland har operert i det øvre sjiktet av eiendomsmarkedet i en årrekke. Helene Solberg ble på sin side DNB Eiendoms toppselger på rekordtid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Så, hvem av dere er den beste selgeren?

- He-he, jeg tror vi fungerer veldig godt som et team. Hans er magisk når det kommer til salg av dyre boliger. Ekstremt løsningsorientert og kreativ. Jeg har veldig stor arbeidskapasitet, og selger «alt», sier Solberg.

Det viser seg også resultatmessig. Tross skarp konkurranse skal tospannet ha sikret Privatmegleren over ti millioner kroner i inntekter bare i fjor. Det var før meklertoppene tok en plutselig finte i januar og varslet overgang til konkurrenten DNB.

LUKSUSBOLIG: Amerikas dyreste eiendom til salgs. For 250 millioner dollar, en sum tilsvarende over 2 milliarder norske kroner, kan den heldige kjøperen sikre seg et hus få andre boliger kan sammenlignes med. Video: Tri-Blend Media. Vis mer

- Gråt på sofaen

Før budrunder, nettverksbygging, praktboliger og millionlønninger, var planen derimot aldri mekleryrket - for noen av dem. Houeland var bartender og drømte om å bli golfproff. Solberg hadde bodd i Los Angeles og ville bli flygeleder.

Så fikk han prolaps og innså at hobbyen kostet mer enn det smakte. Hun fikk på sin side avslag på utdanningssøknaden og måtte erkjenne at «mamma alltid har rett».

- Da jeg ikke kom inn på flygelederstudiet, husker jeg at lå på sofaen og gråt. Så tenkte jeg på det mamma sa til meg i tenåra. Hun mente allerede den gang at jeg kom til å bli eiendomsmekler. Så tenkte jeg: «Ja vel, jeg får søke meg inn på BI, da.»

- ALLTID VÆRT GOD PÅ SALG: Spådommen fra Helene Solbergs mor viste seg til slutt å være riktig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- ALLTID VÆRT GOD PÅ SALG: Spådommen fra Helene Solbergs mor viste seg til slutt å være riktig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- For en dust

Da Houeland og Solbergs veier omsider krysset hverandre i 2016, hadde førstnevnte allerede mange år på baken. Partene skulle møtes til et forretningsmøte. Målet var å diskutere mulighetene for et samarbeid. Det endte med en krasjlanding.

- Det er her Hans mener du opplevde ham som «cocky og lite imøtekommende»?

- Ha-ha! Det stemmer nok ganske bra. Vi hadde en jobbmiddag, tre menn og meg. Da vi satt og diskuterte, opplevde jeg at Hans bare henvendte seg til gutta. Jeg var jo gravid, og full i hormoner, men feminist som jeg er, husker jeg at jeg tenkte: «Herregud, for en dust».

Solberg bryter ut i latter.

- Han har i ettertid forklart at han var veldig usikker og sjenert. Og da jeg etter noen år virkelig lærte ham å kjenne, tenkte jeg: «Det er nok mange som har misforstått Hans».

Artikkelen fortsetter under:

- Singel i voksen alder

De gikk hver til sitt. Etter noen år møttes de igjen - og ble kjent. Han med en skilsmisse i bagasjen, og hun nysingel.

- Hva falt du for, Hans?

- Helene er hel ved, usensurert, annerledes, tør å være seg selv, og så har hun guts, liksom. Bein i nesa. Hun fikk meg til å åpne øynene for hva som er viktig og ikke. Da jeg ble singel for første gang i voksen alder, var det mye som skulle bygges opp fra grunnen av.

RENOVASJON: Luksusboligen som tidligere fotballproff Øyvind leonardsen solgte for 16,5 millioner kroner var full av råte og sopp. Video: Øistein Norum Monsen. Vis mer

Skiltes over champagne

Houeland og Solberg har begge to barn hver fra tidligere forhold. Førstnevnte har en god relasjon til barnas mor i dag, men erkjenner at skilsmissen var tøff.

- Vi ble kjærester da jeg var 17 år - like før mine foreldrene skilte seg. Den skilsmissen tok jeg veldig tungt, og ønsket ikke det samme for mine barn. Men vi vokste rett og slett fra hverandre. Så en dag satte vi oss ned, åpnet ei flaske champagne, og ble enige om å kalle en spade for en spade.

Solberg skyter inn:

- Bruddprosesser er tøffe, men livet går videre for alle parter. Da er det viktig å ha et felles mål om at alle, spesielt barna, skal ha det bra. I går var faktisk jeg og Hans på grillmiddag hos min eks, så jeg opplever at vi har funnet en løsning som fungerer for oss. Vi er definitivt en moderne familie.

- MODERNE FAMILIE: Helene Solberg og Hans Houeland har begge to barn hver fra tidligere forhold. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- MODERNE FAMILIE: Helene Solberg og Hans Houeland har begge to barn hver fra tidligere forhold. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hva var det du falt for?

- Da jeg ble kjent med Hans, innså jeg at jeg hadde funnet sjelevennen min. Han er «goofy» og får meg til å le. Vi er ekstremt like som mennesker - energiske, kjappe og utadvendte.

- På stedet hvil

Det er egenskaper paret vil ta med seg inn i DNB-satsingen. Houeland, som tidligere har vært tilknyttet «omtrent alle leire i bransjen», har enorme ambisjoner.

- Jeg tror jeg ble hentet inn for å bidra med kunnskapen jeg har innenfor «high end»-markedet. Der er DNB Eiendom en uslepen diamant.

- Det påpekes at du skifter beite ofte?

- Det er litt tilfeldig. Jeg er en nysgjerrig type som hele tida ønsker å utvikle bransjen, og åpne for nye ideer. Dersom jeg føler at jeg står på stedet hvil, da er det på tide å gå videre, sier Houeland.

- Er drivkraften pengene?

- Det har det aldri vært. Aldri. Da jeg begynte å jobbe, dreide det seg om å tjene penger til livets opphold. Jeg kunne sikkert startet noe eget, men trives best i et miljø der alle drar i samme retning. Det finner jeg her.

- Så hva er planen?

- Målet er at DNB skal være best innenfor «high end»-markedet i løpet av tre år. Det tror jeg vi klarer.

- Går for førsteplass

Når Helene Solberg nå returnerer til gigantkonsernet, er det med minst like høye ambisjoner som sin samboer, kjæreste og kollega.

- Høsten 2018 gikk jeg til Privatmegleren, og da tok det ikke lang tid før jeg tenkte: «Shit, hva har jeg gjort?». Jeg har fått mange gode venner der, men jeg kjente et stort savn etter menneskene og kulturen i DNB. De er ekstremt flinke på innovasjon, og jeg startet min karriere her. Så dette er litt som å komme hjem.

- Så er det ikke til å stikke under stol at jeg selvfølgelig går for førsteplass i konsernet igjen, sier Solberg og ler.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer