Snuoperasjon: Får beholde «Mesternes»-basseng

Bassenget skulle opprinnelig fjernes etter to år, men nå har Lillesand kommune snudd.

SNUOPERASJON: Lillesand kommune vil likevel tillate at dette bassenget ved luksuseiendommen Kampedalen i Ulvøydalen i Lillesand blir permanent. De hadde i utgangspunktet bare innvilget en midlertidig dispensasjon i forbindelse med innspilling av «Mesternes Mester». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SNUOPERASJON: Lillesand kommune vil likevel tillate at dette bassenget ved luksuseiendommen Kampedalen i Ulvøydalen i Lillesand blir permanent. De hadde i utgangspunktet bare innvilget en midlertidig dispensasjon i forbindelse med innspilling av «Mesternes Mester». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under fjorårets utgave av «Mesternes mester» ble deltakerne innlosjert på luksuseiendommen Kampedalen i Ulvøysund i Lillesand.

Produksjonen fikk i 2021 grønt lys av kommunen til å bygge et midlertidig svømmebasseng på tomta, med et krav om at bassenget måtte fjernes innen 1. april 2023.

Men da datoen kom hadde bassenget ikke blitt fjernet. I stedet gikk huseier, mangemillionæren Robert Hvid Macleod - som er tidligere toppsjef i Frontline, tankrederiet til milliardæren John Fredriksen - til kamp for å beholde bassenget.

Anket på avslag

I mars søkte Grønn Prosjektutvikling, på vegne av Macleod, om å gjøre tiltaket permanent. Denne søknaden ble avslått med hensyn til vern av strandsonen.

Dette avslaget valgt Macleod å klage på, bekreftet hans ansvarlige søker, Esben Gundersen, i Grønn Prosjektutvikling til Børsen tidligere i år.

- Vi både håper og tror at bassenget vil bli liggende, sa Gundersen.

Han pekte blant annet på at administrasjonen i kommunen ikke hadde identifisert «noen negative miljømessige konsekvenser av tiltaket», og at også naboene er positive og støttende til bassenget.

- Vi blir stoppet med argument om byggeforbudet i strandsonen. Men vi mener vi ikke undergraver lovens hensikt, da det allerede er utbygging i form av gjerder på eiendommen. Hva som befinner seg på innsida av gjerdene, bør ikke være utgangspunkt for avslag. Vi mener at en privatisering av strandsonen ikke øker med tiltaket, sa Gundersen.

Får beholde bassenget

Troen er som kjent sterk på Sørlandet, og nå får millionæren og hans ansvarlige belønning for å ikke ha gitt seg.

Denne uka behandlet nemlig plan- og miljøutvalget i Lillesand kommune saken, skriver Lillesands-Posten.

Og konklusjonen fra deres behandling er at bassenget får bli, med to mot sju stemmer. Blant dem som sa ja til å la bassenget bli permanent, var det likevel antydning til noe selvransakelse.

Berit Skovli (Ap) mener kommunen kan lære noe av saken.

- Det å gi midlertidig dispensasjon til en fast installasjon er ikke så smart, for det å be noen ta bort noe som de har bygget, er kanskje ikke en god idé? Jeg skal ikke late som annet enn at man følte seg kanskje litt presset da vi sa ja til midlertidig dispensasjon, fordi det var i forbindelse med TV-innspillingen, og da var fordelene klare, sier Skovli, og legger til:

- Grunnen for at vi går for å tillate dette nå er fordi det er litt meningsløst å rive dette. Vi burde visst bedre når det ble vedtatt og eventuelt vært negativt når de satt i gang å bygge dette.

- Føler seg lurt

Ikke alle i plan- og miljøutvalget var like tilfreds med flertallets avgjørelse. MDGs Bjørn Loland, som sammen med Sps representant stemte mot bassenget, er svært kritisk.

- Man føler seg lurt. Det var en grunn til at man ga midlertidig dispensasjon i sin tid. Det var en tanke om at det skulle tilbakeføres, det var helt klinkende klart. Det blir vanskeligere for politikerne å si nei i framtidige saker når man nå sier ja, sier Loland etter møtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer