Michelin 2022

Stjernedryss til Norge

Fire nye norske restauranter har fått en stjerne i Michelin-guiden.

JUBILEUM: Bent Stiansens Statholdergaarden er den restauranten som har holdt lengst på en stjerne i Skandinavia, og dette er det 25. året restauranten har en stjerne i guiden. I dag driver han restauranten sammen med datteren Natascha Stiansen. Foto: Elisabeth Dalseg
JUBILEUM: Bent Stiansens Statholdergaarden er den restauranten som har holdt lengst på en stjerne i Skandinavia, og dette er det 25. året restauranten har en stjerne i guiden. I dag driver han restauranten sammen med datteren Natascha Stiansen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge har fire nye Michelinstjerner! I kveld delte Michelin-guiden ut årets nye stjerner til nordiske restauranter, og fire av dem er norske.

En av dem gikk til Schlägergården og Björn Svensson. Det er fjerde gang Björn Svensson har blitt tildelt en Michelin-stjerne for en av sine restauranter. Tidligere har han fått stjerne for Oscarsgate 2, Fauna og Galt.

Også Jo Bøe Klakegg, som startet Fauna med Svensson og jobbet med Svensson på Galt, fikk sin første stjerne for Hot Shop, restauranten på Rodeløkka som var fleres store favoritt.

Christopher Haatuft fikk også endelig sin første stjerne for Lysverket i Bergen. Mange hadde nettopp Lysverket som favoritt under utdelingen i 2016, ikke minst fordi Michelin teaset den nye guiden med en guide med bilde av Bryggen i Bergen.

Sist, men ikke minst, fikk Hyde i Oslo, med Matthew North i spissen, en stjerne. Restauranten som tok over lokalene til kokkefavoritten Pjoltergeist, åpnet ikke lenge før pandemien, men ble raskt et populært spisested.

Special Awards

Gwendal Poullenec, Michelin-sjefen begynte kveldens seremoni med å dele ut særskilte utmærkelser, og første mann på scenen var norsk:

Jimmy Øien fra Rest restaurant i Oslo er årets unge kokk!

- Jeg er sjokkert og skikkelig glad, sier Øien fra scenen.

Det ble dessverre ingen stjerne til restauranten denne gangen, selv om den var manges store favoritt til å få sin første stjerne i år.

Dette var ikke den eneste norske spesialutmerkelsen. Heidi Bjerkan og teamet hennes på Credo fikk årets «Welcome and service award».

Årets sommelier er Christina Haukka fra restaurant Kaskis i Turku, Finland.

Restaurant Kaskis var også den første restauranten som blir tildelt en stjerne i årets nye guide.

Mentor Chef Award går til Wassim Hallal fra Frederikshøj i Aarhus. Frederikshøj fikk også sin første stjerne i kveldens seremoni.

Her er alle årets nye stjerner:

Tre stjerner:

Ingen nye restauranter fikk tre stjerner, men alle de fire trestjernersrestaurantene beholder sine stjerner: Noma, Maaemo, Geranium og Frantzén.

To stjerner:

Palace, Helsinki, Finland

Frederikshøj, Aarhus, Danmark

En stjerne:

Hyde, Oslo, Matthew North

Lysverket, Bergen, Christopher Haatuft

Schlägergården, Oslo - Björn Svensson

Hot Shop, Oslo, Norge - Jo Bøe Klakegg

Óx, Reykjavik, Island

Kaskis, Turku, Finland

Mota i Nykøbing Sjælland, Danmark

Jatak, København, Danmark

Nour, Stockholm, Sverige

Adam / Albin, Stockholm, Sverige

Knystaforsen, Rydöbruk, Sverige

Den grønne stjernen

Mer enn 30 nordiske restauranter har nå en grønn stjerne i Michelinguiden. Blant de nye er Natura, Helsinki, Finland, islandske Dill, Knystaforsen fra Sverige og Jossa Mat & Drikke i Trondheim.

Heidi Bjerkan, som står bak Jossa, var den første til å motta en grønn stjerne for sin restaurant Credo. Jossa har også fått en Bib Gourmand i årets guide.

- Fortjener fem-seks stjerner til!

Eyvind Hellstrøm er også blant gjestene på kveldens arrangement, og som de fleste andre kokkene Børsen har snakket med i forkant av utdelingen, synes han det er vanskelig å spå om - eller hvem - som får en ny stjerne i år.

Eyvind Hellstrøm har troen på flere nye Michelin-stjerner til Norge. Foto: Elisabeth Dalseg
Eyvind Hellstrøm har troen på flere nye Michelin-stjerner til Norge. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Han røper at han synes Michelin har vært litt knepne når de har delt ut stjerner til norske restauranter.

- Man vet aldri, men de burde delt ut i hvert fall fem-seks stjerner til!

Selv har han best oversikt over restauranter i Oslo, og hans favoritter til å få en stjerne i år er Rest, Hot Shop, A L'aise og Schlägergården. Og i kveld ser det ut til at det ikke er umulig at han får et av ønskene sine oppfylt.

Blant gjestene som venter på utdelingen finner vi både Björn Svensson fra Schlägergården, Jo Bøe Klakegg fra Hot Shop, Jimmy Øien fra Rest og, ifølge Hellstrøm, Matthew North, fra Hyde.

- Jeg ser at flere av dem har tatt turen over. Vi vet jo ennå ikke hvilken utmerkelse de får, det er jo også den grønne stjernen, men nå er det bare å håpe, sier en feststemt Hellstrøm til Børsen.

Live additions

I forkant av utdelingen har Michelin-guiden sluppet navn på en rekke restauranter som er med i den nye guiden. Det er ikke klart om - eller hvilke - utmerkelser de får. Det er heller ikke sikkert at alle restaurantene som får en utmerkelse har blitt avslørt i forkant av kveldens utdeling.

De nye norske restaurantene i guiden er Moon i Bergen, Sabi Enso i Stavanger, Jossa Mat & Drikke i Trondheim, Boen Gård på Tveit og Oslo-restaurantene Villa Heftye, Avalon, Hyde, Xef og Code.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer