Valget 2023:

Sveits-utflytter latterliggjør Støre

Jens Rugseth folkeregistrerte seg ut av Norge i fjor. Nå håner han statsministeren og LO-lederen.

KOMMER IKKE TILBAKE: Jens Rugseth flytter ikke hjem igjen til Norge selv om Høyre nå er største parti i landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB for Finansavisen
KOMMER IKKE TILBAKE: Jens Rugseth flytter ikke hjem igjen til Norge selv om Høyre nå er største parti i landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB for Finansavisen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld ble det klart at Høyre hadde gjort et brakvalg. Etter 99 år ble Arbeiderpartiet vippet av tronen som Norges største parti.

Ikke overraskende var en rekke rikinger svært fornøyd med det blå skiftet. Flere av dem har nemlig donert store summer til Høyre - som blant annet har lovet å fjerne eiendomsskatten.

Etter at den blå seieren var et faktum, kom Sveits-utflytter Jens Rugseth på banen med sine betraktninger. Han er alt annet enn imponert over statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og LO-leder Peggy Hessen Følsvik - og deres forklaringer for valgtapet.

«Begrunnelsen dreier seg i stor grad om krigen i Ukraina, dyrtid, strømkrise og inflasjon. Alt er tilsynelatende ting de ikke kunne noe for og ikke kunne gjøre noe med», skriver milliardæren på Facebook, før han kommer med ei lang liste med eksempler.

Håpet på «null stemmer»

Investoren kritiserer blant annet at den rødgrønne regjeringa «står på TV og sier at norsk økonomi går så det suser», mens det er konkursras blant små og mellomstore bedrifter.

«At de øker skatter og avgifter (inkludert inntekter fra strøm) med 255 milliarder på bekostning av private og næringsliv har ingenting med saken å gjøre», fortsetter han.

BITCOIN: Ordføreren i Lugano, Sveits, sier han ser fram til å snakke med Kjell Inge Røkke om Bitcoin og kryptovaluta. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Anniken Aaronsen. Vis mer

I et annet innlegg skriver Rugseth at han er skuffa, og at han «håpet Ap skulle få null stemmer».

Til Børsen sier Rugseth at han ikke hadde forventet at innlegget skulle bli plukket opp av Finansavisen og nå Børsen, da det var ment for hans i underkant av 1000 venner på mediet.

- Jeg blir jo litt matt når jeg ser intervjuer med Støre og Følsvik og de begynner å forklare med absolutt alt annet enn det de selv mener å ha kontroll på. Jeg tenker at når man får et valg man ikke har sett på 99 år, hvor man ikke lenger er største parti, så ville jeg vurdert å se på meg selv. Man bygger ikke tillit hos velgerne når du skylder på alle andre enn deg selv, det lærte man på barneskolen, sier han.

Kommer ikke hjem

Valget har ingenting å si for Sveits-utflytterens ønske om å flytte hjem igjen, røper han.

- Det er et blått skifte på kommune- og fylkesnivå, ikke stortingsnivå. For meg har ikke reglene blitt endret. Jeg har rett og slett ikke økonomi til å bli i Norge. Jeg savner mine barn og barnebarn og venner og kolleger, men jeg gjør det beste ut av situasjonen. Mine virksomheter har ikke råd til å betale meg det jeg må ha for å betale utbytte- og formuesskatt, hevder han.

Rugseth forteller at han stemte ved valget fra Sveits, og at stemmen hans «ikke gikk til dem som tapte». Men hvilket parti som styrer har ikke så mye å si for om han eventuelt flytter hjem igjen.

- Det handler om hvilken industri- og næringspolitikk som føres. Om det føres en politikk som tilsier at de ikke ønsker å ha sånne som meg i landet, så endrer det ikke noe for meg, sier han.

LO-leder Følsvik sier til Børsen at venstresiden må være bedre enn det valget viser, og avviser at de har kommet med bortforklaringer.

- Arbeiderpartiet fikk strømpriskrisa, krigen i Ukraina og økende inflasjon rett i fanget da de tok over regjeringsmakten. Det er ikke unnskyldninger, men vi må rett og slett erkjenne at vi ikke har vært gode nok til å etablere Arbeiderpartiet og venstresiden som det trygge alternativet i den situasjonen mange befinner seg i nå, sier hun.

Likevel understreker hun at hun er stolt av jobben som ble gjort i valgkampen.

- Samtidig er det ingen tvil om at vi er skuffa over valgresultatet. Venstresiden fant aldri den formen som vi håpet på, fortsetter hun.

Rikingstøtte

Flere rikinger ytrer et «hør, hør» i kommentarfeltet under investorens innlegg på Facebook. Blant dem er kaffearving Monica Staff, tidligere styreleder i Resett.

«Enig i at klovneparet Vedum og Støre kjører både Sp og Ap i grøfta, hvis de fortsetter på samme kurs til 2025. Men, det betyr også to år til med dyrtid for vanlige folk», skriver hun.

Også Rugseths forretningspartner og Sveits-kompanjong, Rune Syversen, har meldt seg under teksten.

«Ja, de er jo klare på at politikken ikke er problemet. 'Keep up the good work', sier nå jeg. Gratis buss til folket virket i Stavanger, blir nok mer av det framover», skriver han.

«Skarpt som alltid, Jens», istemmer tidligere norgessjef for meklerhuset ABG Sundal Collier, Peter Straume.

Han bosatte seg tidligere i samme kanton i Sveits som Rugseth. Han påpeker også at Rugseth burde ta betalt for at Finansavisen omtalte Facebook-innlegget.

Børsen har ikke betalt investoren penger for å omtale innlegget. Vi har imidlertid sendt en forespørsel til Statsministerens kontor for en kommentar til denne saken, foreløpig uten svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer