Øystein Stray Spetalen:

Tapte byggestrid: Må rive

Øystein Stray Spetalens klage førte ikke fram, og nå venter en kostbar riveprosess.

BYGDØY-PALASS: Spetalens luksuseiendom på Bygdøy er kanskje en av områdets mest storslagne. Den kan skilte med utendørs svømmebasseng, parkeringsanlegg med plass til ni biler, og en underjordisk tennisbane. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BYGDØY-PALASS: Spetalens luksuseiendom på Bygdøy er kanskje en av områdets mest storslagne. Den kan skilte med utendørs svømmebasseng, parkeringsanlegg med plass til ni biler, og en underjordisk tennisbane. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen av hovedstadens mest spektakulære villaer ligger på eksklusive Bygdøy. Her kjøpte investor og milliardær Øystein Stray Spetalen (61) en eiendom for 20 år siden.

De siste fire åra har det vært revet og bygget mye på eiendommen. Resultatet er en gigantvilla på 3000 kvadratmeter, med spa, treningsrom, bibliotek og egen utleiedel, tegnet av arkitektfirmaet Niels Torp.

Krempalasset går for å være blant halvøyas mest spektakulære.

Men Spetalen gjorde store endringer uten å søke om dem, og nå venter en kostbar opprydning, melder Finansavisen.

INVESTOR: Øystein Stray Spetalen er ifølge Kapital god for 6 milliarder kroner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
INVESTOR: Øystein Stray Spetalen er ifølge Kapital god for 6 milliarder kroner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
  • Det har ikke lyktes Børsen å få en kommentar fra Spetalen.

Sjekket flyfoto

I 2019 bestemte Plan- og bygningsetaten (PBE) seg for å sjekke flyfoto over eiendommen. Bildene stemte ikke overens med det som var godkjent, skriver Avisa Oslo.

Det ble blant annet oppdaget endringer i terrenget, støttemur som var høyere enn tillatt, og endret vei opp til huset og ned til garasjen.

Når det gjelder veitraseen, vedgikk arkitekten at den var «noe endret». Men på grunn av en regulerings- og delingssak på naboeiendommene, som også er i investorens eie, ble søknaden forsinket. Arkitekten ba om forståelse, men uten å bli hørt, ifølge Finansavisen.

Spetalen måtte derfor søke om dispensasjon, var kommunens beskjed. Søknaden endte imidlertid med et blankt avslag. I tillegg ble det truet med bøter dersom ikke endringene ble tilbakeført.

- Handlet i god tro

Arkitekten klagde på dette vedtaket i vår.

«Vi mener avslaget ensidig er basert på en vurdering av de ulike tiltakene i forhold til gjeldende plangrunnlag, og utelater helt å vurdere utførte tiltak i forhold til hva som er godkjent i rammetillatelse og seinere endringstillatelser», heter det i arkitekt-brevet som Børsen har sett.

Arkitekten mener det er «flere feil i saksframstillingen», og mange synspunkter og vurderinger som etter arkitektens syn er av «subjektiv karakter».

«Tiltakshaver har ved endring av utforming av avkjørsel og kjørekulvert vurdert endringene opp mot hva som var godkjent, ikke opp mot gjeldende plangrunnlag. Tiltakshaver har i så måte handlet i god tro, og endringene har ikke medført prinsipielle endringer eller fordeler i forhold til bruk eller funksjon.»

Han mente at den nye atkomsten ga langt bedre trafikksikkerhet på grunn av slakere stigningsforhold enn opprinnelig.

Når det gjelder kommunens uttalelse om at tiltaket innebærer en «nedbygging av tomtas grønne preg», skriver arkitekten:

«All den tid det samlede gråarealet faktisk reduseres, og det dreier seg om en eiendom med betydelige grønne arealer, er PBEs uttalelse til dette lite treffende.»

Likningstallene for 2022 ble sluppet onsdag morgen, og dette er de tre som troner på toppen. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Satte foten ned

Men kommunen sto på sitt, og saken havnet i sommer på Statsforvalterens bord. I et ferskt vedtak kommer det fram at Statsforvalteren opprettholder kommunens dom.

«Klagen har ikke ført fram», lyder konklusjonen.

Vedtaket er altså endelig og kan ikke påklages.

«Vi er enig i kommunens synspunkter. Utgangspunktet må være at endringssøknaden må vurderes opp mot opprinnelig situasjon/terreng før rammetillatelsen ble gitt 20.11.2012.»

Spetalen må ut med millionbeløp for å rette seg etter kommunens tiltak, skriver Finansavisen. Steinmurer må rives og bygges opp igjen. I tillegg må vegetasjon vest på eiendommen fjernes.