TV-slott satte prisrekord

Sønnen til mediemogul Rupert Murdoch, Lachlan, har kjøpt herskapsboligen Chartwell i Los Angeles for svimlende 150 millioner dollar.

KOSTBART: Chartwell-eiendommen i Bel-Air i Los Angeles er solgt som Californias dyreste bolig for 150 millioner dollar. Foto: Google
KOSTBART: Chartwell-eiendommen i Bel-Air i Los Angeles er solgt som Californias dyreste bolig for 150 millioner dollar. Foto: Google Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Chartwell Estate er berømt i USA for å spille rollen som kulisse i den svært populære TV-serien «The Beverly Hillbillies», som gikk på amerikanske skjermer fra 1962 til 1971.

Nå er det sønnen til den berømte mediemogulen Rupert Murdoch, Lachlan (48), som har kjøpt eiendommen i Bel-Air, ifølge . Han skal ha betalt 150 millioner dollar, eller snaut 1,4 milliarder kroner, melder Los Angeles Times. Det gjør Chartwell Estate i et av USAs aller mest eksklusive nabolag, Bel-Air, til den dyreste boligen som er solgt i California noensinne.

ORIGINALEN: The Beverly Hillbillies var en stor suksess på amerikansk fjernsyn på 1960-tallet. Fra venstre: Donna Douglas, Max Baer, Irene Ryan, Buddy Ebsen. Foto: Moviestore/REX
ORIGINALEN: The Beverly Hillbillies var en stor suksess på amerikansk fjernsyn på 1960-tallet. Fra venstre: Donna Douglas, Max Baer, Irene Ryan, Buddy Ebsen. Foto: Moviestore/REX Vis mer

TV-slott

Hovedbygget, som er bygget som et fransk slott i neoklassisk stil, ble bygget på 1930-tallet, skriver CNN. Bygget ble berømt som fasade for huset til den svært usofistikerte familien Clampett i TV-serien «The Beverly Hillbillies». I TV-serien flytter de inn i huset etter plutselig å ha blitt styrtrike. Serien skal ha betalt 500 dollar dagen for å filme utendørscener på eiendommen.

KJØPTE: Lachlan Murdoch sammen med faren, mediemogulen Rupert Murdoch. Foto: Rob Latour/REX
KJØPTE: Lachlan Murdoch sammen med faren, mediemogulen Rupert Murdoch. Foto: Rob Latour/REX Vis mer

Boligkjøpet er nå det nest dyreste noensinne i USA. Det er bare slått av leiligheten hegdefond-sjefen Ken Griffin kjøpte i New York i januar. Han bladde opp 238 millioner dollar - snaut 2,2 milliarder kroner.

Prisrekord

Siden januar 2016 har seks eiendommer i Los Angeles blitt solgt for mer enn 100 millioner dollar, skriver CNN. Den forrige prisrekorden i California var da en av grunnleggerne av Hard Rock Café, Peter Morton, kjøpte en strandeiendom i Malibu for 110 millioner dollar - snaut 1 milliard kroner.

Chartwell ble designet av arkitekten Sumner Spaulding i 1930. Det gjenomgikk en omfattende oppgradering på 1980-tallet med den franske interiørdesigneren Henri Samuel, ifølge boligannonsen hos Gitlin Luxury Properties.

Hovedhuset har blant annet 18 soverom, 24 bad og en ballsal. Gjestehuset har fem soverom. Herskapsboligen har også panoramautsikt både til Stillehavet og Los Angeles. Eiendommen er på 40,5 mål og har blant annet et svømmebasseng på 25 meter, tennisbane, en billoppstillingsplass med plass til 40 biler og en vinkjeller med plass til 12.000 flasker.

Ville ikke flytte inn

Det var ingeniøren Lynn Atkinson, som opprinnelig fikk bygget herskapsboligen til sin kone. Han fylte den med gull og marmor.

- Atkinsons kone, Berenice, skal angivelig ha hatet det og sa: - Hvem vil bo i et hus som dette? Det er så grandiost, fortalte arkitekten Richardson Robertson til Los Angeles Magazine i 2000.

Ekteparet bodde aldri der, og herskapshuset ble stående fram til den norsk-amerikanske hotelleieren Arnold Kirkeby, kjøpte det for 200.000 dollar - om lag 1,8 millioner kroner - i 1945.

I 1987 ble det kjøpt av mediemogulen Andrew Jerrold Perenchio for 13,5 millioner dollar - om lag 123 millioner kroner. Han gjennomførte en omfattende restaurering.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer