Ufattelig whisky-funn: - Enestående

- Den mest omfattende private samlingen vi har sett.

SKATTKAMMERET: Richard Gooding samlet på whisky i to tiår. Hans lidenskap gikk under radaren - og var en godt bevart hemmelighet fram til nå, fem år etter hans død. Foto: Whisky Auctioneer
SKATTKAMMERET: Richard Gooding samlet på whisky i to tiår. Hans lidenskap gikk under radaren - og var en godt bevart hemmelighet fram til nå, fem år etter hans død. Foto: Whisky Auctioneer Vis mer
Publisert

Sommeren 2014 døde den amerikanske forretningsmannen Richard Gooding (67) som følge av hudkreft. Colorado-mannen overtok familieselskapet Pepsi Cola Bottling Company på slutten av 70-tallet, før han seinere solgte tappeselskapet i 1988.

Gooding var nemlig tørst etter noe helt annet enn brus. I to tiår dyrket han en enorm interesse for whisky. Ifølge BBC dro forretningsmannen regelmessig til Skottland i sitt privatfly - i søken etter brunt gull.

Goodings samling vokste seg etter hvert stor, og ble plassert i et privat skattkammer i familiens Colorado-hjem.

- Det var tydelig for oss som familie at det å samle på whisky var en av Richards største lidenskaper. Han ble alltid storfornøyd da han lyktes i å finne en ny flaske. Hans mål var å finne en flaske fra hvert eneste destilleri, mens favoritten hans alltid var fra Bowmore, forteller Goodings enke, Nancy i en offisiell uttalelse.

- Utrolig

Da amerikaneren døde, skulle det gå fem år før offentligheten ble introdusert for det som nå har fått tilnavnet «den perfekte whisky-samlingen». Funnet har forbløffet eksperter, der Goodings lidenskapsprosjekt blir omtalt som «enestående», «ufattelig sjelden» og «hinsides imponerende.»

- Det er utrolig sjelden at en whisky-samling av denne størrelsen og verdien auksjoneres bort samtidig, sier whisky-ekspert og forfatter Becky Paskin.

EKSPERTER IMPONERT: Den amerikanske forretningsmannen Richard Gooding (bildet) etterlot seg en forbløffende whiskey-samling da han døde i 2014. Foto: Privat / Whisky Auctioneer
EKSPERTER IMPONERT: Den amerikanske forretningsmannen Richard Gooding (bildet) etterlot seg en forbløffende whiskey-samling da han døde i 2014. Foto: Privat / Whisky Auctioneer Vis mer

Den eksklusive samlingen består av totalt 3900 flasker - der de edle dråpene primært stammer fra Skottland. Enkelte er destillert før andre verdenskrig - og er så sjelden at det nærmest er umulig å få tak i.

Visse merker, blant annet fra nedlagte Stromness og Dallas Dhu, gikk ut av produksjon for en mannsalder siden.

- Samlingen er imponerende i den forstand at den er så stor. En helhet som dette er det sjelden man ser, sier whisky-entusiast og produktsjef for brennevin i Vinmonopolet, Martin Tønder Smith, til Børsen.

Edle dråper:

  • The Macallan 1926 Fine and Rare 60 Year Old - Estimert pris mellom 1 og 1,2 millioner pund
  • The Macallan 1926 Valerio Adami 60 Year Old - Estimert pris mellom 700 000 og 800 000 pund
  • The Macallan 50 Year Old Lalique Six Pillars Collection - Estimert pris mellom 90 000 og 100 000 pund

- Vil aldri bli åpnet

Ett av merkene som også befinner seg i Goodings samling fikk bred mediedekning i fjor. Macallan Valerio Adami-whiskyen satte da auksjonsrekord med en pris på nærmere ni millioner kroner. Den ble destillert i 1926 og lå på fat til 1986, da det ble tappet kun 24 flasker.

Det gir også et godt utgangspunkt for «den perfekte samlingen» når den auksjoneres bort neste år. Den totale verdien er estimert til 8 millioner pund - i underkant av 100 millioner norske kroner. Den dyreste flaska har en prislapp på 14,5 millioner kroner.

- Det har skjedd en verdiøkning på whisky de siste 10-15 åra som har vært over enhver forventning. Det handler gjerne om sjeldne varer som det lages lite av, eller om flasker som kanskje ikke produseres lenger.

GÅR UNDER HAMMEREN: De edle dråpene, bestående av 3900 flasker, har en estimert totalverdi på 100 millioner norske kroner. Foto: Whisky Auctioneer
GÅR UNDER HAMMEREN: De edle dråpene, bestående av 3900 flasker, har en estimert totalverdi på 100 millioner norske kroner. Foto: Whisky Auctioneer Vis mer

Smith forklarer at de mest unike flaskene i dag gjerne går til kjøpere som ønsker et investeringsprosjekt - framfor å faktisk nyte innholdet.

- Ingen av disse flaskene kommer noensinne til å bli åpnet, tror jeg. Jeg har jobbet med whisky siden 2005, og den gang var flere av merkene på lista priset overkommelig. Nå er prisene så sinnssyke at entusiaster ikke lenger har råd til det. For min del er det litt synd.

- Oppdagelse

Det er Whiskey Auctioneer som har fått i oppdrag å auksjonere bort gullgruven. De omtaler den private samlingen som «den mest omfattende vi har sett».

- Dette er virkelig en enestående samling. Med utgangpunkt i volum og sjeldenhet, er dette en av de mest spennende oppdagelsene i whisky-universet, forteller grunnleggeren for Whiskey Auctioneer, Iain McClune.

Auksjonsansvarlig i Vinmonopolet, Sara Frimanslund, forklarer til Børsen at de har opplevd en økende interesse for whisky de siste åra. Hun opplyser at den dyreste whiskyen som har gått under hammeren på deres auksjoner er en 1957 Macallan The Anniversary Malt 25 years old.

Dyreste flaske på norsk auksjon

Flasken ble verdivurdert til 25 000 kroner, men gikk for 36 000 kroner og ble solgt i april. Auksjonene gjennomføres seks ganger årlig, i samarbeid med Blomqvist.

- Vi begynte med to auksjoner i året i 2014, og har siden oppstarten opplevd at interessen for whisky og akevitt i Norge har økt. Whisky har i langt større grad blitt et investeringsobjekt, og når prisen i det norske annenhåndsmarkedet øker blir det mer attraktivt både å selge og å kjøpe. I tillegg har det dukket opp en del gamle tapninger av «blended whisky», som er attraktivt for samlere og entusiaster.

- Vil det si at Ola Nordmann kan bli rik på å investere i whisky?

- Ikke nødvendigvis. Det er mange kjøp som kan anses som trygge, men det handler om å vite hva du gjør. Det er ikke slik at flaskene automatisk øker i verdi. Jeg møter flere som kjøper whisky på taxfree i utlandet, og tror de kan tjene store penger. Selv om det er dyrt, betyr det ikke at det er sjeldent, og selv om det er sjeldent betyr ikke det at verdien nødvendigvis øker.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer