Verdens nest største blir Louis Vuitton-smykker

Ingen vet prisen når verdens nest største diamant skal kuttes og slipes til en ny kolleksjon fra luksusmerket Louis Vuitton.

MOTEHUS: Verdens nest største diamant noen sinne er på størelse med en tennisball. Nå er avtalen i boks. Steinen skal kuttes og slipes til en ny serie fra motehuset Louis Vuitton. Foto: Lucara
MOTEHUS: Verdens nest største diamant noen sinne er på størelse med en tennisball. Nå er avtalen i boks. Steinen skal kuttes og slipes til en ny serie fra motehuset Louis Vuitton. Foto: Lucara Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kanadiske gruvefirmaet Lucara fant den 1758 karat store Sewelô-diamanten i en av sine gruver i Botswana i april i fjor.

Diamanten veier 351,6 gram og er på størrelse med en tennisball. Steinen er den største som er funnet siden 1905 da den 3106 karat store Cullinandiamanten ble funnet nær Pretoria i Sør-Afrika.

Denne uka kunngjorde Lucara en unik og overraskende kontrakt inngått med diamantsliperiet HB Company i Antwerpen og motehuset Louis Vuitton.

Paris-flaggskip

Sewelô-diamanten skal kuttes, dreies og slipes til den ender opp som en ny kolleksjon fra Louis Vuitton.

Overraskende, ifølge Financial Times, som påpeker at Louis Vuitton er mest kjent for vesker, sko og klær. Ifølge Bloomberg startet motehuset sin smykkesatsing da de åpnet flaggskip-butikken i Place Vendome i Paris.

Hva den endelige verdien blir på de slipte diamantene gjenstår å se. Lucara har nemlig uttalt at bare deler av Sewelô fyller høyeste kvalitetsstandard.

- Vi antar at diamantens endelige potensial først blir avdekket når den er bearbeidet, uttaler Lucara på sine nettsider.

Tøff konkurranse

Ifølge avtalen vil Lucara være sikret halvparten av verdien for de ferdig slipte Sewelô-diamantene. I tillegg skal 5 prosent av salget tilfalle et lokalt prosjekt i nærheten av gruva, opplyser selskapet.

Kampen om kundene er knallhard og Lois Vuitton vil slite i konkurranse med de etablerte franske diamanthusene Cartier, Van Cleef & Arpels og Boucheron, og amerikanske Tiffany og Harry Winston, skriver Financial Times.

Ikke bare har disse et godt rykte bygget opp gjennom over et århundre - deres produkter har også vist seg å holde seg i verdi ved auksjoner, skriver FT.

Tower of London

Louis Vuitton-satsingen inkluderer en avtale med sjefdesigneren Francesca Amfitheatrof, påpeker Bloomberg, som også gjør et poeng ut av at Game of Thrones-skuespiller Sophie Turner og Brokeback Mountain-stjernen Michelle Williams har figurert i smykkereklamer med det berømte Louis Vuitton-monogrammet.

Så hva skjedde med Cullinandiamanten - verdens største - etter at den ble funnet i 1905? Den ble delt i flere biter, hvorav de to største - kjent som «Afrikas stjerne» og «Afrikas mindre stjerne» - begge er å finne blant de britiske kronjuvelene og således kan beskues i utstillingen på Tower of London.

Bloomberg kan ellers fortelle at diamanten som inntil nylig var verdens nest største også ble funnet av Lucara. Den 1109 karat store Lesedi La Rona ble solgt for 472 millioner kroner.

Også verdens dyreste diamant er blitt funnet i den samme gruva - nemlig en 813 karat stor stein som ble solgt for 561 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer