- Det er en vinn-vinn-situasjon, sier Alf Reidar Fjeld (69) til Børsen.
På idylliske Tjøme strekker det seg en nær 60 meter lang strandlinje som Fjeld og hans bror nå ønsker å gi bort til Færder kommune. Tomta har vært i familiens eie siden 1949, men nå vil brødrene altså dele på godene.
Det var lokalavisa Øyene som først omtalte saken.
- Den har ingen reell verdi for oss. Dersom kommunen får eiendomsrett, kan de tilrettelegge for allmenn bruk med kjempefine bademuligheter, fortsetter Fjeld til Børsen.

- Ikke ei krone
Strandtomta ligger like ved Scandic Havna Tjøme. Skulle kommunen akseptere den tilsynelatende sjenerøse gaven, vil deres areal over eiendommer i strandsonen få en romslig økning.
- Men det sies vel at ingen lunsj er gratis?
- Vi har ingen mulighet til å bygge noe nede ved sjøtomta, og tenker derfor at dette er en fin mulighet for kommunen til å få noe av verdi, uten å betale ei krone. Til gjengjeld ønsker vi å utvikle en annen tomt som vi eier like oppe ved hotellet, sier Fjeld.

Minihus solgt for kjempesum
- Ingen verdi
69-åringen tok nylig tastaturet fatt og sendte en søknad om byggetillatelse til Færder kommune, med tilbud om gratis overtakelse av strandtomta.
Utfordringen er imidlertid at eiendommen brødrene ønsker å utvikle, ligger innenfor et LNF-område, og dermed ikke kan bebygges.
«Tomten har ingen verdi for verken naturmangfold eller friluftsliv. Snarere tvert imot. Den er overvokst av lupiner, en art på lista over fremmede arter i Norge som ønskes utryddet da den er klassifisert som en stor trussel mot naturmangfoldet.», argumenterer Fjeld i brevet.
- Tomta vi har, som ligger delvis utenfor hundremetersbeltet, er inneklemt mellom to hyttetomter, og står i prinsippet gjengrodd i dag. Dersom vi kunne fått lov til å bebygge den, ville det ikke være til sjenanse for noen, mener vi.
- Hvor mye penger kunne dere tjent på dette?
- Verken min familie eller min brors familie ser det interessant til å bygge ut for egen del. Mulighetene er derfor å selge tomta, eller å bebygge og deretter selge. Hva man kunne tjent på det, er jeg nysgjerrig på selv. Jeg vet faktisk ikke.

Selger en av Norges dyreste boliger
For at drømmen skal bli en realitet, må kommunen imidlertid gi en dispensasjon.
- Dette er helt opp til kommunen å avgjøre, men de har full anledning til å gi dispensasjon. Det har de gjort flere ganger tidligere, så vidt jeg vet. Vi forholder oss uansett til det kommunen bestemmer, men er optimistiske og venter i spenning, sier Fjeld.