Vil kvitte seg med luksusyacht

Den sanksjonerte luksusyachten «Alfa Nero» koster innbyggerne i øyriket Antigua og Barbuda 300 000 kroner i uka. Nå har de fått nok.

LUKSURIØST: Tidligere har yachten blitt brukt til utleie. Dette bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Wikimedia Commons
LUKSURIØST: Tidligere har yachten blitt brukt til utleie. Dette bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For et og et halvt år siden ble milliardyachten «Alfa Nero» beslaglagt av myndighetene i Antigua og Barbuda som følge av USAs sanksjoner mot Russland. Siden har en av verdens største privateide yachter ligget til kai i det karibiske øyriket.

Den 270 fot lange yachten skal angivelig tilhøre den russiske gjødseloligarken Andrey Grigoryevich Guryev, som har blitt sanksjonert for sin tilknytning til Putin.

Wall Street Journal påpeker at «Alfa Nero» har blitt et flytende symbol på Vestens økonomiske krig mot Russland, og vanskelighetene med å forvalte beslaglagte eiendeler koster hundretalls milliarder.

Båten har også blitt et pengesluk for det karibiske øylandet med sine 93 000 innbyggere. Foreløpig er det nemlig de som må ta den svindyre regninga.

KOSTBAR: Den sanksjonerte yachten er nesten like lang som en fotballbane. Foto: Alf van Beem / Wikimedia Commons
KOSTBAR: Den sanksjonerte yachten er nesten like lang som en fotballbane. Foto: Alf van Beem / Wikimedia Commons Vis mer

Å presse Putin

Siden russiske beltevogner rullet inn i Ukraina i februar i fjor, har titalls regjeringer forsøkt å stikke kjepper i hjulene for Russlands president Vladimir Putin.

Ifølge det amerikanske finansdepartementet har sentrale personer med forbindelser til Putin og Kreml fått beslaglagt eller frosset eiendeler til en verdi av over 600 milliarder norske kroner.

Å legge press på Putin kommer imidlertid ikke uten en pris.

TIL KAI: Yachten har det siste året ligget i havna Falmouth i Antigua og Barbuda. Dette bekreftes også av satellittbilder. Skjermdump: Marine Traffic
TIL KAI: Yachten har det siste året ligget i havna Falmouth i Antigua og Barbuda. Dette bekreftes også av satellittbilder. Skjermdump: Marine Traffic Vis mer

Koster 300 000 i uka

Skattebetalerne i Antigua og Barbuda betaler over 300 000 kroner i uka på vedlikehold av «Alfa Nero». Dette inkluderer lønna til en italiensk kaptein og et mannskap på seks personer, som skal sørge for at båten én dag igjen kan legge fra kai.

I overkant av 20 000 kroner går til diesel for å holde klimaanlegget i gang. Hvis det blir skrudd av, kan yachten bli infestert med mugg i løpet av bare 48 timer.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

At en verdigjenstand er beslaglagt, gir imidlertid ikke myndighetene rett til å overdra eller selge den. Ofte kan dette først skje etter en juridisk prosess der det må bevises at den som er sanksjonert, har begått en forbrytelse.

Da orkansesongen nærmet seg med stormskritt tidligere i år, slo myndighetene i Antigua og Barbuda alarm. De hevdet at «Alfa Nero» utgjorde en risiko for havna dersom hun skulle synke. Myndighetene vedtok en ny lov, og kunne dermed inndra skipet.

Nå forsøker de å kvitte seg med yachten. Det har vist seg å bli vanskeligere enn de først trodde.

Seigt salgsobjekt

Tidligere Google-sjef Eric Schmidt skulle i sommer kjøpe den sanksjonerte superyachten for 67 millioner dollar, tilsvarende cirka 720 millioner norske kroner, skriver Bloomberg.

I siste liten skal datteren til yachtens angivelige eier ha forsøkt å blokkere for salget, og Schmidt skal deretter ha trukket seg fra avtalen.

Myndighetene i Antigua og Barbuda forsøker nå å finne en ny kjøper til «Alfa Nero». Den 82 meter lange yachten fra 2007 kommer blant annet med dansegulv, skjønnhetssalong, spa, treningsstudio og et stort svømmebasseng, ifølge nettstedet YachtCharterFleet.

OPPGRADERT: Yachten ble pusset opp seinest i 2021. Foto: Wikimedia Commons
OPPGRADERT: Yachten ble pusset opp seinest i 2021. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Putins båt kan være rammet

«Alfa Nero» er én av mange luksusyachter som har blitt beslaglagt siden Russland gikk inn i Ukraina.

«Scheherazade», en av verdens største og dyreste yachter, ble i fjor beslaglagt av Italia. Den har blitt koblet til Vladimir Putin, men det er uvisst nøyaktig hvem som eier båten.

Foreløpig ligger den 460 fot lange yachten fortøyd i den toskanske havna Marina di Carrara, der den er under ombygging. Angivelig er det selskapet som eier båten, som betaler for arbeidet.

PUTIN-KOBLING: Flere hevder at den sanksjonerte luksusyachten «Scheherazade» tilhører Putin. Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters
PUTIN-KOBLING: Flere hevder at den sanksjonerte luksusyachten «Scheherazade» tilhører Putin. Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters Vis mer

Også båten «Sailing Yacht A» sitter fast i Italia. Den har utgifter på om lag 10 millioner kroner i måneden, og tilhører Andrey Melnichenko, en av Russlands rikeste menn.

I likhet med andre oligarker håper han å få tilbake sin eiendom. I frykt for at båten skal bli ødelagt i hendene til italienske myndigheter, har han tilbudt å betale for vedlikehold av båten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer