Roper varsko om «nasjonalklenodiet»:

- Vil på sikt gå til grunne

Restaureringen av Ole Bulls gamle hjem viste seg å bli mye, mye dyrere enn først anslått. Nå slår Kode-direktør Petter Snare alarm.

KAN DRA UT: Omfattende skader gjør at «nasjonalklenodiet» må fullrestaureres før en eventuell gjenåpning. - Skal vi igjen åpne Ole Bulls hjem for publikum, så må staten trå til! sier Petter Snare. Foto: Dag Fosse / KODE
KAN DRA UT: Omfattende skader gjør at «nasjonalklenodiet» må fullrestaureres før en eventuell gjenåpning. - Skal vi igjen åpne Ole Bulls hjem for publikum, så må staten trå til! sier Petter Snare. Foto: Dag Fosse / KODE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Museumsdrifta på den legendariske komponisten Ole Bulls gamle hjem, Lysøen, kan henge i en tynn tråd.

Med mindre regjeringen punger ut et nytt, solid millionbeløp i støtte.

- Det haster mye. Jo lenger vi venter, jo større blir skadene på huset. Vi kan ikke se på dette 5-10 år til, da har vi ikke noe mer hus å ta vare på, alarmerer Petter Snare overfor Børsen.

Han er direktør i Kode kunstmuseer og komponisthjem, som drifter Ole Bull-villaen. Museumsdriften har siden 2020 vært stengt på grunn av omfattende restaureringsarbeid.

Planen var å åpne komponisthjemmet sommeren 2024, men nå estimerer Kode at det først kan åpnes for utstilling i 2026. Det kan også drøye til 2027, skriver Bergens Tidende (BT), som omtalte saken først.

Doblet seg

For arbeidet har vist seg å bli mye dyrere enn først antatt.

Prisen for restaureringen ble anslått til 80 millioner kroner i fjor. Men nå er den antatte sluttsummen klar: cirka 160 millioner kroner - altså en dobling.

Det kom fram etter en analyse av Norconsult i vår.

- Vi fått et nytt estimat på hvor mye det koster å få det i stand igjen - og å sørge for at det holder i 100 år til. Ikke bare skal vi reparere det som er skadet, men vi må sørge for at vi klarer å ivareta huset for framtidige generasjoner, sier Snare til Børsen.

Skadene er «omfattende», understreker han.

- Det er lekkasjer, bygget må skrapes og males, taket må tettes og inneklima sikres. Treverk må byttes, og det er råte, sier Snare og legger til:

- Det haster å gjennomføre tiltak.

Fikk 40 mill. - ber om 117 til

Kode har tidligere fått 40 millioner kroner for å restaurere prakteiendommen. Til nå har de fått tømt huset og begynt å ta vare på og sikre gjenstandene. Det var store skader på grunn av klimaforhold, insektangrep og liknende, opplyser Snare.

Nå ber de altså om ytterligere 117 millioner kroner fra staten fordelt på åra 2024, 2025 og 2026 for å ferdigstille arbeidet.

På spørsmål om den aktuelle millionsummen er realistisk, viser Snare til at de ber om at det blir delt opp over flere år.

Han tror det er en tverrpolitisk enighet om at Lysøen skal reddes.

STORSLÅTT: Musikkhallen på Lysøen. Foto: Dag Fosse / Kode
STORSLÅTT: Musikkhallen på Lysøen. Foto: Dag Fosse / Kode Vis mer

- Hva hvis dere ikke får støtten?

- Det som skjer, er at huset på sikt går til grunne. Vi skal gjøre det beste vi kan, men Kode har ikke økonomi til å ta vare på denne type objekter selv. Skal vi igjen åpne Ole Bulls hjem for publikum, så må staten trå til!

- Ikke alle kan få

Lysøen var tilsynelatende en hjertesak for tidligere kulturminister Abid Raja:

- Etter at jeg besøkte Ole Bull-villaen sist sommer, lovet jeg at regjeringen ikke skulle la dette praktfulle nasjonalklenodiet råtne på rot, sa han til BT i mai 2021.

Statssekretær Even Aleksander Hagen, som svarer på vegne av kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap), understreker overfor BT at villaen er et nasjonalklenodium.

Han kan imidlertid ikke si noe om det kommer penger i budsjettet i oktober.

- Rehabiliteringen viste at ressursbehovet er større enn først antatt, og vi mottok før sommeren søknaden om mer midler. I budsjettprosessen vurderes Lysøen på lik linje med andre prosjekter, men det er mange som ønsker seg midler. Ikke alle kan få i 2024, skriver han til avisa.

Snare tolker det som et «forsiktig positivt svar».

- Jeg er ikke i tvil om at regjeringen og kulturminister Lubna Jaffery vet at det er et stort behov. Så jeg tror alle vil se med velvilje på behovet for å finne en løsning, sier Snare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer