Villastrøkets mørke bakside

- Det finnes nok en ukultur hvor sakene ofte ikke anmeldes, sier ordføreren til Børsen.

OVERKLASSEOMRÅDE: Bak fasadene i virkelighetens Solsidan er ikke alt som det skal være. Ifølge Expressen finnes det både interne nabostrider og bråk. Foto: Alex Ljungdahl / Expressen

OVERKLASSEOMRÅDE: Bak fasadene i virkelighetens Solsidan er ikke alt som det skal være. Ifølge Expressen finnes det både interne nabostrider og bråk. Foto: Alex Ljungdahl / Expressen

Vis mer
Publisert

Det idylliske villaområdet Solsidan utenfor Stockholm er for de fleste forbundet med TV-serien med samme navn.

Overklasseområdet i Saltsjöbaden byr på skjærgårdsidyll, frodig vegetasjon og luksuriøse palasser - og er kjent for å huse velstående foreldre og priviligerte barn.

Bak de fornemme fasadene skjuler det seg imidlertid en dyster virkelighet. I en artikkelserie har svenske Expressen tatt en dypdykk inn i villaparadiset i Nacka kommune - og avdekket flere urovekkende funn.

Slår alarm

Statistikken viser et betydelig omfang av anmeldt kriminalitet i Solsidan og omkringliggende nabolag siste tre år. Dette omfatter innbrudd i villaer, hærverk, tyveri av mopeder, sykler, samt båter og båtutstyr.

Det er ikke kommunens eneste bekymring.

MILLIONVILLAER: Saltsjöbaden har fått et overklasserykte, i likhet med Djursholm, Danderyd og Lidingö. Foto: Alex Ljungdahl / Expressen
MILLIONVILLAER: Saltsjöbaden har fått et overklasserykte, i likhet med Djursholm, Danderyd og Lidingö. Foto: Alex Ljungdahl / Expressen Vis mer
IDYLLISK: På det meste ble «Solsidan» sett av 2,5 millioner i Sverige. Her til lands ble serien sendt på TV 2, og var også uhyre populær blant nordmenn. Foto: Anna-Karin Nilsson / NTB
IDYLLISK: På det meste ble «Solsidan» sett av 2,5 millioner i Sverige. Her til lands ble serien sendt på TV 2, og var også uhyre populær blant nordmenn. Foto: Anna-Karin Nilsson / NTB Vis mer

Videre melder Expressen om utagerende festing, og en alarmerende bruk av narkotika blant unge. Ifølge en undersøkelse fra Stockholms stad fra 2020 er narkotikabruken blant unge mennesker i Nacka kommune høyere enn gjennomsnittet i fylket.

Det uroer flere instanser, deriblant lokalpolitikere og politiet.

- Det er åpenbart veldig enkelt å få tilgang på narkotika her. Og det er ganske mange i Nacka som har penger. Det er også en faktor, sier blant andre Monica Brohede Tellström, som er leder av utdanningsnemnda i Nacka kommune, til avisa.

REGISTERERER ØKT BRUK: Nacka kommune er bekymret for det som rapporteres som en økende narkotikatrend blant unge. Dette bildet er ikke tatt i sammenheng med artikkelen. Illustrasjonsfoto: Alex Ljungdahl / Expressen
REGISTERERER ØKT BRUK: Nacka kommune er bekymret for det som rapporteres som en økende narkotikatrend blant unge. Dette bildet er ikke tatt i sammenheng med artikkelen. Illustrasjonsfoto: Alex Ljungdahl / Expressen Vis mer

- Begynte å gråte

Den skremmende trenden som nå brer seg blant de unge, kan skyldes et større presteringspress fra foreldre, mener en tidligere lærer ved Saltsjöbadens Samskola.

- Jeg har erfart at noen begynner å gråte når de ikke får A. Det er bare høye karakterer som gjelder. Min egen teori er at de derfor fester. Det er en måte for dem å koble av på, sier læreren, som ønsker å forbli anonym.

Overfor Børsen bekrefter ordfører i Nacka, Mats Gerdau (M), at han er godt kjent med problematikken.

- Det finnes mye narkotika i samfunnet, og i Nacka finnes det mer enn i resten av Stockholmsregionen, sier han til Børsen.

- Vi jobber intenst med å få endret den trenden, men også holdningen rundt narkotika. Det er virkelig ikke noen enkel jobb.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Får problemer

Ordføreren peker konkret på en festkultur blant unge folk i kommunen.

- Der det finnes mer penger generelt, så finnes det også mer penger å kjøpe narkotika for. Det er også en for avslappet holdning til bruk av narkotika, hvor mange tenker at man skal «prøve litt».

Han understreker at det i hovedsak ikke dreier seg om vedvarende tungt rusmisbruk.

- Men det er flere som skal teste det ut. Da er det også slik at en og annen får problemer med det, selv om vi ikke har et stort problem med daglig misbruk.

Gerdau sier at kommunen har et tett samarbeid mellom skolene, politiet og sosialtjenester.

- Vi forsøker å opplyse foreldre, gjør en større innsats for at problemene skal oppdages og jobber for at skolene skal være gode på å anmelde tilfeller til politiet eller sosialtjenestene, sier han og legger til:

- Det finnes nok en ukultur hvor sakene ofte ikke anmeldes, fordi man ikke vil ødelegge for ungdommene. Men det tror jeg ikke er spesielt for dette området, men heller et problem i samfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer