- Kundene kan bli syke

Renholdet på burgersjappa var så dårlig at de ble nektet å servere mat av Mattilsynet. - Svært alvorlig brudd på mattryggheten.

SKITTENT: Mattilsynet mente at kundene kan bli syke som følge av mangelen på renhold på Wünderburger i Oslo. Foto: Mattilsynet
SKITTENT: Mattilsynet mente at kundene kan bli syke som følge av mangelen på renhold på Wünderburger i Oslo. Foto: Mattilsynet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mattilsynet vurderer at det er en stor sannsynlighet for at maten blir forurenset, og fortsatt drift kan gjøre at folk blir syke av maten. Dette skriver Mattilsynet i sin rapport, etter en uanmeldt kontroll på Wünderburger i Torggata i Oslo.

Burgerstedet måtte stenge på dagen, etter at en smilefjeskontroll avdekket det Mattilsynet beskriver som «alvorlige brudd» på renholdet.

Det var Avisa Oslo som først omtalte saken.

Kan bli syke

På smilefjeskontrollen den 16. desember var funnene i Wünderburgers lokaler så alvorlige at Mattilsynet mente bedriften ikke lenger kunne servere mat på en forsvarlig måte.

- Når lokalene og utstyret er skittent kan dette medføre direkte eller indirekte forurensing av maten. Dette kan føre til at kundene blir syke av maten.

- Mattilsynet vurderer regelbruddet som svært alvorlig for mattryggheten.

Wünderburger ble deretter bedt om å stenge lokalene, på døra utenfor ble det hengt opp et tilsynsresultat med surt fjes.

Svart fettbelegg og tjukke lag med støv

MATRESTER: Grønnsakskutteren på burgerstedet var full av gamle matrester. Foto: Mattilsynet
MATRESTER: Grønnsakskutteren på burgerstedet var full av gamle matrester. Foto: Mattilsynet Vis mer

I rapporten beskriver inspektørene fra Mattilsynet et gjennomgående mangelfullt renhold og flere mangler på utstyr.

Gamle matrester, inntørkede fettbelegg på produksjonsbenker og tjukke støvlag rundt berøringsoverflater er noen tingene som nevnes i rapporten.

Det blir også nevnt at både hovedoppvaskmaskinen og isbitmaskinen var defekt.

Ifølge rapporten har Wünderburger en avtale med et eksternt vaskefirma som skulle sørge for renholdet, men dette skal ikke ha blitt utført kvelden før, som følge av sykdom.

Måtte stenge umiddelbart

Mattilsynet vedtok et hastevedtak som følge av funnene og beordret burgersjappa til å stenge umiddelbart den 16. desember. De ble dermed nektet å servere mat før en grundig vask av lokalene og utstyret ble dokumentert.

- Driften kan ikke fortsette før lokalene er grundig rengjort. Derfor må dere stenge virksomheten og ikke håndtere mat inntil Mattilsynet har gitt tillatelse til dette.

- Var uheldige

Daglig leder på Wünderburger, Raja Isnan Iftikhar forteller at vaskefirmaet ikke dukket opp, dagen før kontrollen.

- Vi var uheldige ved at den daglige eksterne vaskehjelpen ikke dukket opp dagen før Mattilsynet kom på kontroll.

Videre forteller han at et annet vaskefirma ble hyrt inn etter vedtaket fra Mattilsynet og at Wünderburger har gjort endringer.

- Etter Mattilsynets anbefalinger hadde vi et møte med et vaskefirma om en grundig vask. Vi har laget en liste med forbedringspunkter som skal følges tett opp videre.

HASTEVEDTAK: Mattilsynet stengte burgerstedet på dagen, som følge av funnene. Foto: Mattilsynet
HASTEVEDTAK: Mattilsynet stengte burgerstedet på dagen, som følge av funnene. Foto: Mattilsynet Vis mer

20. desember opphevde Mattilsynet stengevedtaket etter de mottok dokumentasjon fra burgerstedets ledelse. Wünderburger fikk dermed åpne for matservering igjen, da med en strekmunn fra Mattilsynet.

Gjentatte brudd

Mattilsynet har gjentatte ganger kritisert Wünderburger for manglende renhold. Siden 2016 har de fått tre strekmunner og to sure fjes etter tilsyn. Samtlige ganger har restauranten gjenvunnet smilefjeset etter tiltak.

Wünderburger har fortsatt en tilsynsrapport fra Mattilsynet med strekmunn, per 9. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer