- Se her! Med noen enkle tastetrykk på telefonen kan jeg bestille øl til bensinstasjonen. Men jeg fortsatt ikke kjøpe det over disk. Det er temmelig baklengs, sier Iman Winkelman i organisasjonen Virke Servicehandel.
Winkelman peker på at både Meny og Kolonial leverer øl på bestilling. Du kan til og med få leveransen på en bensinstasjon. Samtidig har ikke en bensinstasjon anledning til å selge deg øl.

I forbindelse med at Stortinget nå skal behandle stortingsmeldingen om dagligvarebransjen mener Winkelman at det på tide å se på regelverket for hvordan ølsalget er regulert. Som leder for Virkes avdeling som organiserer 2500 bedrifter taler han blant andre kiosk- og kiosk- og bensinstasjonenes sak.
- Det er flere forhold som nå peker mot at vi trenger å oppdatere regelverket.
- Når vi ser hvordan leveringstjenestene fungerer, hvor man bestiller varer hjem på døra, inkludert øl, så utfordres reglene. For eksempel kan jeg nå bestille øl og få det levert på en bensinstasjon og plukke det opp der. Det er til og med slik at de ansatte på bensinstasjonen som tar seg av alderskontrollen.
- Hva forteller det deg?
- Det betyr at digitaliseringen i praksis har knust hele dette systemet. I teorien kunne vi satt opp en tjeneste hvor man bestille og betale på en iPad i bensinstasjonen - og bedt personalet hente øl på lageret.
En utdatert lov
Reglene som styrer hvor øl kan selges, reguleres i dag gjennom en lov fra 1989. Der heter det at det er forbudt for kiosker og bensinstasjoner å søke om salgsbevillinger.

Garanterer priskutt
- Det var kanskje fornuftig den gang, men nå er forskjellene mellom hva som er en kiosk, en bensinstasjon og en dagligvarebutikk svært glidende. Særlig i distriktene hvor en Kiwi-butikk gjerne kan ha en bensinpumpe, for eksempel.
- Slik det er i dag blir det helt parodisk. Og la meg tilføye: Det faktum at mange dagligvarebutikker tilbyr bensin, har ikke ført til mer berusa kjøring. I så fall ville vi ikke framsnakket denne saken.

Bryggerigiganter slår alarm
Winkelman er også bekymret for hvordan kiosker og bensinstasjoner kan tape i et marked som stadig blir mer digitalisert.
- Betyr ikke mer tilgjengelighet høyere alkoholkonsum?
- Vi har undersøkt også dette. Tall fra SSB og FHI viser faktisk at det nå er flere utsalgssteder for øl enn noensinne. Samtidig går konsumet av øl ned. Det betyr at denne argumenteringen ikke holder.
Senterpartiet: - Ikke relevant
- Man kan bestille øl bensinstasjon med en mobiltelefon – og ved hjelp av noen tastetrykk, så kommer bilen kjørende leverer en sixpack til deg. Tåler dagens regelverket tidas tann?

- I grisgrendte strøk er nok ikke øl via Foodora særlig relevant, sier Geir Pollestad og fortsetter:
- Vi har diskutert dette i partiet. Det er uansett ikke helt like rammevilkår for bensinstasjoner og butikker. Eksempel på dette er åpningstider og alkoholsalg. Åpningstidene er mer liberale for bensinstasjoner og regler for alkoholsalg mer restriktive.
- Senterpartiet ønsker av alkoholpolitiske grunner ikke å åpne for salg av alkohol på bensinstasjoner.
Høyre: - Ikke tatt stilling
- I programutkastet foreslår vi flere oppmykninger som vil gjøre hverdagen lettere for folk flest, blant annet lengre åpningstider på Vinmonopolet og for ølsalg i butikk, sier Linda Hofstad Helleland som er leder for Høyres programkomité.

Hun legger til at partiet ikke har tatt stilling denne problematikken:
- Forslaget om ølsalg på bensinstasjon har ikke programkomiteen har tatt stilling til.
Foodora: - Øker hver måned
- Siden vi startet å levere fra Gulating Ølutsalg i september ser vi at tilbudet med øl levert på døra er populært blant beboerne i Oslo og ordrene øker for hver måned, sier fungerende daglig leder i Foodora, Carl Randers.

- En eventyrlig vekst
- Det er gøy å se at det har blitt så godt tatt imot, og viser at etterspørselen for å få denne typen varer levert hjem absolutt er til stede. Vi leverer nå også fra Grünerløkka Brygghus og starter levering fra ytterligere en aktør i løpet av de neste ukene, noe som betyr at utvalget vil bli enda bedre, legger Randers til.