Oslofjorden:

Raser: - Direkte latterlig!

Miljøorganisasjonene reagerer sterkt på beløpet som regjeringen vil satse på Oslofjorden.

AKUTT: I statsbudsjettet som ble lagt fram tirsdag 12. oktober foreslår regjeringen å bruke ti millioner kroner på å forbedre miljøet i Oslofjorden. Naturvernforbundet mener summen bare er «symbolske småpenger». Video: fredrik Myhre /WWF. Reporter: Magnus Paus Vis mer
Publisert

I statsbudsjettet som legges fram på tirsdag foreslår regjeringen å bruke ti millioner på å forbedre miljøet i Oslofjorden.

- Kaffepenger! svarer Naturvernforbundet.

Regjeringen skriver at drøyt halvparten av midlene skal gå til å forbedre vannkvaliteten og naturmangfoldet. I tillegg ønsker de å gi bedre tilgang til strandsoner og opprette et nytt informasjonssenter:

- Regjeringen vil legge til rette for en ren, rik og tilgjengelig Oslofjord. Nå er miljøtilstanden i Oslofjorden svært alvorlig. Torsken er nesten borte, tareskogene forsvinner og ærfuglen dør. Derfor er det helt avgjørende å gjennomføre omfattende miljøtiltak for fjorden, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

SVÆRT ALVORLIG: Klima- og miljøvernmisiter Sveinung Rotevatn sier miljøtilstanden i Oslofjorden er «svært alvorlig» og legger ti millioner kroner på bordet i det nye statsbudsjettet. Foto: Annika Byrde / NTB
SVÆRT ALVORLIG: Klima- og miljøvernmisiter Sveinung Rotevatn sier miljøtilstanden i Oslofjorden er «svært alvorlig» og legger ti millioner kroner på bordet i det nye statsbudsjettet. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet om hva som skjedde med Oslofjorden.

Tidligere i år la regjeringen fram en tiltaksplan som skal gi et bedre miljø i og rundt Oslofjorden. De ti millionene er en oppfølging av denne planen.

- Latterlig!

Naturvernforbundet er svært skuffet over pengene til Oslofjorden som Rotevatn jubler over:

- Dette er ikke en satsing, men bare symbolske småpenger, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

- Her snakker vi om en kjempestor og verdifull fjord i full krise. Oslofjord-krisen omfatter enorme arealer med fjordvann, mye verdifullt biologisk mangfold, store strandsone-områder og en rekke svære vassdrag som fører med seg store mengder forurenset vann ut i fjorden, sier Håpnes.

KOMMER IKKE LANGT MED TI MILLIONER: Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet mener det ikke kan kalles en satsing når regjeringen vil bruke ti millioner kroner på Oslofjorden. Foto: Naturvernforbundet.
KOMMER IKKE LANGT MED TI MILLIONER: Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet mener det ikke kan kalles en satsing når regjeringen vil bruke ti millioner kroner på Oslofjorden. Foto: Naturvernforbundet. Vis mer

- Vi trenger tunge tiltak både mot landbruksforurensing og industri langs de store vassdragene som renner ut i Oslofjorden.

Håpnes mener det trengs akutte tiltak i Oslofjorden. Blant annet må restaurering av ødelagt fjordnatur og flere andre tiltak som forskingen har pekt på settes i sving. Han trekker fram ett eksempel:

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Til sammenlikning får bekjempelsen av den villaksdrepende arten Gyrodactylus salaris i elva Driva på Møre og Romsdal økning på 9 millioner. Det er vel og bra, men sett i forhold til kaffepengene som skal «redde Oslofjorden» så blir jo Oslofjordsatsingen til regjeringen direkte latterlig!

- Når forskningen til de grader roper varsku, må vi forvente at regjeringen gjør tiltak som svarer på utfordringene. Dette setter selvsagt ekstra store forventninger til Støres-regjeringens budsjetter, fortsetter han.

- Oslofjorden må reddes og her trengs det særdeles kraftige tiltakspakker på en rekke arealer og dette koster svært mye penger. Det vi ikke trenger er symbolske småpenger men en reell anerkjennelse av den faktiske krisen Oslofjorden faktisk står i, sier en opprørt Håpnes til Dagbladet.

- Trenger øyeblikkelig hjelp

- Det er flott å se at Solberg-regjeringen retter ekstra søkelys på Oslofjorden som virkelig trenger øyeblikkelig hjelp, men dessverre står ikke midlene i forhold til den alvorlige situasjonen fjorden befinner seg i, sier Fredrik Fredrik Myhre som er marinbiolog og fungerende leder for havarbeidet til WWF Verdens naturfond.

UTFORDRER STØRE&CO: Fredrik Myhre mener statsbudsjettet ikke gir mye håp om at Oslofjorden vil reddes. Foto: WWF
UTFORDRER STØRE&CO: Fredrik Myhre mener statsbudsjettet ikke gir mye håp om at Oslofjorden vil reddes. Foto: WWF Vis mer

- Oslofjorden sliter som aldri før. Dyreliv og viktige leveområder er mange steder sterkt redusert. Det haster med å legge om landbrukets påvirkning på fjorden gjennom avrenning og å dekke inn det betydelige etterslepet som finnes når det gjelder påvirkning fra avløp som ender i havet fra kommunene langs fjorden.

Myhre mener budsjettet som legges fram dessverre ikke er det klimabudsjettet vi trenger for å oppfylle Norges forpliktelser i Parisavtalen.

- Beløpet for å virkelig utgjøre en forskjell vil nok ligge betraktelig høyere enn de 10 millionene som er satt av inntil videre i neste års budsjett.

Også Myhre vil utfordre den kommende regjeringen:

- Her har Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum sjansen til virkelig utgjøre en forskjell ved å bevilge fjorden mer penger. Det er snakk om å legge om driftsformen for en rekke jordbrukskommuner som via elvesystemer har sin endestasjon i Oslofjorden. I tillegg vil kostnadene for å dekke inn etterslepet for avløpssystemer langs fjorden rask løpe av gårde med høye kostnader. Dette er alle kostnader de kommunene det gjelder vil trenge hjelp til å finansiere, sier Myhre.

Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer