0,2 gram veltet milliardanbud

Majonesblemme vippet anbud. Nå blir det omkamp om milliardkontrakten for matlevering til landets sykehus.

FOR TUNG: Kuvertpakken med majones ble vurdert å være 0,2 gram for tung. Foto: Orkla
FOR TUNG: Kuvertpakken med majones ble vurdert å være 0,2 gram for tung. Foto: Orkla Vis mer
Publisert

Kontrakten for levering av mat og drikke til norske sykehus har en estimert verdi på 570 millioner kroner i året.

I fjor kunngjorde Sykehusinnkjøp HF åpen anbudskonkurranse for to år med mulighet for to års forlengelse. Asko og Servicegrossistene meldte seg på i konkurransen.

Asko trakk i utgangspunktet det lengste strået med 0,0054 poengs margin på en skala som strekker seg til 10 poeng.

Nå blir det omkamp om grossistavtalen etter at Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) kom fram til at «tildelingskriteriet pris var uklart».

Et avvik på 0,2 gram i vekt på kuvertpakker med majones trekkes fram som et eksempel på den feilen som førte til at anbudet nå lyses ut på nytt.

- Helt urimelig

Salgsdirektør Frode Olsen i Servicegrossistene sier til Børsen at de klaget inn anbudsavgjørelsen til Kofa fordi de opplevde at spillereglene ikke ble fulgt.

- Det skal være forutsigbarhet. Det var det ikke her, og derfor klaget vi inn avgjørelsen. Vi er selvfølgelig glad for å få en ny mulighet til å vinne kontrakten. Avtalen med Sykehusinnkjøp er en stor avtale for oss, sier Olsen.

I utlysningen av anbudet brukte Sykehusinnkjøp nemlig angivelsen «ca» for pakkestørrelser og vekt - uten at dette ble spesifisert nærmere. Først etter at anbudet var levert og tilbudene åpnet, ble «ca» spesifisert til pluss/minus 15 prosent.

Dette ble utslagsgivende da Servicegrossistene tilbød Idun-pakker à 14 gram, mens Asko tilbød Mills-pakker på 12 gram. Noe som førte til at Idun-pakkene overskred grensen på 15 prosent avvik med 0,2 gram.

- Dette er et eksempel på helt urimelige krav, sier Bjørn Garder, daglig leder i Servicegrossisten Øst til Drammens Tidende, som først omtalte saken.

Begrensede marginer

- Marginene for å være innenfor eller utenfor var så begrenset at konkurransegrunnlaget ikke var tilstrekkelig, sier administrerende direktør Jan van der Burg i Servicegrossistene til Børsen.

- Vi er glade for at Sykehusinnkjøp i dag har gitt oss beskjed om at de tar Kofas vurdering til følge og lyser ut denne delen av anbudet på nytt, tilføyer han.

Harald I. Johnsen, divisjonsdirektør i divisjon nasjonale tjenester i Sykehusinnkjøp, bekrefter at delen av anbudet som gjelder grossistvarer er avlyst og at det blir ny runde.

- Sykehusinnkjøp tar Kofas avgjørelse til etterretning. Ny konkurranse for dette deltilbudet vil kunngjøres så snart som mulig, og det vil i forkant av kunngjøring også holdes markedsdialog med potensielle tilbydere, sier han i en e-post til Børsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer