100 millioner til å styrke norsk eksport

Regjeringens legger fram handlingsplan for eksport.

EKSPORT: I regjeringens handlingsplan for eksport kommer det fram at regjeringen vil sette av 100 millioner kroner til strategiske eksportsatsinger. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Næringsminister Iselin Nybø og utenriksminister Ine Eriksen Søreide la i dag fram regjeringens handlingsplan for eksport.

Her kommer det fram at regjeringen vil sette av 100 millioner kroner til strategiske eksportsatsinger, og jobbe tettere med næringslivet gjennom etableringen av «Business Norway».

- Eksportbedriftene skaper arbeidsplasser og verdiskaping i Norge. Nå er de inne i en krevende periode, og vi vil gjøre det vi kan for at de kan fortsette med dette under og etter koronakrisen, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding fra regjeringen.

- Vi foreslår å bevilge 75 millioner kroner til en strategisk satsing på eksport, gjennom Business Norway, sier Nybø.

Oppnevner ekspertpanel

Videre foreslås det å styrke klyngeprogrammet med 20 millioner kroner, samt styrke arbeidet med å fremme kultureksport med 5 millioner kroner.

- God og forutsigbar markedsadgang ligger til grunn for alt vi ønsker å få til på eksportområdet. Vi er avhengige av et velfungerende internasjonalt handelsregelverk gjennom WTO, og tilgang til det europeiske markedet gjennom EØS-avtalen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Det vil oppnevnes et midlertidig eksportpanel bestående av næringslivsrepresentanter som skal å gi råd og innspill til arbeidet med Business Norway. Utgangspunktet er «å samle kompetanse fra relevante aktører og skape et tettere samarbeid mellom de offentlige virkemiddelaktørene og næringslivet», heter det i pressemeldingen.

Nybø leder utvalget

- Det er næringslivet som kan eksport, vi politikere kan bistå med virkemidler, sier Nybø til Børsen.

Hun skal lede ekspertpanelet der hun får med seg ti personer fra norsk næringsliv. Tirsdag formiddag er følgende navn klare:

  • Remi Eriksen, konsernsjef i DNV-GL
  • Bård Benum, daglig leder i Vitalthings
  • Jan Christian Vestre, sjef og grunder i Vestre
  • Lars Kristian Larsen, sjef og grunder i Larsen puslespillfabrikk
  • Gunnar Greve, daglig leder og partner i Mer Management
  • Irene Rummelhoff, konserndirektør i Equinor

- Flere bein å stå på

Det er krevende tider for mange eksportbedrifter, og regjeringen vil at flere konkurransedyktige næringer skal selge varer og tjenester ut i verden, heter det i en pressemeling fra nærings-og fiskeridepartementet.

- Vi må ha en strategisk satsing på eksport som sikrer flere bein å stå på, over hele landet. Derfor legger vi nå frem en eksporthandlingsplan, sier Nybø.

NY PLAN: Næringsminister Iselin Nybø (V) og utenriksminister
Ine Eriksen Søreide (H) legger fram eksporthandlingsplanen hos Nordox i Østensjøveien i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB
NY PLAN: Næringsminister Iselin Nybø (V) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) legger fram eksporthandlingsplanen hos Nordox i Østensjøveien i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide legger til følgende:

- Hele verdikjeder i Norge og globalt rammes av den store nedgangen i verdenshandelen. Utenrikstjenestens apparat ute i verden har som en av sine viktigste oppgaver å hjelpe norske bedrifter.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer