110 milliarder kroner forsvant

Investorene på Oslo Børs ble for alvor smittet av virusfrykt mandag.

VIRUS-FRYKT: Den samlede verdien av aksjene på Oslo Børs stupte med svimlende 110 milliarder kroner mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIRUS-FRYKT: Den samlede verdien av aksjene på Oslo Børs stupte med svimlende 110 milliarder kroner mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den samlede verdien av aksjene notert på Oslo Børs stupte med 110 milliarder kroner den første handledagen etter helgens nyheter om at coronaviruset for alvor har inntatt Europa.

Børsene over hele verden fikk seg en knekk på ukas første handledag, og ekspertene aner ikke hvor det vil stoppe.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 2 prosent etter få minutters handel. Nedgangen bare fortsatte og ved stengetid endte hovedindeksen under 900 poeng etter et fall på 4,09 prosent.

- Ser vi på verdien av samtlige aksjer notert på Oslo Børs, er dagens verdifall om lag 110 milliarder kroner, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs til Børsen.

Siden nyttår er det samlede verdifallet på Oslo Børs 125 milliarder kroner.

Målt i prosent er mandagens ras på Oslo Børs det største siden desember for to år siden. Målt i poeng er fallet det største noensinne, ifølge E24.

Globalt aksjefall

Børsene i London, Frankfurt, Paris, Madrid hadde tilsvarende røde tall mandag - og da markedene i USA åpnet mandag ettermiddag norsk tid pekte utviklingen også der ned 3-4 prosent.

Bakgrunnen er meldinger om et økende antall smittede og døde i flere land.

I Europa handler det først og fremst om Italia - der antall døde som følge av sykdommen har økt fra tre personer til seks personer. Det siste dødsfallet ble bekreftet like før klokka 15.00 mandag ettermiddag.

Over 230 personer er nå smittet i landet, ifølge nyhetsbyrået RAI.

Totalt er 78 811 mennesker smittet globalt. Over 77 000 av disse i Kina, som har 2445 dødsfall til nå. Helsemyndigheter mener at viruset oppsto i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina og spredte seg derfra.

Høyt nivå

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DnB Markets sier til Børsen at det er umulig å gi noen nye prognoser for utviklingen av verdensøkonomien og norsk økonomi slik bildet er i øyeblikket.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

- Bekymringen for coronaviruset har vi jo hatt en måneds tid. Det som skaper ny frykt nå, er en såpass høy forekomst i Europa, nærmere bestemt Italia. Det skaper ny usikkerhet, både om omfanget i tid, geografisk og dødelighet. I tillegg kommer dette på et tidspunkt da global økonomi allerede var på en skjør plass, sier Haugland.

Hun legger til at verdens aksjemarkeder har hatt en solid utvikling det siste året.

- 110 milliarder kroner er borte på Oslo Børs på en dag. Det er veldig mye penger?

- Ja, og det må også sies at det er store verdier i utgangspunktet. Det har vært en lang periode med ganske sterk oppgang. Når markedene over tid har vært høyt priset, er man også mer sårbar for en korreksjon.

- Hvor vil dette ende?

- Vi synes det er for tidlig å gå ut med nye prognoser etter de vi kom med for en måned siden, fordi vi vet så lite om de avgjørende faktorene som handler om omfanget av virus-spredningen. Men det er åpenbart at dette skaper lavere vekst enn det vi så for oss. Spesielt i Kina, men også i andre land er det utsikter til lavere vekst nå.

Bredt fall

Oljeprisen var også i fritt fall mandag. Et fat ble omsatt for 55,72 dollar, noe som er et bratt fall på 4,67 prosent.

Det rammet børslokomotivet Equinor, som endte ned 5,18 prosent etter en svært tung dag på Oslo Børs.

Også andre børs-tungvektere som DNB, Telenor, Mowi, Yara International, Norsk Hydro og Aker BP hadde røde tall mellom 2,2 og 6,3 prosent.

Av de mest omsatte aksjene mandag gikk det hardest ut over NEL. Hydrogenselskapets aksje stupte med 14,2 prosent mandag.

Norwegian ble også en av dagens store tapere med 14,6 prosent fall.

Samtlige indekser lyste i rødt ved stengetid: Shipping minus 6,7 prosent, energisektoren minus 5,66 prosent og sjømat ned 3,89 prosent.

Pandemifrykt

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea påpeker at smitteomfanget av coronaviruset allerede er større enn tidligere utbrudd som sars og mers.

TILTAK: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier markedene frykter pandemi.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TILTAK: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier markedene frykter pandemi. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Tilbakeslaget i Kina og fotavtrykket på global vekst vil bli betydelig. Nå som viruset sprer seg og myndighetene i både Italia, Sør-Korea og Iran har iverksatt tiltak, er frykten todelt: Dels at oppbremsingen av global vekst blir kraftigere enn tidligere antatt. Men enda verre; en frykt for at andre lands tiltak ikke vil være like effektive og at viruset utvikler seg til en global pandemi, sier Bruce.

Han ser likevel et mulig lyspunkt:

- Erfaringene fra Kina tilsier imidlertid at spredningen lar seg kontrollere og vekstfremmende mottiltak vil bli iverksatt. Dersom man får kontroll på spredningen, vil lavere renter igjen stimulere både økonomisk aktivitet og aksjemarkeder, lyder dagens analyse fra Erik Bruce.

Dyrere utenlandsferie

Sjeføkonom Haugland sier at aksjefallet kan være dårlige nyheter også for folk flest - ikke bare for investorene.

- Aktørene på børsene tar nok litt ulike valg. Noen går til trygge havner som gull, som har stigende priser, eller til rentemarkeder. Andre ser en oppkjøpsmulighet, atter andre har lang horisont og blir værende. Men når det går dårligere i økonomien internasjonalt, treffer det også norske bedrifter som eksporterer til utlandet, som opplever svekket etterspørsel. Det kan være dårlig nytt for norske husholdninger, sier hun.

- Så opplever vi en ny svekkelse av kronekursen, som igjen kan bety dyrere utenlandsferie, legger Haugland til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer