1,3 millioner amerikanere søkte om ledighetstrygd

USA har nå sett dystre rekordtall 15 uker på rad.

GJENÅPNER: Store deler av USA er godt i gang med gjenåpningen, som her i Disney Springs i Florida. (AP Photo/John Raoux, File)
GJENÅPNER: Store deler av USA er godt i gang med gjenåpningen, som her i Disney Springs i Florida. (AP Photo/John Raoux, File) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ytterligere 1,31 millioner amerikanere søkte for første gang om ledighetstrygd forrige uke. Dermed har USA opplevd utrolige 15 uker på rad hvor dette tallet ligger over én million.

Tallene kommer mens antallet oppsigelser i USA fortsetter å ligge på et historisk høyt nivå, mens landet nå står midt i en ny smittebølge.

Bedre enn fryktet

Tallet på nye ledige har uke etter uke overrasket ved å være høyere enn ekspertene forutså. Det er ikke tilfellet denne gangen. En spørreundersøkelse gjennomført blant økonomer på vegne av Dow Jones, viste at de forventet at uketallet skulle være på 1,39 millioner - altså marginalt høyere.

- Det er en følelse av at dette kan komme til å vare lenger enn vi hadde håpet på, forventet og planlagt for. Folk begynner å bli nervøse igjen, bedriftsledere og forbrukerne begynner å blir bekymra igjen, sa Raphael Bostic, administrerende direktør i Federal Reserve Bank of Atlanta, i et nettmøte tirsdag ifølge NBC News.

Tallet på ledige i USA er nå det høyeste siden den store depresjonen på 1930-tallet. Rundt 50 millioner amerikanere har mistet jobben midlertidig eller permanent under coronapandemien.

SKRYTER: President Donald Trump skryter over hvordan administrasjonen hans så langt har løst den økonomiske krisen som følge av coronapandemien. Video: AP Vis mer

Selv om tallene har fallt jevnt og trutt, og de ferske tallene er langt lavere enn skrekktallene USA har sett de siste månedene, er de stadig skyhøyt over den gamle rekorden som ble satt før coronakrisa lammet store deler av verdensøkonomien.

- En lang vei

Den forrige rekorden var fra 1982, og da kom det 695 000 søknader om arbeidsledighetspenger i løpet av ei uke.

- Vi har fortsatt en lang vei foran oss, sier Liz Ann Sonders, sjefstrateg ved Charles Schwab, ifølge NBC News.

Hun legger til:

- Dette er definitivt oppløftende tall, men veien framover kommer til å være lang og humpete.

I tida før coronaviruset rammet USA lå ukentlige nye arbeidsledige på rundt 200 000, noe som vitnet om et sterkt amerikansk arbeidsmarked, ifølge CNN.

Arbeidsledigheten var før krisa nede i 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer