14 nye spørsmål til Erna

Erna Solberg får oversendt 14 nye spørsmål fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Også Ola Borten Moe og Anette Trettebergstuen blir bedt om å gi skriftlige svar som sine habilitetssaker.

MØTTES I DAG: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité møttes i dag for å enes om veien videre i de mange habilitetssakene de har på bordet. Foto: Javad Parsa / NTB
MØTTES I DAG: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité møttes i dag for å enes om veien videre i de mange habilitetssakene de har på bordet. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Både Borten Moe og Trettebergstuen har gått av fra sine statsrådsposter, og har ikke redegjort for komiteen foreløpig. De vil bli bedt om å svare komiteen. I tillegg får Erna Solberg, utenriksminister Anniken Huitfeldt og utdanningminister Tonje Brenna nye spørsmål i saken.

- Det kommer 14 nye spørsmål fra komiteen til Erna Solberg, sier komitemedlem Frode Jacobsen til Dagbladet.

Spørsmålene går blant annet på hvorfor ikke Erna Solberg var mer på vakt om selskapene der hun visste at Sindre Finnes hadde aksjer.

- Vi har videre spørsmål til Erna Solberg særlig knyttet til hva hun gjorde og ikke gjorde for å kontrollere egen habilitet. Det er vanskelig å forstå at hun ikke ba om å bli informert om endringer i aksjeporteføljen til Sindre Finnes når hun var klar over at han handlet aksjer. På det punktet slår forklaringen hennes sprekker, sier Audun Lysbakken.

- Hun har selv skrevet i redegjørelsen at hun burde kontrollert og sjekket bedre. Selv om hun er blitt lurt, vet hun nok om aksjehandling til at det framstår underlig at hun ikke ba om å bli løpende orientert.

Veddemål

Også Finnes shorthandling - der han har veddet på at børsen skal falle, vil komiteen at Erna Solberg skal svare nærmere på.

- Vi stiller spørsmål om det nå og det er relevant siden det er kommet fram at det ble investert i instrumenter som var veddemål på hvordan norsk økonomi skulle utvikle seg. Derfor spør komiteen om det er tenkbart at Solberg kan ha vært inhabil i den type beslutninger, sier Lysbakken.

Lan Marie Berg (MDG) sa tidligere i dag til Dagbladet at hun mener Høyre bør ta initiativ til en ekstern gransking av hele habilitetskomplekset.

- Det er utfordrende at Norges statsminister har vært inhabil og det gjør at saken er svært omfattende. Derfor ønsker MDG at Høyre bør bidra med en ekstern gransking, sier Berg til Dagbladet.

Ferdig til jul

Høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen, der det altså blir tjukt av ministre og eks-ministre, blir 7. november

- Jeg tror det kommer til å bli en grundig høring der vi kan få enda flere aspekter fram i lyset før vi skal konkludere i disse sakene forhåpentligvis før jul, sier saksordfører Grunde Almeland til Dagbladet.

-Høringen vil bli todelt. Den første delen vil handle om enkeltstatsråders habilitetsbrudd, den andre delen vil handle generelt om regjeringsapparatets håndtering av habilitetsregelverket. Jonas Gahr Støre vil kun bli invitert til siste del, Erna Solberg vil som eneste person bli invitert til begge delene, sier Almeland.

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H) sier at han er svært fornøyd med hvordan komiteen samarbeider.

- Komiteen står samlet. Kvaliteten på vårt arbeid vil påvirke folks tillit fremover, og det har en stor verdi at vi står samlet i arbeidet, sier Frølich.

- Så det er ingen tegn til partipolitikk internt i komiteen?

- Nei, dette handler ikke om å angripe sine politiske motstandere eller å ta sine i forsvar. På den måten tror jeg vi får tillit i folket også, sier Frølich.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer