UD med tall om Russland-frys

140 mill. frosset fra Putin-venner

Siden Russland-sanksjonene ble innført, har norske finansinstitusjoner frosset 140 millioner kroner. Oljeselskapet Rosneft, ledet av Putin-vennen Igor Setsjin, er blant de berørte.

MELDING TIL PUTIN: Ukrainske styrker har publisert en propagandavideo, hvor de hinter om den kommende motoffensiven. Video: DefenceU / Twitter. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdier for 140 millioner kroner har per april i år blitt frosset i Norge, som følge av sanksjoner etter Russlands invasjon av Ukraina.

Det opplyser Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

«UD har pr. 3. april 2023 mottatt i underkant av 80 meldinger om frys fra finansinstitusjoner, med en samlet verdi på omtrent 140 millioner kroner», skriver pressetalsperson Guri Solberg til Dagbladet.

Hun skriver at det dreier seg om transaksjoner til listeførte (sanksjonerte) banker, og dessuten kontoer og transaksjoner til listeførte personer, eller selskaper kontrollert av en listeført.

Putin-venner

«Det gjelder blant annet selskaper som driver innen transport, gjødsel, stål og energi», skriver Solberg.

Hun opplyser at visse midler i etterkant har blitt frigitt, i tråd med de aktuelle forskriftene, som også omfatter Russlands naboland Belarus, styrt av den svært Putin-vennlige diktatoren Aleksandr Lukasjenko.

Blant de berørte av sanksjonene er det statskontrollerte oljeselskapet Rosneft, ledet av Putin-vennen Igor Setsjin.

Slik Dagbladet har skrevet, er et norsk selskap i Rosneft-konsernet under tvangsoppløsning, fordi ingen revisor hittil har sagt seg villig å påta seg revisoroppdraget. Selskapet eier 18 tankskip, som leies ut i Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.