1500 milliarder forsvant

Kjempefall i bitcoin-verdien.

KORREKSJON: Bitcoin-prisen har steget voldsomt den siste måneden, men mandag kom en kraftig korreksjon. Foto: REUTERS / Dado Ruvic / NTB
KORREKSJON: Bitcoin-prisen har steget voldsomt den siste måneden, men mandag kom en kraftig korreksjon. Foto: REUTERS / Dado Ruvic / NTB Vis mer
Publisert

Kryptovalutamarkedet, og særlig bitcoin, har opplevd en voldsom oppgang den siste tiden.

Før helga steg bitcoin til nye rekordverdier, og verdien på en bitcoin fosset forbi 40 000 dollar for første gang i historien.

Kraftig fall

Men foreløpig er det også en egenskap ved kryptovalutaen at den er ustabil, og mandag kommen en brutal korreksjon.

Bitcoin falt over 11 prosent til 35 800 dollar. Ether, den nest største kryptovalutaen, falt også hele 15 prosent, ned til 1126 dollar.

Verdien av hele kryptomarkedet har dermed falt fra i overkant av 1100 milliarder dollar, til 959 milliarder dollar. Ifølge CNBC skal hele kryptomarkedet ha krympet med 170 milliard dollar, eller nesten 1500 milliarder norske kroner på 24 timer.

- Korreksjonen vi så var forventet ettersom vi mener at bitcoins prisvekst fra under 20 000 til 40 000 i de foregående fire ukene, ville føre til salgspress, sier Simon Chen, sjef for investering og handel i kryptofirmaet Babel Finance.

Ifølge ham kan det at prisen bikket over 40 000 ha utløst salgslyst blant investorer som ville innkassere gevinst.

Advarsler

At korreksjonen er forventet, har Chen rett i. I desember advarte flere eksperter om at prisen kunne rase nedover igjen ganske raskt.

«Selv om vi er glad for å se en økende interesse i krypto, så er det viktig å påpeke at dette ikke bare er ei tid med store volumer, men også prisusikkerhet», skrev Brian Armstrong, administrerende direktør for Coinbase, USAs største selskap for veksling av kryptovaluta.

«Vi kan ikke understreke nok hvor viktig det er å forstå at det å investere i krypto ikke kommer uten risiko», skriver Armstrong.

Anthony Scaramucci, mannen som var kommunikasjonssjef i Det hvite hus i ti svært stormfulle dager juli 2017, er grunnlegger av selskapet Skybridge Capital, som har store verdier investert i bitcoin.

Han advarte også om potensielt store svingninger.

- Det er tid for en korreksjon, og disse korreksjonene kan være voldsomme, sa Scaramucci, som advarte om at bitcoin plutselig kan stupe så mye som 20 til 50 prosent.

- Du må være veldig forsiktig.

Kraftig vekst

På tross av den kraftige korreksjonen har likevel bitcoin-verdien steget siden nyttår. Ved nyttårsskiftet var en bitcoin verdt 29 111 dollar.

Med det hadde kryptovalutaen lagt bak seg en formidabel vekst i 2020, riktignok ikke helt uten dramatikk.

Da 2019 ble til 2020 var bitcoin-verdien 7179 dollar, før det kom en voldsom korreksjon da coronaviruset for alvor lammet de vestlige delene av verden.

Bunnivået var helt nede på 3800 dollar, men siden da har verdien tidoblet seg, og mer enn det. Verdien skjøt for alvor i været i midten av desember, da den var i underkant av 18 000 dollar, og endte på 29 111 dollar ved årsskiftet

Verdiøkningen kommer i stor grad som følge av at store amerikanske investorer nå har beveget seg inn på markedet.

- De institusjonelle investorene er så store at når de flytter en til fem prosent av verdiene, så må markedsverdien samlet sett opp. Det vi ser nå er i realiteten at det er utsolgt, fortalte Torbjørn Bull Jenssen, daglig leder i Arcane Crypto, til Børsen før helga.

- Vil erstatte gull

Bitcoin ble lansert tidlig i 2009 av pseudonymet Satoshi Nakamoto. Datakodene innebærer at det totale tilbudet av Bitcoin vil være begrenset. Det vil bare bli laget 21 millioner enheter, som blir distribuert i små doser hver dag til noen datamaskiner som opprettholder valutaens infrastruktur.

Per dags dato er det 18,5 millioner bitcoins.

Den voldsomme veksten den siste tida, har fått flere til å mene at bitcoin vil erstatte gull.

- Vår teori er at Bitcoin er gull 2.0, og at det vil erstatte gull. Og dersom det skal gjøre det, må det ha en markedsverdi på 9 billioner dollar (om lag 79,2 billioner kroner). Så vi tror Bitcoin kan nå en pris en dag på 500 000 dollar (om lag 4,4 millioner kroner). Så med en verdi på 18 000 dollar er det en situasjon hvor du enten bør holde på de du har, eller kjøpe mer, fordi vi tror verdien kan øke 25 ganger herfra, sa Tyler Winklevoss, en av grunnleggerne av kryptobørsen Gemini til podkasten Squawk Box i slutten av november, ifølge CNBC.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer