16 milliarder til «priskrisepakke»

I sitt alternative budsjett vil Rødt omfordele kraftig for å avhjelpe både dem som har minst og folk flest. - Skal dette ha noen effekt for folk, så må pakka være i denne størrelsesordenen, sier nestlederen.

VIL HA PRISKRISEPAKKE: I sitt alternative budsjett vil Rødt bruke drøye 16 milliarder på en priskrisepakke. Regninga skal blant andre matbaronene ta. Foto: Amanda Giske / Dagbladet
VIL HA PRISKRISEPAKKE: I sitt alternative budsjett vil Rødt bruke drøye 16 milliarder på en priskrisepakke. Regninga skal blant andre matbaronene ta. Foto: Amanda Giske / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Alarmen må gå av nå! Krisa er dypt til stede rundt kjøkkenbordene i de ganske hjem og regjeringen har ikke innsett det, for de gjør ikke nok for å hjelpe folk.

Det sier nestleder og finanspolitisk talsperson i Rødt, Marie Sneve Martinussen, til Dagbladet Børsen.

Onsdag legger Rødt fram sitt alternative budsjett.

Her vil de blant annet foreslå en priskrisepakke på drøye 16 milliarder kroner for å bøte på de høye prisene som nå rammer mange nordmenn hardt.

Den milliardpakka burde fordeles på dem som har aller minst, men også avhjelpe på regningsbunken for de aller fleste av oss, mener partiet.

Vil øke og kutte

I priskrisepakka foreslår Rødt å bruke over 7, 2 milliarder kroner til å øke inntekten til dem med lavest inntekt: De som er utenfor arbeidslivet på ulike vis; som trygdemottakere, sosialhjelpsmottakere og minstepensjonister, men også ved å øke barnetrygden og studiestøtten.

Til alle disse ønsker Rødt en økning på hele 12 000 kroner per person neste år.

- Alle som får aller minst i dag, får mer å rutte med i dette forslaget. Men vi foreslår også å øke barnetrygden, og det gjelder svært mange. Når prisen på det barn trenger blir stadig høyere, så blir barnetrygden mindre verdt. Det må vi gjøre noe med, sier Martinussen.

I tillegg vil Rødt kutte i regningsbunken til folk flest med hele 8,8 milliarder kroner.

Det vil de gjøre ved å innføre første trinn i en tannhelsereform, kutte i billettpriser for kollektivtransporten, fase inn gratis barnehage - i første omgang for femåringer, samt kutte i egenandelen på helsetjenester.

De vil også redusere moms på blant annet reparasjoner og norskprodusert frukt og grønt.

- Vi kutter i regningsbunken til nesten alle i Norge. Dem som må gå til tannlegen, dem som må benytte kollektivtransport, og til dem som må gå ofte til legen.

KRAFTIG OMFORDELING: En krisepakke som Rødt foreslår er nødvendig for at det skal ha noen effekt på folks økonomi, mener nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Amanda Giske / Dagbladet
KRAFTIG OMFORDELING: En krisepakke som Rødt foreslår er nødvendig for at det skal ha noen effekt på folks økonomi, mener nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Amanda Giske / Dagbladet Vis mer

De rikeste skal betale

Og regninga? Ja, den skal de rikeste ta.

- Detaljene kommer i det helhetlige skatteopplegget vi legger fram på onsdag, men svaret er naturligvis omfordeling. Det er sånn vi kan foreslå store krisegrep for folk flest uten å øke oljepengebruken og legge press på renta. For det gjør vi ikke i vårt alternative budsjett, og det trenger vi heller ikke når det går så utrolig godt på toppen av Norge, sier Martinussen.

Uten å ville avsløre detaljene rundt hvilke rikinger som ville måtte stått for mesteparten av denne priskrisepakka dersom det var Rødt som satt med statsbudsjettet, kan Martinussen love at det vil være gjenkjennelig skattepolitikk fra Rødt.

- Her vil vi foreslå at de som har høy inntekt, store formuer eller kapital, som tar ut aksjeutbytte eller være seg selskaper med store overskudd, bidrar mer.

Hun mener mange har økt sine profittmarginer kraftig, både gjennom coronakrisa, men også nå gjennom prisøkninga. Blant disse er matbaronene, hevder Martinussen.

Hun omtaler det som «absurd» at vi nå har en Ap-regjering som har økt formuesskatten, men likevel har vi aldri har hatt flere milliardærer enn nå.

- Vi har hatt mange tiår med økende forskjeller, men dette har eksplodert de siste tre åra. Det er 37 flere milliardærer nå enn i fjor. Det er fordi de formuene er så store allerede. Det er rekord både på selskapsoverskudd og utbytte, så det går så det griner på toppen av norsk økonomi.

- Verre enn man forestiller seg

En radikal omfordeling som Rødt nå foreslår, er helt nødvendig i den krisen vi står i, understreker Martinussen.

- For folk med god råd, så er det irriterende at ting blir dyrere. Men for folk som har helt vanlig økonomi, eller dårlig, så er det krisemøter om kvelden når ungene har lagt seg for å finne ut av hvordan neste dag skal gå opp, sier Martinussen.

Hun mener skattelette ikke er tilstrekkelig for dem som har aller minst å rutte med, ettersom mange av disse i utgangspunktet betaler lite skatt.

Det disse trenger er en økt inntekt.

- Hver gang vi får nye tall fra SSB, Frelsesarmeen eller Kirkens Bymisjon, så er det mye verre enn man kunne forestille seg. Det er nå over 200 000 familier i Norge der de voksne har hoppet over et måltid for å sikre at de har nok til ungene, sier Martinussen og fortsetter:

- Det tror jeg at sånne som meg, som er rundt 36 år, trodde at vi ikke hadde i Norge. Det trodde jeg vi hadde lagt bak oss i Norge for over 100 år siden. Og den krisa ser jeg ikke noe svar på fra regjeringen. Og skal dette ha noen effekt for folk, så må priskrisepakka være i denne størrelsesordenen, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer