17-åring «cyberkidnappet»: - Urovekkende trend

Den 17 år gamle utvekslingsstudenten Kai Zhuang ble funnet kald og redd i et telt i Utah i USA. Nå advarer politiet mot ny trend.

FUNNET: Kai Zhuang ble funnet i et telt i et skogsområde rundt fire mil fra hjemmet til vertsfamilien. Foto: Riverdale Police Department / AFP / NTB
FUNNET: Kai Zhuang ble funnet i et telt i et skogsområde rundt fire mil fra hjemmet til vertsfamilien. Foto: Riverdale Police Department / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den kinesiske utvekslingsstudenten Kai Zhuang (17) ble i romjula funnet i live i et skogsområde i Utah i USA, etter å ha blitt utsatt for en ny, men stadig mer utbredt trend: Cyberkidnapping.

Betalte løsepenger

Det lokale politiet i Riverdale fikk melding om en kidnapping på morgenen 28. desember. Da hadde Zhuangs kinesiske familie tatt kontakt med 17-åringens skole, og fortalt at de hadde fått bilder som indikerte at han hadde blitt bortført. Det ble også framsatt krav om løsepenger på 80 000 dollar, som familien betalte.

Da politiet kontaktet Zhuangs vertsfamilie i Riverdale, var de ikke klar over at han hadde forsvunnet.

«De fortalte at han var hjemme kvelden før, og at de hadde hørt ham på morgenkvisten 28. desember. Det var ikke noe som antydet at han hadde blitt tatt med makt», heter det i en pressemelding fra Riverdale-politiet.

«Urovekkende trend»

Politiet innledet et samarbeid med FBI, den amerikanske ambassaden i Kina og kinesiske tjenestepersoner i arbeidet med å lokalisere Kai. Som følge av dette samarbeidet fikk det lokale politiet informasjon om en «urovekkende kriminalitetstrend kalt 'cyberkidnapping'».

Utvekslingsstudenter har vært særlig utsatt for denne nye formen for kidnapping - og da spesielt kinesiske utvekslingsstudenter.

«Kidnapperne truer de unge utvekslingselevene og familiene deres, og krever løsepenger. De sier til ofrene at de skal isolere seg og de overvåker dem gjennom Facetime-samtaler eller Skype», skriver politiet.

Gjerningspersonene får så ofrene til å ta bilder av seg selv som får det til å se ut som de holdes fanget, og så sender de bildene til ofrenes familier.

«Ofrene etterkommer kravene av frykt for at deres familie kan bli skadet dersom de ikke gjør det. Cyberkidnapperne fortsetter å utpresse familien ved å skremme dem og sende bilder og lydopptak av offeret, noe som får familien til å tro at kidnapperne er sammen med og påfører offeret skade», skriver politiet.

Funnet i et telt i skogen

17 år gamle Kai Zhuang skal ha blitt manipulert og kontrollert av cyberkidnapperne over en viss tid.

Etter å ha analysert bankutskrifter, kjøp og telefondata, ble politiet overbevist om at 17-åringen isolerte seg i et telt fire mil nord for Riverdale - i et stort område nær byen Brigham City.

«På grunn av det kalde været på denne tida av året ble vi ekstra bekymret for at offeret kunne fryse i hjel i løpet av natta», skriver politiet.

Det var en lokal politimann som etter hvert fant utvekslingsstudenten alene i et telt i et avsidesliggende skogsområde.

«Han var lettet over å se politiet. Han hadde ingen varmekilde i teltet, bare et teppe, en sovepose, begrenset med forsyninger av mat og drikke og flere telefoner som antakeligvis ble brukt til å utføre cyberkidnappingen», heter det i politiets pressemelding.

FUNNET: Kai Zhuang ble funnet i et telt i et avsidesliggende skogsområde. Foto: Riverdale Police Department / AFP / NTB
FUNNET: Kai Zhuang ble funnet i et telt i et avsidesliggende skogsområde. Foto: Riverdale Police Department / AFP / NTB Vis mer

17-åringen ønsket å snakke med familien sin for å forsikre dem om at han var i trygghet, og ba også om å få en varm cheeseburger. Det fikk han.

Ber kinesere ta forholdsregler

I en uttalelse fra den kinesiske ambassaden i Washington heter det at Kai er «i god form», samtidig som de advarer kinesere i USA, og spesielt utvekslingsstudenter, skriver Washington Post. Ambassaden ber dem om å «øke bevisstheten rundt sin egen sikkerhet, ta nødvendige forholdsregler og være på vakt mot 'cyberkidnapping' og andre former for telekommunikasjon- og nettsvindel».

Den nye formen for kidnapping har blitt såpass utbredt de siste åra at FBI har publisert advarsler og råd på sine nettsider.

«Det er alltid en utpressingssvindel, der de lurer ofre til å betale løsepenger for å få løslatt en nærstående person de tror blir truet med vold eller død».

FBIs klare råd er:

«Ikke send penger!»