182 000 nordmenn er «dollarmillionærer»

Stadig flere nordmenn har verdier på mer enn én million dollar, ikke medregnet egen bolig. Ved årsskiftet var 182 000 nordmenn «dollarmillionærer».

ØKER: Antallet norske dollarmillionærer økte i 2019 til 182 000 personer. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
ØKER: Antallet norske dollarmillionærer økte i 2019 til 182 000 personer. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I Norge har antallet dollarmillionærer økt fra 174.000 i 2018, noe som tilsvarer en vekst på 4 prosent. Globalt var økningen nær 9 prosent, ifølge oversikten World Wealth Report, som konsulent- og teknologiselskapet Capgemini publiserer torsdag.

I rapporten defineres dollarmillionærer som personer som har verdier som tilsvarende mer enn én million dollar i investerbar formue, utover egen bolig.

INGEN ONKEL SKRUE: Forretningsmann og milliardær Olav Thon (96) delte ut 30 millioner i stipender til forskning fra Hotel Bristol i Oslo. Her sammen med sin kone Sissel Berdal Haga (79). Video: Marte Nyløkken Helseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Over Sverige

Norge er blant landene i Vesten med den kraftigste økningen i antall dollarmillionærer de siste årene og var i 2019 på 19. plass i oversikten, bak store land som Brasil (18. plass) og Russland (15. plass).

Til sammenligning kommer Sverige på 23. plass med 142.000 dollarmillionærer. Det er dermed nær 30 prosent flere dollarmillionærer i Norge enn hos «söta bror».

– World Wealth Report dokumenterer den sterke velstandsveksten vi har hatt i Norge. Andelen dollarmillionærer blant nordmenn er svært høy, sier rådgiver Ingrid Lehne i Capgemini.

SOLGT: Selv om tomta ble presentert som et «ferieparadis vel 30 minutter fra Oslo», er det ikke til å komme unna at bebyggelsen har sett langt bedre dager. Foto: Tor Lie. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Uro og usikkerhet

2019 var preget av internasjonale handelskriser og uro, men antallet dollarmillionærer økte likevel over store deler av verden. For første gang siden 2012 var veksten større i både Nord-Amerika og Europa enn i Asia.

Coronakrisen har imidlertid ført til stor økonomisk usikkerhet i år, både i Norge og globalt. Foreløpige tall viser at formuene til dollarmillionærene er redusert med 6 til 8 prosent som følge av pandemien, hvis man sammenligner tall fra desember 2019 med slutten av april i år.

Trillioner forsvant

Ifølge bransjeorganisasjonen for verdens børser, World Federation of Exchanges, forsvant over 18 trillioner dollar fra det globale finansmarkedet i februar og mars i år som følge av coronapandemien.

– Coronakrisen har konsekvenser også for det øvre økonomiske sjiktet av befolkningen, samtidig som vi ser en klar tendens til at denne gruppen er klare for grønnere og mer bærekraftige investeringer fremover, sier Lehne.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer