196 300 helt arbeidsledige: - Urovekkende

Det er nå registrert 196 300 helt arbeidsledige i Norge. - Det vil ta lang tid før vi er på samme nivå som før coronapandemien traff oss, sier Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

LEDIGHETEN ØKER: Ved utgangen av november var det registrert 196 300 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav, 9300 flere enn ved utgangen av oktober. Foto: Gorm Kallestad / NTB
LEDIGHETEN ØKER: Ved utgangen av november var det registrert 196 300 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav, 9300 flere enn ved utgangen av oktober. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet arbeidssøkere øker for første gang siden april, viser ferske tall fra Nav.

Ved utgangen av november var det registrert 196 300 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav, noe som utgjør 6,9 prosent av arbeidsstyrken. Dette er 9300 flere enn ved utgangen av oktober.

- Strengere smitteverntiltak treffer arbeidsmarkedet raskt. Antallet arbeidssøkere øker for første gang siden april, og ledigheten øker mest for de aller yngste. Det vil ta lang tid før vi er på samme nivå som før coronapandemien traff oss, og langtidsledigheten er nå på et urovekkende høyt nivå, sier Holte i en pressemelding.

Bruttoledigheten, som er summen av antall helt ledig og arbeidssøkere på tiltak, var på 124 000 personer, eller 4,4 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 72 300 personer registrert som delvis ledige.

Reiseliv, transport og serviceyrker

De ferske tallene fra Nav viser at 29 700 av de helt arbeidsledige er permitterte, mens det samme gjelder for 31 800 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 2,2 prosent av arbeidsstyrken. Antallet permitterte har dermed økt med 6800 siden oktober, og er hovedgrunnen til økningen i antallet arbeidssøkere den siste måneden, ifølge Nav.

Statistikken fører også følgelig til en kraftig økning i antallet nye arbeidssøkere den siste måneden. I november har 31 400 personer registrert seg som arbeidssøkere hos Nav, 13 300 flere enn i oktober.

8800 av de nye arbeidssøkerne, eller 28 prosent, har bakgrunn fra overnattings- og serveringsvirksomhet, som har blitt særlig hardt rammet av de strenge coronatiltakene til regjeringen.

Målt i antall personer er økningen størst innen reiseliv og transport, samt serviceyrker og annet arbeid, med henholdsvis 6300 og 1900 flere helt ledige enn i oktober, viser de ferske tallene fra Nav.

FORSIKTIG: Raymond Johansen (Ap) forlenget coronatiltakene i Oslo til 14. desember. Vis mer

Størst økning blant de under 25 år

Oppgangen i helt ledige var størst blant de under 25 år, og særlig blant kvinner i denne aldersgruppen. Antallet delvis ledige gikk opp for de under 30 år, mens det gikk ned blant de fra 30 år og over.

Ved utgangen av november var andelen helt ledige av arbeidsstyrken høyest blant de mellom 20 og 24 år med 5,4 prosent, og lavest blant de under 20 år med 2,0 prosent av arbeidsstyrken.

- Det er viktig å jobbe for å unngå langvarig utenforskap blant utsatte grupper, og da ikke minst blant unge voksne, sier Holte i en pressemelding.

- Gjør alt vi kan

Antallet delvis ledige har derimot gått ned den siste måneden, viser tallene. Det er nå 1300 færre delvis ledige enn ved utgangen av oktober, hovedsakelig som en følge av en nedgang i antallet delvis permitterte, skriver Nav.

- Norge har møtt den nye smittebølgen med strenge smitteverntiltak som arbeidsmarkedet er sterkt preget av. Vi gjør alt vi kan for å sikre arbeidsplassene og for å sørge for at pengene fra Nav kommer så raskt som mulig til de som trenger det. Jeg håper alle kan gå inn i jula og være trygge på at sikkerhetsnettet fungerer, sier Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) til Børsen.

Asheim oppfordrer alle som trenger det å bruke de ordningene som finnes.

- Nav er godt rustet til å ta imot flere dagpengesøknader og det er også mulig å søke om forskudd for dem som trenger at pengene kommer raskt inn på konto, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer