NHO-direktøren:

- 2021 blir mye verre enn mange tror

- Vi må stålsette oss, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

KRISE: Ferske tall gjør at NHO slår ny alarm. Krisepakkene må forlenges etter 1. mars, understreker NHO-direktøren. Foto: Jil Yngland / NTB
KRISE: Ferske tall gjør at NHO slår ny alarm. Krisepakkene må forlenges etter 1. mars, understreker NHO-direktøren. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er kjempeille. Uansett hvor vi snur oss, så er det dårlig nytt. Og det er ekstra dårlig for Oslo.

Almlid har nettopp kikket gjennom årets siste undersøkelse blant NHOs medlemsbedrifter. 3000 bedrifter har svart. Svært få har lyspunkter å melde.

- Dette er deprimerende tall, oppsummerer NHO-toppsjefen.

Må forlenges

Almlid ber innstendig regjeringen om å framskynde behandlingen av nye coronatiltak.

- Jeg vil være veldig tydelig på dette: Vi må erkjenne at krisepakkene og kompensasjonsordningene ikke kan stoppe ved 1. mars. Dette skal behandles i januar, men vi er tydelige og sier dette allerede nå. Så må vi også være veldig åpne, og raskt diskutere videreføring av permitteringsordningen ut over 52 uker, sier Almlid til Børsen.

Egentlig hadde NHOs mektige toppsjef selv tenkt til å vente til januar med å oppsummere behovet for forlengede og nye krisetiltak. Den ferske medlemsundersøkelsen snur opp ned på de planene.

- Dette er en helt ekstraordinær situasjon. Vi vet at det kommer til å bli bedre i 2021, men det blir ikke bedre allerede fra mars. Dette er nye og veldig tydelige signaler fra oss, framholder han.

Oslo sliter tungt

Særlig er det tilbakemeldingene fra næringslivet i Oslo som skremmer Almlid til allerede nå å be om forlengede krisepakker og en ytterligere utvidelse av permitteringsordningene.

Hovedstaden peker seg i negativ retning på alle punkter i NHO-undersøkelsen:

  • På landsbasis sier 17 prosent av bedriftene at de planlegger oppsigelser som følge av corona. I Oslo sier tre av ti det samme.
  • En av seks bedrifter (16 prosent) sliter med å betale regninger som ligger til nært forfall på landsbasis. I Oslo stiger andelen til 22 prosent.
  • 14 prosent av alle bedriftene vurderer at det er en reell fare for å gå konkurs som følge av coronatiltak. For Oslo sier 21 prosent det samme.

- Vi venter på vaksinen, og det har kommet gode nyheter om at utrullingen kan skje raskere enn tidligere antatt. Men vi starter på ingen måte på null når vi skriver 1. januar. Tvert om må vi stålsette oss for at 2021 vil bli mye verre enn mange tror. Dette er ikke løst over natta, og mange vil slite tungt i lang tid, sier Almlid til Børsen.

Nærmere stupet

I det store bildet er det få endringer i tilbakemeldingene fra NHO-bedriftene. Omtrent like mange som forrige måned melder om likviditetsproblemer, redusert omsetning, lavere etterspørsel, planlagte oppsigelser og konkursfare.

Det er svært dårlig nytt, understreker NHO-direktøren:

- Mange bedrifter er et skritt nærmere stupet for hver måned som viser uendrede tall fra måneden før. Egenkapitalen er brukt opp og folkene forsvinner. Så leter vi intenst etter lyspunkt, og de lar seg finne når vi leter godt. Men dette er virkelig dårlig nytt for veldig mange, understreker Almlid.

Må raskt på plass

Et argument mot å forlenge permitteringsordningen ut over den coronatilpassede utvidelsen til 52 uker, er faren for innlåsing. Altså at arbeidskraft blir holdt tilbake fra arbeidsmarkedet fordi de er permitterte.

- Vi må raskt diskutere utvidelse av permitteringsordningen ut over 52 uker. Det handler om at vi ikke må miste disse folkene på oppløpssida mens vi venter på full effekt av vaksinen, understreker Almlid.

- Motargumentet er jo at det kan hindre naturlige overganger i arbeidsmarkedet, såkalt innlåsing?

- Det er rasjonelt å være redd for innlåsing. Men samtidig med krisepakker og forlenget permitteringsordning, må vi ha aktivitetstiltak og ordninger med lønnstilskudd som helper folk tilbake i jobb, sier Almlid.

Brede pakker

Onsdag kom nyheten om at regjeringspartiene og Frp har blitt enige om en ekstra bevilling på 250 millioner kroner til kommuner med høy arbeidsledighet. Oslo får 78,5 millioner kroner av midlene.

- Det er positive nyheter, bemerker Almlid.

- Byrådslederen har bedt om en egen krisepakke til Oslo. Hva mener NHO om det?

- Raymond Johansen har innført landets strengeste smitteverntiltak. Det hadde han gode grunner til å gjøre. Raymond tar på denne måten ansvar for hele landet. Da kan ikke næringslivet i Oslo bli straffet ekstra hardt, noe tallene i vår medlemsundersøkelse er en indikasjon på at skjer. Men svaret er ikke en særskilt Oslo-pakke. Vi må ha brede ordninger som er så gode at også de som nå sliter ekstra i Oslo blir fanget opp, sier Almlid.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer