Lederlønn:

2021: Ja 2022: Nei

I valgkampen var motstand mot de skyhøye lederlønningene i staten en fanesak for Sp og de lovte en kraftig opprydning for å unngå en «lønnsadel» i Norge. På Stortinget tirsdag stemte de nei til SVs forslag om det samme.

STEMTE NEI: Sp stemte denne uka nei til SVs forslag for å stanse utviklingen i lederlønningene i staten. I opposisjon fremmet Sp et nesten likelydende forslag, men nå vil de avvente en ropport som legges fram i juni. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STEMTE NEI: Sp stemte denne uka nei til SVs forslag for å stanse utviklingen i lederlønningene i staten. I opposisjon fremmet Sp et nesten likelydende forslag, men nå vil de avvente en ropport som legges fram i juni. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det skaper ikke tillit i samfunnet når vi nå er på andre siden av en pandemi og folk i offentlig sektor har stått på som aldri før, at ledere fyker fra i lønn, sier stortingsrepresentant Grete Wold (SV) til Dagbladet.

Lederlønningene var et hett tema under fjorårets valgkamp. Blant annet kalte Senterpartiet utviklingen i lederlønningene for en «ukultur» som har «tatt fullstendig av» de siste åra.

Dette lovte de å gjøre noe med dersom de kom i regjering, et løfte som ble gjentatt i Hurdalsplattformen.

Men tirsdag var Sp selv blant partiene som stemte nei til et forslag fra SV som var nesten nøyaktig det samme som de selv har fremmet i opposisjon.

Vil ha lønnsfrys

Tirsdag behandlet Kommunal- og forvaltningskomiteen to forslag fra SV for å stanse utviklingen i lederlønningene.

Det ene var at taket på samlet godtgjørelse for ansatte i staten, inkludert eventuelle tillegg og pensjon, ikke skal være på et høyere nivå enn de ordningene som til enhver tid gjelder for statsministeren.

Det andre var at regjeringen skal innføre et lønnstak for ledere i staten på 15 G, som i dag utgjør nesten 1,6 millioner kroner, samt lønnsfrys for nåværende ledere med lønninger over dette nivået.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer