- 250 000 skal tilbake i arbeid

Samtidig som regjeringen pøser rekordmange oljemilliarder inn i norsk økonomi, vender stadig flere tilbake til jobb.

KRISERAMMET: Kort etter nedsteningen midtveis i mars spratt antall arbeidssøkere opp med 400 000 personer. Svært mange vil fortsatt stå ledige når vi skriver 2021, ifølge prognosene som regjeringen leverer i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
KRISERAMMET: Kort etter nedsteningen midtveis i mars spratt antall arbeidssøkere opp med 400 000 personer. Svært mange vil fortsatt stå ledige når vi skriver 2021, ifølge prognosene som regjeringen leverer i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Ved utgangen av året kan en kvart million av dem som nå er arbeidssøkere ha vendt tilbake til jobb, anslår statistikksjef Ulf Andersen i Nav overfor Børsen.

Regnestykket er på linje med anslaget som finansminister Jan Tore Sanner (H) gir i revidert nasjonalbudsjett om at arbeidsledigheten vil ende på 5,9 prosent for hele 2020.

Økningen i antall permitterte gjør at Norge nå har den høyeste arbeidsledigheten på 75 år. Anslaget bærer samtidig bud om en betydelig bedring fra dagens skyhøye nivå.

Krise-budsjett

Den registrerte arbeidsledigheten er i øyeblikket på 13,9 prosent av arbeidsstyrken. Bare i løpet av den siste uka har antallet falt med over 18 000 personer, til 390 000 registrerte arbeidssøkere.

Artikkelen fortsetter under:

Regjeringens krisetiltak gjør et historisk innhogg i oljefondet. Ifølge revidert budsjett som ble lagt fram tirsdag, skal økonomien smøres med 419,6 milliarder oljekroner. BNP faller med 4 prosent og budsjettimpulsen (effekten statens pengebruk har på norsk økonomi) skyter i været fra 0,5 prosent i fjor til 5,1 prosent.

- Tallene forteller at utviklingen i norsk økonomi er eksepsjonelt svak, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB til Børsen.

Hun og andre eksperter er helt enige om at den historisk store bruken av oljepenger er helt på sin plass i ei tid da mye har stoppet opp som følge av tiltakene for å begrense spredningen av coronaviruset.

Overrasket

Finansdepartementet overrasket mange med sitt anslag over ledighetstall i går. 5,9 prosent for hele 2020 er for eksempel 0,4 prosent lavere enn det Norges Bank antok da styringsrenta ble senket til 0 prosent i forrige uke.

- Hva må til for at Sanner skal få rett - hvor mange skal tilbake til arbeid i løpet året, gitt at det nå er nesten 400 000 arbeidsledige?

- En registrert ledighet på 5,9 prosent av arbeidsstyrken tilsvarer omtrent 167 000 personer, basert på tall fra Statistisk sentralbyrå som i første kvartal i år anslår arbeidsstyrken til 2,8 millioner personer, sier Navs statistikksjef Ulf Andersen.

Under 4 prosent

Finansdepartementet sier i en e-post til Børsen at anslaget på 5,9 prosent ledighet gjelder for hele 2020 - altså et gjennomsnittstall. De har ikke regnet på hvor mange personer som må tilbake i jobb dersom anslaget skal slå til, men sier følgende:

- Vi forventer at ledigheten skal gå i løpet av året. Det er stor usikkerhet knyttet til styrken i oppgangen i den økonomiske veksten. Vi legger til grunn at det er sannsynlig at den registrerte ledigheten kan komme ned på et nivå under 4 prosent i løpet av et halvt til ett år, avhengig av hvor raskt veksten tar seg opp.

REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller til Dagbladet at nordmenn nødvendigvis ikke er bortskjemte. Video: Dagbladet TV Vis mer

Seniorrådgiver Helge Nesheim i Statistisk sentralbyrå har også regnet på hva en årsledighet på 5,9 prosent betyr i antall personer.

- Med utgangspunkt i den registrerte ledigheten i årets fire første måneder, der den først var veldig lav og så ble veldig høy, vil en ledighet på 5,9 prosent for hele 2020 tilsvare et gjennomsnitt på 160 000 i måneden resten av året, sier han til Børsen.

Kvart million tilbake

Statistikksjef Ulf Andersen i Nav understreker at usikkerheten er svært stor, men at et beste-utfall-scenario peker i retning 100 000 helt ledige og 50 000 delvis ledige ved utgangen av desember.

- Det forutsetter at gjenåpningen av økonomien går bra både i Norge og internasjonalt, oljeprisen og internasjonal handel tar seg opp igjen og ting normaliserer seg utover høsten. Får vi derimot ny runde med smittespredning, innføring av strengere tiltak igjen, langvarig lav oljepris og lav vekst internasjonalt vil ledigheten holde seg betydelig høyere.

- Hvor mange skal da tilbake i jobb i løpet av året?

- Dersom ledigheten for hele 2020 skal ende på 5,9 prosent - slik Finansdepartementet anslår i revidert budsjett - vil det tilsi at vi har rundt 250 000 færre arbeidssøkere ved utgangen av året enn vi har i dag. Antall coronarammede er allerede på vei ned. Kort tid etter nedstengningen var det over 400 000 registrerte arbeidssøkere i tillegg til de som var registrert før coronakrisa. I løpet av de siste ukene har 100 000 personer gått ut av ledighetsstatistikken igjen, sier Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer